USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SİVAS ANCAK ÜNİVERSİTE ŞEHRİ OLUR

SİVAS ANCAK ÜNİVERSİTE ŞEHRİ OLUR

SİVAS ANCAK ÜNİVERSİTE ŞEHRİ OLUR
20-01-2017 16:39
Google News


YUNUS BUDAKTAŞ

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, üniversiteyle ilgili yapılan çalışmaları ve yaşanan gelişmeleri İrade Gazetesi´yle paylaştı. Rektör Yıldız, Sivas´ın en büyük markalarında birisinin Cumhuriyet Üniversitesi olduğunu belirterek, üniversitenin şehrin ekonomisine, ticaretine, kültürel ve sosyal hayatına ciddi katkılar sağladığını ifade etti.

Üniversitenin şehrin en büyük markalarından birisi olduğunu yineleyen Prof. Dr. Yıldız, ?Eğer üniversiteyi şehirden alırsak şehir adeta büyük bir kül olarak kalır. Üniversitenin şehre sunacağı büyük katkılar var. Sadece maddi ve ekonomik anlamda söylemiyorum. Bu şehri geliştirecek olan üniversitedir. Sivas tarih boyunca bir medeniyet ve ilim şehri olmuştur. Cumhuriyet Üniversitesi´nin tarihini 1974 olarak görmüyoruz. Selçuklu´dan bugüne Sivas üniversiteler şehridir. Bakın Selçuklunun kurmuş olduğu medreseler hala ayakta. Selçuklu´dan günümüze devam eden ilim merkezi olma halini bizim sürdürebilir hale getirmemiz lazım.? dedi. Üniversiteye Sivaslılar tarafından sahip çıkılması gerektiğinin önemini vurgulayan Yıldız, ?Sivas ancak üniversite şehri olur. Tarımda durumuz iyi değil, hayvancılık bitmiş durumda, sanayimiz şu an bocalama durumunda ve güçlü bir sanayimiz yok. Biz ancak eğitimle şehrimizi ön plana çıkarabiliriz. Kayseri´ye baktığımızda Kayseri´yi geliştiren şeyin Erciyes Üniversitesi olduğunu görürüz. Fakat burada şöyle bir durumda var. Kayserililerde üniversiteye sahip çıkmıştır. Biz istiyoruz ki Sivaslılar Cumhuriyet Üniversitesi´ne sahip çıksın. Etrafı şöyle bir gezin. Sivaslı bir iş adamının adını taşıyan kaç tane binamız var üniversitemizde? Biz istiyoruz ki iş adamlarımız artık gelsinler buraya bir şey yapsınlar. Yaptıkları şeyler bu işadamlarımızın kendisine dönecektir. Şehri ancak böyle geliştirebiliriz. Şehrimizin üniversitemize sahip çıkmasını istiyoruz. Üniversite giderse şehir biter. Üniversitenin küçülmesi şehre zarar verir. Üniversiteyi daha çok geliştirelim. Bilimsel anlamda Türkiye´de ve dünyada tanınır hale getirelim.? ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTEMİZİ TANITAMIYORUZ

Cumhuriyet Üniversitesi´nin tanıtım noktasında ciddi problemleri olduğunu ifade eden Yıldız, Cumhuriyet Üniversitesi´nin daha tanınır hale gelmesi gerektiğini kaydetti.

Yıldız, üniversitenin 43. Yılına girdiğini hatırlatarak, ?Üniversitemizin tanıtım noktasındaki eksikliklerini şimdiye kadar hep gözlemledik. Örneğin bir yere bir sempozyuma gidiyoruz. Gittiğimiz sempozyumlarda çeşitli yerlerden gelen tanıştığımız hocalar var. Tanışırken nerden geldiğimiz soruyorlar. Cumhuriyet Üniversitesi´nden geliyoruz dediğimizde çok ilginç tepkiler alıyoruz. Cumhuriyet Üniversitesi nerede, yeni açılan bir üniversite mi diye soruyorlar. 43 yıllık bir üniversite kendini Türkiye´de tanıtamamış. Bu anlamda ciddi bir eksikliğimiz var.? dedi. Bu eksikliği gidermenin yolunun bilimsel yayınlardan geçtiğini aktaran Yıldız, üniversitenin Türkiye´de bilim adamları tarafından ve bilim çevrelerince tanınmasını sağlayacak bilimsel yayınlar yapılması gerektiğin söyledi. Yıldız, ?Geçen yıla baktığımızda bilimsel çalışmalar anlamında ilk 50 üniversite arasına giremedik. 7-8 yıl önce kurulan üniversiteler ilk 50 arasına girmiş. Bu başarı da ancak bilimsel çalışmalarla olur. Bilim dünyasında ancak böyle tanınırız. Yazılan makalelere yapılan tebliğlere yapılan atıf sayısı bizim için önemli. Özellikle Fen Bilimler ve Sağlık Bilimleri alanlarında yurtdışından atıflar yapılıyor. Bir hocamızın yazmış olduğu bir makaleye yurtdışından bir atıf yapılması bizim tanınırlığımızı artırır. Bu yurtdışıyla ilgili bir durum. Ancak yurtiçinde de böyle. Bunu aşmak için de üniversitenizi Türkiye´de belli alanlarda tanıtarak yapabiliriz. Reklam değeri ve marka değeri olan bölümler meydana getirmemiz gerekiyor ki tanınalım. Üniversitenin tanınması da daha çok öğrencinin gelmesini, daha kaliteli öğrencilerin tercih etmesini sağlıyor. Bu noktada ki eksikliklerimiz tespit ettik ve çalışmalarımıza başladık.? şeklinde konuştu.

