USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İş Birliği Yapmalıyız

İş Birliği Yapmalıyız

İş Birliği  Yapmalıyız
11-10-2019 07:00
Google News


Ahmet TIRPAN

Sağlık İl Müdürlüğü tarafından 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada ruh sağlığını güçlendirme ve intiharı önleme konusunda önemli bilgilere yer verildi.

10 Ekim´de kutlanan Dünya Ruh Sağlığı Günü´nün zihinsel sağlık sorunları hakkında farkındalık oluşturma ve zihinsel sağlığı destekleme çabalarını harekete geçirme fırsatı sağladığına dikkat çekilen açıklamada, ?Bu yıl, Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu (WFMH), Dünya Ruh Sağlığı Günü´nün ana temasını ?intiharı önleme´ yapmaya karar vermiştir. Dünya Ruh Sağlığı Günü, küresel topluma yönelik farkındalığı empatik, birleştirici bir sesle harekete geçmelerini ve onların kalıcı bir değişim yaratmalarını sağlayarak kendilerini umutlu hissetmelerine yardımcı olmaktadır. Her yıl 800 bine yakın insan kendi hayatına son vermekte ve dahası intihar girişiminde bulunan birçok insan bulunmaktadır. Her intihar; aileleri, toplulukları ve ülkeleri etkileyen ve geride kalan insanlar üzerinde uzun süre kalıcı etkileri olan bir trajedidir? denildi.

?İNTİHAR İNSANLIK TARİHİ BOYUNCA VAR OLMUŞTUR?

İntiharın dünya genelinde 15-29 yaş aralığında ikinci önde gelen ölüm nedeni olduğunun altının çizildiği açıklamada, ?İntihar davranışı insanlık tarihi boyunca var olmuştur, ancak birkaç karmaşık faktör nedeniyle, dünyanın her yerinde kademeli olarak artmış ve son 10 yılda, endişe verici istatistiksel seviyelere ulaşmıştır. Genellikle intihar davranışları sergileyen yetişkinler olduğuna inanılır, ancak şiddet, cinsel istismar, zorbalık ve siber zorbalık nedeniyle birçok çocuğun ve gencin de bu tür davranışlarda bulundukları bilinmelidir. İntihar, ulusal sağlık otoritelerinin özel olarak ilgilenmesi gereken bir olgudur. Çünkü intiharı engellemek ve halkın ruh sağlığını geliştirmek için stratejiler oluşturmayı amaçlayan politikalar ve direktifler oluşturmak onların sorumluluğudur. Bir intihara katkıda bulunan çok sayıda karmaşık faktör vardır ancak en önemlisi, bütün eylemlerimizin önleme için yönlendirilmiş olması gerektiğidir. Buna göre, sektörler arası ve disiplinler arası eylemlerin, icra edilen tüm aktörler tarafından yapılması önemlidir? ifadelerine yer verildi.

?EN ÖNEMLİ 20 ÖLÜM SEBEBİ ARASINDADIR?

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı: ?Ruh sağlığının güçlendirilmesi ve intiharın önlenebilmesi için toplumun her bireyine bir rol düşerken, kurumlar arası iş birliklerinin çok büyük bir önemi olduğu aşikardır. Özellikle gençlerin ruh sağlığının ve psikolojik dayanıklılığının artırılması için gence hizmet veren tüm kurumların birlikte hareket etmesi gerekmektedir. İşbirliği içinde yürütülecek çalışmalarla gençler ve aileler hem fiziksel hem de psikososyal yönden bir bütün olarak desteklenebilecek ve böylece güçlendirilebilecektir. İntiharın önlenmesi evrensel bir sorun olmaya devam etmektedir. İntihar her yaştan insan için küresel olarak en önemli 20 ölüm sebebi arasındadır. Her 40 saniyede bir intihara denk gelen 800 binden fazla ölümden sorumludur. Kaybedilen her bir yaşam, birinin eşini, çocuğunu, ebeveynini, arkadaşını  veya  meslektaşını  temsil  eder. Her bir intihar, yaklaşık 135 kişiyi şiddetli üzüntü veya başka şekilde etkiler. Bu da, yılda 108 milyon kişinin intihar davranışından derinden etkilendiği anlamına gelir. İntihar davranışı hem intiharı içerir aynı zamanda intihar düşüncesi ve intihar girişimlerini de kapsar. İntihar genetik, psikolojik, sosyal, kültürel ve diğer risk faktörlerinin bir araya gelmesinin, bazen de travma ve kayıp deneyimleriyle birleşmesinin bir sonucudur.?

?KOORDİNE BİR ŞEKİLDE İŞBİRLİĞİ YAPMALIYIZ?

İntiharın önlemenin çoğu zaman mümkün olduğuna dikkat çekilen açıklamanın devamında ?Bir araya gelmek intiharı önlemek için kritik öneme sahiptir. İntiharı  önlemek,  birçok  kişinin  çabasını  gerektirir.  Aile,  arkadaşlar,  iş  arkadaşları, topluluk üyeleri, eğitimciler, dini liderler, sağlık uzmanları, siyasi yetkililer ve hükümetleri kapsar. İntiharı önleme, birey, sistem ve topluluk düzeyinde çalışmayı kapsayan bütünleştirici stratejiler gerektirir. Araştırmalar, intiharı önleme çabalarının çoklu seviyelere yayılması ve çoklu müdahaleler içermesi durumunda daha etkili olacağını göstermektedir. Bu, sosyal ve politika reformları içeren ve topluluk içerisinde ortaya çıkan müdahalelerin yanı sıra doğrudan bireylere verilen müdahalelerin de dâhil edilmesini gerektirir. İntihar davranışının önlenmesinde ortak hedefimize ulaşmak için bizler toplumun üyeleri olarak çok disiplinli bir yaklaşım kullanarak koordine bir şekilde iş birliği yapmalıyız. Herkes intiharın önlenmesine katkıda bulunabilir. İntihar davranışı evrenseldir ve sınırları bilinmemektedir. Bu yüzden herkesi etkilemektedir. Her yıl intihar davranışından etkilenen milyonlarca insanın özel bir iç görüsü ve benzersiz düşünceleri vardır. Araştırma, müdahale ve değerlendirmelerin içerisine intiharı deneyimlemiş insanların katılımı, intihar davranışını ele alan her kurumun çalışması için merkezi olmalıdır? ifadelerine yer verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!