USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ŞEHİRDEKİ TERSLİKLERE KAYITSIZ KALAMAYIZ

ŞEHİRDEKİ TERSLİKLERE KAYITSIZ KALAMAYIZ

ŞEHİRDEKİ TERSLİKLERE KAYITSIZ KALAMAYIZ
06-03-2017 06:00
Google News


HABER:HAYRULLAH AĞKAŞ

"Başkanlar Konuşuyor" köşemizde siyasi partiler ve sendikaların ardından ilimizde faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarını konuk etmeye devam ediyoruz. Bugün de köşemizde Sivas Mimarlar Odası Başkanı ve Sivas Kent Konseyi Başkanı Serdar İnce´yi ağırlıyoruz.
Gazetemize önemli açıklamalarda bulunan İnce, gerek Mimarlar Odası olarak, gerekse Kent Konseyi olarak yapılan çalışmaları anlattı. İnce, özellikle eski stadyum yerinin meydan olarak projelendirilmesi ve eski Numune Hastanesi alanına yapılacak olan cami projesiyle ilgili fikirlerini paylaştı.
İnce, "Biz Kent Konseyi olarak şehirde bir terslik gördüğümüz zaman kayıtsız kalamıyoruz. Sen karışmazsan, ben karışmazsam, kim karışacak. Sürekli şehrin sahibi yok deniliyor. Biz bu manada şehri sahiplenerek, bilgilerimizi paylaşmaya çalışıyoruz. Ben şunu hep söylüyorum. İlimizde tarımla ilgili bir konu varsa bunu Mimarlar Odası konuşmayacak. Bu işin ehli konuşacak. Bunlar kimdir, Ziraat Odası ve Ticaret Borsasıdır. Tarımla alakalı olarak onlar görüş bildirsinler. Şehirde planlamayla ilgili bir konu varsa burada da bizim fikrimizi söylememiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
İşte Sivas Mimarlar Odası Başkanı ve Sivas Kent Konseyi Başkanı Serdar İnce ile yaptığımız röportaj:
Serdar İnce kimdir?
Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
1978 Sivas doğumluyum. Ortaokul ve liseyi Sivas´ta tamamladım. Daha sonra Cumhuriyet Üniversitesinde makine bölümünü bitirdim. Sonrasında da Selçuk Üniversitesi Mimarlık Bölümünden mezun oldum. Serbest Mimarlık yapıyorum. Evli ve 3 çocuk babasıyım. Eşim de benim gibi Mimarlık yapıyor.
Sivas Mimarlar Odası
ne zaman faaliyete geçti?
Mimarlar Odası Türkiye´de 1954 yılında kuruldu. Sivas´ta ise 1970´lerde temsilcilik olarak faaliyetine başlamış. Bende acizane 3 dönemdir ilimizde bu görevi sürdürüyorum. Bunun yanı sıra biz 2013 yılında olması lazım İl Koordinasyon Kurulu (İKK) görevini de üstlenmiştik. İlimizdeki bütün odaların en üst kuruluşu gibi bir kuruluş oluyor. Aynı zamanda da Yine Kent Konseyi´nin 3 dönemdir yönetim kurulunda yer alıyorduk. Bu dönemde Kent Konseyi´nin Başkanlığını da yürütüyoruz. Elimizden geldiği kadar sorumluluk projeleri üretmeye çalışıyoruz. Yani şehre dair ne varsa bizlerde elimizden geldiğince katkı sunmaya çalışıyoruz.
Kent Konseyi kurulduğu günden sonra pek fazla gündeme gelmedi ve pek fazla şehrin sorunlarıyla ilgili çalışma yapmadı. Ancak son dönemde yeni yönetimle birlikte sık sık Kent Konseyi´nin çalışmalarını duyuyoruz. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Bu iş bir nevi gönül işi. Bu nedenle hiç kimseye ne kadar katkı sundun, ne emek verdin diyemeyiz. Ancak yeni yönetimimiz olarak ben ve arkadaşlarım bu işi severek yapıyoruz. Yeni yönetim kurulumuzda böyle bir heyecan var. Biz Kent Konseyi olarak şehirde bir terslik gördüğümüz zaman kayıtsız kalamıyoruz. Sen karışmazsan, ben karışmazsam, kim karışacak. Sürekli şehrin sahibi yok deniliyor. Biz bu manada şehri sahiplenerek, bilgilerimizi paylaşmaya çalışıyoruz. Ben şunu hep söylüyorum. İlimizde tarımla ilgili bir konu varsa bunu Mimarlar Odası konuşmayacak. Bu işin ehli konuşacak. Bunlar kimdir, Ziraat Odası ve Ticaret Borsasıdır. Tarımla alakalı olarak onlar görüş bildirsinler. Şehirde planlamayla ilgili bir konu varsa burada da bizim fikrimizi söylememiz gerekiyor. Fikir sahibi olmadan önce bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Yani bir konuda bilgi sahibi değilsek, sunduğumuz fikirler doğru olmayabilir. Biz bu konuda bilgilerimize dayanarak, fikirlerimizi dile getiriyoruz. Bu doğru bulunur veya yanlış bulunur ama bizim bildiklerimizi aktarmamız lazım. Ondan sonrası kamuoyunun takdiridir.