OPTİK, DİNİ BİLİMLER,

SAĞLIK ALANLARINDA

ÖN PLANA ÇIKMAK İSTİYORUZ

YÖK´ün her üniversitenin birkaç alanda gelişerek ön plana çıkması yönünde talimat verdiğini dile getiren Yıldız, Cumhuriyet Üniversitesi´nin optik, din bilimleri ve sağlık alanında ciddi anlamda potansiyeli olduğunu söyledi.

Yıldız, ?YÖK her alanda çalışma yapılmasını teşvik ederken birkaç alanda marka üretilmesini istiyor. YÖK bize bir yazı yazdı ve üniversitenizin gelişebilecek, marka değeri üretebilecek bölümlerini bize yazın bizde karar verelim ve üniversitenizi destekleyelim dedi. Bizde bu doğrultu da senatoda karar aldık. Niyet mektubumuzu göndererek bazı alanlarda ön plana çıkmak istiyoruz dedik. Biz optik alanında ön plana çıkmak istiyoruz. Bu alanda üniversitemizde önemli çalışmalar yapılıyor. Din Bilimleri alanında iyi bir potansiyelimiz var. Tıp Fakültesinde obezite ameliyatları konusunda Türkiye´de ki devlet üniversiteleri arasında 2. sıradayız. Bu çalışmalarımızı daha da geliştirerek iyi noktalara gelmek ve tanınır olmak istiyoruz. Gelir gelmez başladığımız bazı şeyler var. bizim en büyük derdimiz Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinin daha iyi bir hale gelmesi. Hastanenin borcu çok fazla. Bu sorunu nasıl çözebiliriz bunla ilgili uğraşıyoruz. Alınan malzemelerin parası 30 ay gibi bir sürede ödeniyor. Bu sebeple firmalar da haklı olarak serzenişte bulunuyor. Almak istediğiniz malzemeleri de firmaların yeteri kadar girmediğini görüyorsunuz. Bunu bir kere halletmemiz lazım. Hastaneyle ön plana çıkabiliriz. Hastane de güzel çalışmalar yapılıyor.? dedi.

ŞEHİR ÜNİVERSİTEDEN

NE İSTEDİĞİNİ NETLEŞTİRMELİ

Yıllardır şehir-üniversite birliğinin sağlanamadığını aktaran Yıldız, şehir ve üniversite arasında yaşanan kopukluğun giderilmesi için çalıştıklarını ifade etti. Yıldız, ?Stratejik Plan ÇalıştayışŞehir-üniversite işbirliği adına atılmış ilk adımdır. Başlangıcını yaptık ancak bazı eksiklikler vardı, bunları tespit ettik. Biz ilgili kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini alıyoruz. Üniversite ve şehir arasındaki kopukluğu nasıl giderebiliriz diye çalışıyoruz. Bu çalıştayı devam ettireceğiz. Ortak olarak ne yapabiliriz bunun üzerinde duracağız. Şehir ve üniversite arasında bir kopukluk var bunu da kimse inkar edemez. Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar da hep bunları konuştuk. Çalıştay kapsamında muhtarlarla da bir araya geleceğiz. Muhtarlar bizim için önemli ve muhtarlarımızla da diyaloğumuz var. şehir ve üniversite arasındaki kopukluk biraz azaldı. Bu kopukluğu tamamen ortadan kaldırmayı düşünüyoruz. Şehirle ilgili çalışmaları olan, şehirle ilgili görüşleri olan insanlarla da bir araya geleceğiz. Ama birdenbire olmuyor.? şeklinde konuştu. Yıldız, şehrin üniversiteye, üniversite bizden değil şeklinde bir bakış açısına sahip olduğuna dikkat çekerek, üniversitenin de şehre biraz farklı baktığını kaydetti. Yıldız, ?Atılacak adımı her iki tarafta birbirinden bekliyor. Şehirdekiler üniversitede ki hoca bana gelsin diyor. Üniversitedeki hocada ilgili birim ya da kişiler bana gelsin diyor. Biz bu anlamda bir çalışma başlattık. Sanayicilerimizle bir araya geliyoruz. Mühendislik Fakültemiz, organize sanayi bölgesindeki sanayicilerimizle sürekli toplantılar yapıyor. Ne yapabilirizi konuşuyoruz. Üniversite olarak ne gibi bir destekte bulunabiliriz diye soruyoruz. Bazen de diyoruz ki ?şu saha da bir çalışma yapabilirisiniz.´ Kendi çalışma alanları ve ilgi alanlarıyla ilgili öneride bulunuyoruz. Bu çalışma çok sık aralıkla devam ediyor. Mühendislik Fakültesi Dekanımız ve hocalarımızdan oluşan bir ekip sürekli bu görüşmeleri yapıyor. Teknokentteki ekibimiz de bu konuda aktif olarak çalışıyor. Böylece o kopukluğu daha da aza indirmeye çalışacağız. Bir de netleştirmemiz gereken şeyler var. Şehir bizden ne istiyor bunu anlamamız gerekiyor. Hep söyleniyor ama içini doldurmamız lazım. Evet bir kopukluk var ama istekleri ve talepleri somut bir hale getirmemiz gerekiyor. Bunu tespit ettikten sonra çözümü kolay olacaktır.? ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLERİN SORUNLARINI

ÇