USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ALLAH DEVLETİMİZE ZEVAL VERMESİN

ALLAH DEVLETİMİZE ZEVAL VERMESİN

ALLAH DEVLETİMİZE ZEVAL VERMESİN
20-07-2017 05:00
Google News


PERVİN ERĞİN

Üniversite yıllarından beri en büyük hedefinin kaymakam olmak olduğunu söyleyen Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan, ?Maliye Bakanlığında Muhasebe Denetmenliği ve bir dönem TRT´de Müfettiş Yardımcılığı yapmama rağmen kaymakam olma hayalimden hiç vazgeçmedim.? Dedi. Bir kadın idareci olmanın her şeye anne gözüyle bakmayı beraberinde getirdiğini ifade eden Yıldızhan, Sivas´ta görev yapıyor olmaktan çok mutlu olduğunu belirterek, bir dönem ülkenin geleceği hakkında hayati kararlara mekândık yapan Sivas´ın, tarihi ve kültürel açıdan da çok önemli bir şehir olduğunu vurguladı. Yıldızhan, 15 Temmuz hain darbe girişimi ile ilgili olarak da ?Havsalam bu hain darbe girişimini algılayamıyor. Ama şu var ki, milletimizin iradesi ve feraseti bu hain kalkışmanın önüne geçti? ifadelerini kullandı.

-Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1983 yılında Gümüşhane´nin Şiran ilçesinde doğdum. 2006 yılında Ankara Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdim. Bizde kamu kurumlarına atanabilmek için KPSS´ ye girmek gerekiyor. İlk sınavda çalışmadığım için yeterli puanı alamadım. Daha sonra ki sınava kararlı ve yoğun bir tempoyla çalıştım. Öyle ki bu çalışma günde ortalama 9 - 10 saatimi alıyordu. Sonrasında KPSS açıklandığında verdiğim emeğin ziyan olmadığını gördüm. Ve dolayısıyla bizde KPSS puanına göre; Maliye, İçişleri, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı´nın ya da bunlar gibi farklı kurumların açtığı sınavlara giresiniz. İlk açılan sınav Maliye Bakanlığı´nın yaptığı sınavdı ve ben o sınava girdim. Akabinde mülakat oldu ve çok şükür mülakatı da başarıyla geçerek Maliye Bakanlığı´nın bünyesinde Muhasebe denetmeni olarak çalışmaya başladım.

?EŞİMLE TELEFONDA SORU ÇÖZÜYORDUK?

Eşim de bu sınavı kazanmıştı. Zaten kendisiyle tanışmam da bu vesileyle oldu ve o süreçte nişanlandık. Eşimle birlikte muhasebe denetmeni olarak bir süre çalıştık. Bu arada kaymakamlık sınavını kazanmak için de birlikte hazırlanıyorduk. Biraz öncede belirttiğim gibi benim asıl amacım kaymakam olmaktı? Düşünün! Eşimle nişanlıyken telefonda ders çalışma ve soru çözme noktasına gelmiştik. Arkadaşlarımız bize gülüyorlardı. Çünkü telefon görüşmelerimiz nişanlılık dönemindeki mevzuları içermiyordu. Biz hep sınav üzerine konuşuyorduk.  O arada ben TRT teftiş sınavı açmıştı onu da kazanarak bir süre orada müfettiş yardımcılığı yaptım. Ama ben asıl hedefime ulaşmak için çaba sarfediyordum.

 

?EŞİM BENİM İÇİN ÖNEMLİ BİR REHBER OLDU?

Eşim bu arada kaymakamlık sınavını kazanmıştı. Onun benden önce kazanması benim önümü de açtı. Hangi konulara ağırlık vermem gerektiği, hangi alanlarda soru çıktığı noktasında ve hangi kaynaklardan ders çalışma konusunda bana önderlik etti. Benim için bu konuda önemli bir rehber oldu. Sonunda ben de kaymakamlık sınavını kazandım?

