USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

MAHZUN GÖNÜLLERE TESELLİ OLUYORUZ

MAHZUN GÖNÜLLERE TESELLİ OLUYORUZ

MAHZUN GÖNÜLLERE TESELLİ OLUYORUZ
13-03-2017 06:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

?Başkanlar Konuşuyor? köşemizde siyasi partiler ve sendikaların ardından ilimizde faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarını konuk etmeye devam ediyoruz. Bugün de Hayrat İnsani Yardım Derneği Sivas Bölge Temsilcisi Kadir Darıcık´ı konuk ettik.

İşte, Hayrat İnsani Yardım Derneği Sivas Bölge Temsilcisi Kadir Darıcık ile yaptığımız röportaj;

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Ben Kadir Darıcık. Sivas merkez doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Sivas´ta tamamladım. Elazığ Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği bölümünden mezunum. 1999 yılından itibaren aile şirketlerinde yönetim kurulu üyeliği ve şirket müdürlüğü görevlerini yapmaktayım. Çeşitli dernek ve sivil toplum kuruluşlarında il ve bölge temsilcilikleri görevlerini halen yürütmekteyim. Sivas İrfan Derneği Kurucu Yönetim Kurulu üyesiyim. Hayrat Vakfı camiasıyla 1993 yılında tanıştım ve o yıldan bu yana gönüllü temsilciliğini yapmaktayım. Çeşitli sektörlerde ticaret ile iştigal etmekteyim.

Hayrat İnsani Yardım Derneği ne zaman kuruldu?

?İmandan sonra en makbul amel, mahzun gönüllere teselli vermektir? Hadisi Şerifini düstur edinerek 2013 yılında 83 gönüllü teşkilatımız ile Hayrat İnsani Yardım Derneği´ni kurduk.

Hayrat Yardım Derneği ülkemiz köklü ve mümtaz kuruluşlarından olan Hayrat Vakfının (1974) alt yapısını kullanarak 4 yıl içerisinde mazlumların duası ve Allah´ın inayetiyle kararlı adımlarla büyüyerek yoluna devam etmekte. Hali hazırda Yurt içi ve yurtdışında 300´ün üzerinde temsilciliğimiz bulunmakta.

Derneğimizin genel amacı ve çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yurtiçi ve yurtdışında yardıma muhtaç insanların ihtiyaçlarını karşılamak, sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, savaş, afet vb. sebeplerle mağdur olmuş, mülteci durumuna düşmüş, yaralanmış, sakat kalmış, hastalanmış, yolda kalmış, aç ya da açıkta kalmış, kimsesiz, dul, yetim, şehit yakınları ve zulme uğramış insanlara gerekli yardımları ulaştırmaktır.

Toplumlarda yardımlaşma ve dayanışma duygusunu tesis ve teşvik etmek, Türkiye ve Dünya´da sosyal, kültürel, tarihi, iktisadi ve ahlaki olarak ortak hareket etme, yardımlaşma ve dayanışma kültürünün gelişmesi için çalışmalar yapmak, Uluslar arası alanda insan haklarının ve maddi manevi hak ve hürriyetlerin korunması için gerekli her türlü girişimlerde bulunmak, sorunlu bölgelerin tespitini yapmak ve bu sorunların çözüme kavuşturulması için faaliyetler yapmak, Çevrenin ve tabiat kültür varlıklarının korunması için çalışmalar yapmak, Cehalet, zaruret ve ihtilaf ile mücadele etmek, Nitelikli insan yetiştirilmesi, fakirliğin giderilmesi, milletler arasında barışın ve ittifakın sağlanması maksadıyla çalışmalar ve arabuluculuk hizmetleri yapmaktır. Derneğin amaç edindiği hizmetler, herkesin yararına açık olup, sadece dernek üyelerine, belli bir yöre ve kitleye hizmetle sınırlı değildir.

Dernek toplum yararına olarak, insani yardım, eğitim, kültür, araştırma, teknoloji, insan hakları, basın-yayın, sağlık, gençlik ve spor, sanat, çevre konularında faaliyetler yapar.

Suriye´ye yönelik yaptığınız yardım çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Hayrat İnsani Yardım Derneği bugüne kadar yardımlarının büyük bir kısmını kriz ve yokluk içinde yaşamaya çalışan komşumuz Suriye´ye gerçekleştirdi.