Örneğin Kent Konseyinde bir konu gündeme geldiği zaman kurulumuzda o işle ilgili bilgi sahibi olan kimse o kişi bu işin en ön safında yer alır. Yani biz onların bilgi ve fikirleri önderliğinde hareket ederiz. Bu kapsamda elimizden geldiği kadarıyla şehre katkı sunmaya çalışıyoruz. Mesela biz Kent Konseyi olarak okul giriş çıkışlarında yaşanan sıkıntıyı gidermek adına bir çalışma yaptık. Okul servislerinin okul bahçelerinden hareket etmesi lazım. Bu birçok ilde uygulanıyor. Bu konuda Yönetim kurulumuzda yer alan Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Nuri Eryıldız´ın koordinatörlüğünde bu çalışmayı yaptık. Bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğümüzü ve Emniyet Müdürlüğümüzü ziyaret ettik. Nuri Bey eğitim sistemi içerisinde olduğu için konuyla ilgili yaşanan sıkıntıları kendisi daha iyi ifade edebiliyor. Yeri geliyor Şehit ailelerimiz ve gazilerimizle ilgili bir sıkıntı oluyor. O zaman da Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği Başkanı Mustafa Hızal ile görüşerek, onun yönlendirmesiyle hareket ediyoruz. Bu şekilde iş paylaşımı yapıldığı zaman da konseyde bir hareketlenme olmuş oluyor.
Kent Konseyi olarak son dönemde yaptığınız
çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
Kent Konseyi olarak son 3 aylık süreçte önemli çalışmalar yaptık. Şuanda en başta bize tahsis edilen konakta bir odayı toplantı düzenine sokmaya çalışıyoruz. Bu odamızın alt yapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Onun haricinde eski Stadyum yerleşkesi ile ilgili bir çalışmamız oldu.  Eski Numune Hastanesinin bulunduğu alana yapılmak istenile cami projesi hakkında görüşlerimiz oldu. Okul servisleriyle ilgili çalışmamız oldu. Şimdilerde yapmış olduğumuz bir çalışmada ilimize vaat edilen ikinci üniversite konusu hakkında bilgi toplayacağız. Kent Konseyi olarak Bakanımız ve Milletvekillerimiz nezdinde ikinci üniversitenin akıbeti hakkında bilgi isteyeceğiz. Üniversite çalışmasının ne aşamada olduğu ile ilgili bilgiler toplayarak kamuoyuyla paylaşacağız. Biz konsey olarak ya konu hakkında fikirlerimizi sunuyoruz. Ya da yapılacak projeler ve çalışmaların takibiyle ilgili girişimlerimiz oluyor. Örneğin Hızlı Tren 2018 yılında gelecek denildi. Bu projeyle ilgili de çalışmaların ne aşamada olduğunu sormak bizlerin vatandaş olarak en doğal hakkımızdır.
İlimize yapılacak olar İkinci Üniversite´nin
yerleşkesi ile ilgili bir gelişme var mı?
Üniversitenin hangi bölgeye yapılması
Sivas için daha verimli olur?
İkinci üniversitenin yeri ile ilgili net bir gelişme yok ancak Revizyon İmar Planında Kuzey Çevre yolunun bulunduğu alanda bir üniversite alanı oluşturulmuştu. Ama son gelişmelerden pek fazla bilgimiz yok. Şehri yaymak ve genişletmek adına ikinci üniversitenin bu bölgeye yapılması bizce de doğru bir adımdır. Cumhuriyet Üniversitesi Güney çevre yolunun bulunduğu bölgede yer alıyor. İkinci üniversite de kuzey çevre yolunun bulunduğu alanda olursa şehir iki yönlü olarak genişleyecektir.