Biz işe önce kaymakam adayı olarak başlarız. Bu adaylık süreci üç sene sürer. Bu süre zarfında bir ilin kaymakam adayı olarak o ilin bütün kamu kurumlarında staj yaparsınız ve kamu kurumlarının ne iş yaptığını öğrenirsiniz. Örneğin; Kültür Bakanlığı ne iş yapar valilik deki yazı işleri ne iş yapar? Daha sonra belediyelerde stajlarımız olur. Böylelikle bütün kamu kurumlarını tanımış olursunuz. Sonrasında İçişleri Bakanlığı´nın müfettişleriyle stajlarınız olur. Teftişle ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir, ilçelerde hangi hususlara dikkat ediliyor onları öğrenirsiniz. Sonrasında kaymakamlık refakati stajınız olur. Bir kaymakam, size ilçenin nasıl yönetilmesi gerektiğini anlatır. Hukuken dikkat etmeniz gereken hususlar ve mevzuat konusunda sizi bilgilendirir. Sonrasında kaymakamı olmayan bir ilçeye vekâlet ederek orayı yönetirsiniz. Bu nitelikleri kazandıktan sonra yabancı dilinizi geliştirmek ve yurt dışındaki devlet teşkilatlanma sisteminin nasıl bir işleyiş içinde olduğunu öğrenmek için devlet sizi staj için yurt dışına gönderir. Döndüğünüzde de tekrar kaymakamlık mülakatı yapılır ve geçerseniz herhangi bir ilçeye asaleten atanırsınız. Hem mesleği tanıma adına olsun hem de bir an evvel ilçeme atanıp yapmayı planladığınız hizmetlerin heyecanını yaşamaya başlarsınz?

?İLK GÖZ AĞRIM, TONYA´DIR?

İlk olarak kurada Trabzon´un Tonya İlçesi´ni çektim ve Tonya´da 2 yıl boyunca kaymakamlık yaptım. Sonra Bayburt´un Aydıntepe İlçesi´ne atandım. Burada da 2 yıl çalıştıktan sonra vali yardımcısı olarak Sivas´a tayin geldim. Bizde Vali yardımcılığı yapabilmek için; mülki idari sistemde ilçeler, derecelere bölünmüştür. En gelişmişten en az gelişmişe doğru 6 dereceye ayrılmıştır. Vali yardımcısı olarak atanabilmek için 6. Sınıf dediğimiz ilçede görev yapmış olmak gerektiğinden Bayburt/Aydıntepe´deki bu görevimi tamamladıktan sonra Vali Yardımcısı olarak Sivas´a atandım.

- Kadın idareci olmanın zorluklarından bahseder misiniz?

Ülkemizde çok fazla kadın yönetici yok. Daha çok öğretmenlik ve doktorluk gibi belirli mesleklere yoğunlaşmıştır. Yöneticilik noktasında kadınların sayısı bu yüzden az. Keza kaymakamlıkta da öyle. Genelde her yıl 60 civarında kaymakam adayı alınır. Bu adayların sadece 2 tanesi kadındır. Mesela mülakata gittiğimde 550 kişi yazılı sınavı kazanmıştı, bunlardan sadece 22 tanesi kadındı. Son zamanlarda İçişleri Bakanlığı her ne kadar kadın kaymakam adayı sayısını 4´e çıkarsa da, hemcinslerimiz bu mesleği fazla tercih etmiyor.

Avantajları; toplumsal yapımız itibarıyla erkekler kendilerini daha rahat ifade ediyorlar. Kadınlar nispeten bu noktada çok girişken davranamıyorlar. Ama Hemcinslerini, Kaymakamlık ve Vali Yardımcılığı makamında görünce taleplerini daha rahat ifade etme ortamı buluyorlar. Karşısında hemcinsini gören kadınlar, özellerine kadar bütün dertlerini rahatlıkla anlatıyorlar. Sizi bir nevi dert ortağı olarak görmek istiyorlar. Kadın gözüyle baktığınızda kurumların dizaynından tutun da, şehrin mimarisine kadar farklı bir bakış açısı ortaya çıkıyor?