Suriye için ?Sana İhtiyacım Var? ve ?Halep İçin Harekete Geç? kampanyası kapsamında toplam bin 290´dan fazla yardım tırını oradaki mazlum ve çaresiz halklara ulaştırdı. Acil ve öncelikli ihtiyaçlar tespit edilerek yardım kalemleri belirlendi. Bunların içinde ilaç, gıda, un, kıyafet, battaniye, kömür ve sünger gibi temel ihtiyaç malzemeleri mevcut

Bunun dışında Suriye´de 2 sabit fırın kurduk. Her gün on binlerce aileye buradan ekmek ulaştırıyoruz. Suriye içinde 18 ofis ve yüzlerce Suriyeli gönüllümüz bulunmakta. Gönüllülerimiz buradan toplanan yardımları oradaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyorlar.

Ramazan ayında da Suriye içinde 100 bin kişiye iftar verdik. Ayrıca 42 çadır kentte yardımlarımız devam ediyor.

Savaş bölgelerinde en temel ve gerekli ihtiyaç hiç şüphesiz su kaynakları. Temiz ve kullanıma uygun su bulmak buralarda çok zor. Bu sebeple Suriye´de önemli mevkilerde 45 su kuyusu açtık. Şu anda bu kuyulardan yüz binlerce kişi istifade ediyor. Su kuyusu açmaya da devam ediyoruz.

Suriye dışında Dünya genelinde toplam 150 Kuyu açtık. Somali, Etiyopya ve Asya bölgesi 10 kuyu inşaatımız devam ediyor. 20 ülkede su kuyusu açabiliyoruz.

Suriye´de eğitim alanında yaptığınız çalışmalar var mı?

Suriye´de maddi ve temel ihtiyaçların yanı sıra asıl gözden kaçırılmayacak ve hususiyetle üzerinde durduğumuz diğer bir mesele de eğitim. Suriye´de eğitim faaliyetlerimiz devam ettiği gibi Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi vilayetlerimizde de eğitim çalışmalarımız sürüyor. Suriyeli binlerce talebe, açılan okullarda maddi ve manevi eğitim görüyor.

Kurban Bayramında kaç ülkede yardım faaliyetleri gerçekleştirdiniz?

Kurban Bayramında 45 ülkede Kurban faaliyeti gerçekleştirdik. Yüz binlerce insana ulaştık, bayramlaştık, hasbihal ettik. Gittiğimiz hiçbir ülkeyi eli boş ziyaret etmedik. Ülkelerin gelecekleri olan çocukları mahzun bırakmadık. Bayramlık kıyafet, oyuncak, şeker, kırtasiye malzemesi ve Kur´an Elifbası dağıtarak onların da gönüllerini aldık, sevindirdik.

Paylaşmanın, kardeşliği ve bereketi nasıl ziyadeleştirdiğini en iyi müşahede edebileceğimiz vakit olan Kurban Bayramı yaklaşıyor. Kurbanların samimiyeti Allah´a ulaşırken, bereketini kardeşlerimizle birlikte yaşamak için sizleri bu iyilik kervanına davet ediyoruz. Kurban Bayramının yardıma muhtaç bütün kardeşlerimize bereket getirmesi için çalışmalarımıza hız verdik.

Verdiğimiz hisselerimizle kurban ibadetini yerine getirmenin huzurunu yaşarken, elimizi uzattığımız milyonlarca kardeşimiz hayır duada bulunuyor. Bu dualar şahsımız, ailemiz ve ülkemiz için berekete dönüşüyor ve bizleri kötülüklerden koruyan bir kalkan oluyor.

Hayırseverlerden toplanan bağışlarla kurbanları titizlikle seçip kesimini ve dağıtımını yapmakla kalmıyor, aynı zamanda gönül coğrafyalarımızla ülkemizin kucaklaşmasına vesile oluyoruz. Geçen sene 620 bin kişiye ulaşan bu bereket dalgası, bu sene desteklerinizle milyonlara ulaşacak.

Ramazan ayında Gazze´ye yönelik yaptığınız yardım çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Dünya üzerinde Müslüman ülkeler içinde en çok yardıma muhtaç elbette ki Filistin. Savaşın yanı sıra korkunç bir abluka içinde. Ramazan ayında İsrail´in Gazze´ye düzenlemiş olduğu saldırılar sırasında da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Yeryüzü Doktorları ile beraber acil ilaç ve gıda yardımını oradaki masum halka ulaştırdık.