Eski Stadyum yerinin meydan
olması yönünde bazı çalışmalarınız
olmuştu. Bu konuyla ilgili bilgi verir misiniz?
Eski Stadyum yeri TOKİ´ye verilmişti ama biz biliyoruz ki Sivas´ta TOKİ´ye zamanında bedelsiz birçok yer verilmişti. Bizce o bölgede bir meydan projesi şehre kazandırılmalıdır. Bu kapsamda bir sergi çalışmamız da olmuştu. Mimarlık Fakültesi öğrencileri o bölgeyle ilgili bir çalışma yaptılar. Bu sergimizin açılışına da Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız da katılmıştı. Başkanımızın konuşmalarını dinlediğimiz zaman bu alanın konutlarla doldurulacak kadar basit bir alan olmadığını görüyoruz. Biz de bu anlamda bu bölgeye sahip çıkmaya çalışıyoruz. Biz burasıyla ilgili Bakanlarımızı da ziyaret ettik. Bu çerçevede de İl Özel İdaresi kapsamında burasının devri alınarak bir meydan yapılması planlanıyor. Burası 80 dönümlük bir alan. Bu alanda yapılacak çalışmaları bir camiyle de süslendirilebilir noktasında bir fikrimiz de olmuştu.
Eski Numune Hastanesi yerleşkesi
yerine yapılması planlanan cami ile
ilgili görüşleriniz nelerdir?
Biz Kent Konseyi olarak hiçbir zaman cami yapılmasın diye değil, yeri neresi olsun noktasında hareket ediyoruz. Bu kamuoyunda bazı kesimler tarafından yanlış anlaşılıyor. Biz cami yapılmasını istemiyor değiliz. Biz sadece o ölçekteki bir caminin bu alanda sıkışıklığa neden olacağını dile getirdik. Trafik noktasında sıkışmaların olabileceğini ifade ettik. Ama takdir tabi ki devlet büyüklerimizindir.
Mimar gözüyle şehrin planına
baktığınızda ne eksiklikler görüyorsunuz?
Mimarlar Odası olarak Sivas Belediyesiyle bir çalışmamız olacak. İmar Kanununa göre bildiğiniz gibi peyzaj projeleri zorunlu tutuluyor. Ama bu Sivas Belediyesi tarafından istenmiyor. Biz bu yıldan itibaren peyzaj projelerinin zorunlu hale getirilmesini istiyoruz. Peyzaj projelerinde ortaya bir hesap çıkarılıyor. Her konuta göre bir ağaç sayısı belirleniyor. Bu ağaçları ya bina yaptığınız yerde ya da başka bir alanda dikmek zorundasınız. Şimdi düşünelim. Sivas´ta 5 bin ruhsat alınıyor. Yılda 2 bin ağaç dikilse, 10 sene sonra 10 bin ağacımız olacak. Biz bu yönde adımlar atmak istiyoruz. Bu anlamda 2017 yılında önemli çalışmalara imza atmak istiyoruz.
Sıcak Çermik bölgesinde yapılan
imar planı çalışmaları hakkında
neler söyleyeceksiniz?
Geçtiğimiz haftalarda Sıcak Çermik İmar Planı yapılmış. Biz bunu sonradan fark ettik. 4 Mart tarihinde de askıdan inecek. Biz bu planı incelediğimizde plancının bu işe pek fazla emek vermediğini düşünüyoruz. Şimdi düşünün Sivas´ın iki tane büyük kuruluşu tarafından oraya büyük termal oteller yapılıyor. Bilici Termal´in yapıldığı alana giden yol 7 metre olarak planlanmış. Plancı arkadaş buraya 7 metrelik bir yol öngörmüş. 5 yıldızlı otele tek şeritli bir yoldan gideceksiniz. İki araç yan yana geçemeyecek yani. Yine ana bulvar caddesi 20 metre öngörülmüş. Aşırı eğimli bir arazi mesire alanı olarak gösterilmiş. Hâlbuki oraya bir vatandaşın yürüyerek çıkması bile çok zor olan bir yer. Yani planda bazı sıkıntılar tespit ettik. Biz bu konuyla ilgili İl Özel İdaresine bu çekincelerimizi anlatan bir itiraz metni verdik. Tavsiye niteliğindeki bu dilekçemizin ardından inşallah bu sorunlar düzeltilecektir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
24.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!