Yoğun çalışmamızı gerektiren bir mesleğimiz var. Bu koşturmacanın içinde ailemin ve çocuğumun isteklerine yetişmeye çabalıyorum. Eşim evden çıkınca ben hala çocuğu kreşe yetiştirmeye çalışıyorum. Tıkandığım noktalar oluyor fakat bir şekilde aşmayı başarıyoruz. Kaymakamlık mesleğimin yedinci yılındayım. Hayatımı tıkayan önemli bir zorlukla karşılaştığımı söyleyemem. Ayrıca vatandaşlarımızın kadınlara karşı nezaketi üst seviyede olduğu için; mesela erkek mülki amirliğine çok üst perdeden konuşacakken karşılarında kadın bir yönetici olunca ister istemez kendilerine bir sınır koyuyorlar ve böylelikle işler daha nezaket çerçevesinde yürüyor. Ben şahsen işimi çok seviyorum ve hakkıyla yapmaya çalışıyorum. Onların derdine ortak oluyorsun, hayatını öğreniyor sıkıntılarını çözmeye çalışıyorsunuz. Maaşımı aldığım zaman vicdanen rahatsız olmamak için en iyi hizmeti sunmaya gayret ediyorum.

-Gerçi ilimizdeki görevinize kısa bir süre önce başladınız ama Sivas ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Sivas´ta olmaktan gerçekten çok mutluyum. Zaten ben kaymakamlığım döneminde Ankara´ya Sivas üzerinden gidip geliyordum. En son buraya atanmadan 2 ay önce Bayburt´tan Ankara´ya gidip gelirken her ikisinde de Sivas´ta mola vermiştik. Her ikisinde de ben Sivas´ı çok beğendiğimi ve keşke böyle bir yerde görev yapabilsem diye düşünmüştüm. Demek ki dua kapıları bizim için açıkmış ve bu sözümüz dua niyetine geçmiş ki biz buraya vali yardımcısı olarak atandık.

Sivas birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve tarihi açıdan altyapısı güçlü olan bir şehir? Biz zaten gelmeden önce meslektaşlarımızla görüştüğümüzde; ?´Buranın çok iyi bir il olduğunu, sıkıntı yaşamayacağımızı, insanların ve kamu kurumlarının çok iyi oturduğunu´´ ifade etmişlerdi. Biz de zaten buraya geldiğimizde anlatıldığı gibi bir tablo gördük.

Burada  insanlar taleplerini nezaket çerçevesinde iletiyorlar. Kurumlar kendi mevzuatları çerçevesinde hareket ediyorlar.  Kurumsallaşmış bu yapı içinde, tavandan tabana yansıyan bir nezaket silsilesi var ve bu tablo bizi çok mutlu ediyor.

 

?´VALİMİZ TÜM ENERJİSİNİ SİVAS İÇİN HARCIYOR´´

Tabii en başta Sayın Valimiz, Sivaslıların talepleri konusunda çok hassas ve şehrimizi, bulunduğu noktadan ileriye taşımak konusunda çok istekli. Tüm mesaisini ve enerjisini Sivaslılar için harcıyor. Biz de bu anlamda Sivas için daha iyisini yapma konusunda çaba sarf ediyoruz. Sivas´tan gerçekten çok memnunum ve bu manada her mülki amirin Sivas´tan yolunun geçmesini isterim. Sivas yemek kültüründen folklorik değerlerine kadar her şeyi çok güzel olan bir şehir.  Sonra 4 Eylül Kongresinde kritik tarihi kararlar burada alınmış. Bu yüzden de Sivas´ın bende diğer şehirlere göre çok daha ayrı bir yeri var.

?´MİLLETİMİZİN İRADESİ VE FERASETİ BU HAİN KALKIŞMAYA İZİN VERMEDİ´´

-15 Temmuz hain darbe girişiminin yıldönümündeyiz. Peki, O gece neler hissettiniz ve nasıl bir çaba içine girdiniz?

Bu hain girişimin gerçek olmadığını kabul etmek istiyorum. Havsalam almıyor. O şanlı üniformanın içerisinde o hain yapının kemikleşmiş olmasını kabul edemiyorum. Asker görünümlü bir grup teröristin yaptığı kalkışmaydı. Çok şükür ki Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, milletimizin iradesi feraseti bu hain kalkışmanın önüne geçti. Keşke yaşanmasıydı. Ama yaşanmış olması şunu gösterdi ki;  vatandaşlarımız devleti konusunda, ülkesinin birliği konusunda çok hassas. Yeri geldiğinde devleti ve milleti için canını ortaya koyacak kadar duyarlı. Liderine bağlı. Allah bir daha yaşatmasın. Ama yaşanırsa milletimizin bir araya gelip, kenetlenip bu tür darbecileri savacağını gördük. Ama böyle haince bir kalkışmayı kabul etmek çok zor.