Gazze her Müslüman yüreğin yanı başında yaktığı bir kandil, bir yürek sancısı. Masum insanların yıllardır zulüm, zorbalık ve katliamlarla eziyet gördüğü coğrafya. Gazze hepimizde bir yürek sancısıyken, masum insanlara el uzatmayı ihmal etmiyoruz. Bölgenin ihtiyaçlarını biliyor ve bu ihtiyaçlara uygun yardım kanalları oluşturarak mazlum insanlara destek oluyoruz.

Yetim çocukları yönelik yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

Dünya geneline bakıldığında ebeveynlerini kaybeden, sahipsiz ve korumasız kalan yetimlerin çoğu İslam coğrafyası üzerinde bulunuyor. Maalesef bu kimsesiz küçük bedenler insan kaçakçılığı, çocuk askerliği, çocuk işçiliği, organ mafyası, madde bağımlılığı, fuhuş ve dilenci şebekeleri ve terör örgütlerine insan kaynağı olma gibi birçok ciddi tehdit ile karşı karşıya kalmaktadırlar.

Ayrıca misyoner kuruluşların sahipsiz kalan milyonlarca yetim çocuğa Müslüman ülkelerde bile ulaşıp onları kendi çıkarları için kullandıklarını müşahede ediyoruz.

Hayrat Yardım olarak üstlendiğimiz misyon, bu ümmetin emanetlerine kendi ayakları üzerinde duruncaya kadar takatimiz yettiğince destek olmak; sağlık, eğitim, barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak ve en önemlisi sağlam bir itikadi yapılarının oluşması için manevi eğitimlerini almalarını sağlamaktır.

Niyazımız odur ki kendi ülkelerinde, doğdukları topraklarda kültürlerinden kopmadan, yakınlarının yanında kimseye muhtaç olmadan mutlu ve huzurlu büyüsünler. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ailelerini kaybetmiş ve akrabaları yanında yaşamaları mümkün olmayan yetimler için aile ortamlarını hissedecekleri güvenli maddi ve manevi eğitimlerini beraber alabilecekleri yetimhaneler yaptırarak bu yavrularımızın geleceğe ümitle bakabilecekleri bir dünyayı onlara kurmayı hedefledik.

Büyük bir şevkle başlattığımız yetim projemiz tüm hızıyla Türkiye ve dünyada devam ediyor. Bize peygamberimizin en kıymetli emaneti olan yetimlerimize umut olmak için çıktık yola. Biliyoruz ki cennetin anahtarını ellerinde taşıyan bu minik yavrularımız. Sıcacık yüreklerinin mahzun kalmaması için elimizden geleni yapacağız.

11 ülkede binlerce yetime hamilik yapıyoruz. 4 ülkede yetim eğitim merkezleri var. Ayrıca Kenya ve Somali´de yeni yetim eğitim merkezleri projelerimiz var. 2017 yılı içerisinde bu projelerde hayata geçirilecek inşallah.

Yaptığınız diğer çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

Başta Afrika bölgesi olmak üzere tüm dünyada Kuran´ı Kerim ve elif ba cüzleri dağıtımını da sürdürüyoruz. Yine Afrika kıtası ve savaş bölgeleri başta olmak üzere buradaki insanların temiz su ile hayatlarını sürdürmeleri için su kuyuları açıyoruz.

Hayrat Yardım gönüllüleri olarak Dünya iyilikle değişir dedik ve iyiliğe sözümüz var. Peygamberimizden aldığımız bu emaneti en iyi şekilde yerine getirmek için çalışıyoruz ve bundan sonra da bu yolda çalışmaya devam edeceğiz. Bize bu yolda destek olmak isteyen tüm gönüllü arkadaşlarımızı da sevgiyle selamlıyor ve kutlu davete iştiraklerini bekliyoruz.

Hayrat İnsani Yardım Derneği Sivas temsilciliği olarak yapılan yurt içi ve yurtdışı tüm faaliyetlere etkin olarak katılıyor ve birçok projede bil fiil olmaya gayret ediyoruz.

Ayrıca Sivas´ta yaşayan mültecilere de ırk ve mezhep ayrımı yapmaksızın düzenli olarak yardımlarımızı sürdürüyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
24.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!