15 Temmuz gecesinden bahsetmek istiyorum. Ben açık öğretimden adalet okuyorum. Vizeler ve finaller bitmişti ama ben icra hukuku dersinden tek ders sınavına kalmıştım. Hatta 15 Temmuz´un ertesi günü sınava gireceğim için ders çalışıyordum. Bir anda eşim geldi ve ?Yeliz, sosyal medyada bir takım haberler geçiyor, askerler İstanbul´da köprüyü kapatmış? dedi. Ben önce algılayamadım. Yaşım itibariyle hiç darbe görmediğim için darbenin ne olduğunu da bilmiyorum. Hele bir yönetici olarak darbeyle ilk defa karşılaşıyorum. Daha sonra haberlere baktık böyle bir kalkışmanın olduğu kesinleşince ben hemen ilçe jandarma komutanını ve emniyetini aradım. ?Herhangi bir hareketlenme var mı bu yönde size bir talimat geldi mi?´ diye sordum. Çünkü ilçenin Jandarması, İlçenin emniyet müdürü, kaymakamın talimatlarıyla hareket eder. Onlara ?Kesinlikle kışladan çıkmıyorsunuz, araçlarınızın hepsinin anahtarlarını topluyorsunuz. Birazdan sizinle görüşeceğim´ dedim. O zaman Bayburt´un Aydıntepe ilçesinde görev yapıyordum. Vali Beyi aradığımda ?İlçenize sahip çıkın! Kesinlikle bu darbecilere fırsat vermeyin! Bütün yetki sizde gerekeni yapın!´´ Dedi.

?KADIN OLMANIN ZORLUĞUNU O ZAMAN GÖRDÜM?

Kadın olmanın zorluğunu o zaman gördüm. Eşimin kaymakamlık yaptığı ilçe bize 54 km uzaklıkta, benim bulunduğum ilçede ikamet ediyoruz. Eşim ilçesine gidecek ben de çıkmak zorundayım? 3.5 yaşında bir kızımız var ve bu çocuk ne yapacak diye düşündük. O arada eşimin annesi ve babası Gümüşhanede, aramızda yarım saatlik bir mesafe var. Hemen onları çağırdık. Bende o esnada  kızımı uyutup babaannesine bırakıp çıktım.  Emniyet ve Jandarma´yı toplayarak araçların anahtarlarını teslim aldım. Biz arkadaşlarımızdan emindik ama olur ya onların içinde de hainlik yapanlar olabilirdi. Kaymakamlık makamında durum değerlendirmesi yaparak ilçenin risk oluşturabilecek noktalarını analiz ettik. Belediye Başkanını da yanımıza alarak ilçe halkıyla görüşmeye gittik.  O esnada herkes Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla birlikte kadın-erkek, çoluk-çocuk dışarıdaydı?Bizde bayrağımızı alarak il merkezine gittik. Tam 27 gün boyunca vatandaşlarımızla birlikte milli irade nöbetlerini tutmaya devam ettik.

?ALLAH  DEVLETİMİZE ZEVAL VERMESİN?

 Allah bu millete ve devletimize zeval vermesin! Tarihimize baktığımızda Türk milleti hiçbir zaman vatansız kalmamıştır. 15Temmuz gecesinde de bunu gördük. Türk halkı o gece iman gücüyle tanka- tüfeğe karşı koydu. Ben de Kaymakam ve bir vatandaş olarak görevimi yerine getirmeye çalıştım. Ama kamyonuyla köprüye giden ablamızın o cesareti, Şehit Ömer Halisdemir´in yiğitliği ve 249 şehidimizin vatana bağlılığı ve 2 bin 186 gazimizin yürekli olması, bizi çok onurlandırdı. Ülke olarak onların bu fedakârlığının karşılığını ödeyemeyiz. Onların yüzü suyu hürmetine biz bugün görevimizin başındayız. Allah onlardan ebediyen razı olsun.

Bize ayırdığınız zaman için, gösterdiğiniz ilgi ve alakadan dolayı çok teşekkür ederiz.

-Bende bu keyifli röportajdan dolayı size çok teşekkür ediyorum. Sektörde kadın muhabirlerin olması beni ayrıca sevindirdi.

/resimler/2017-7/19/1554522809923.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!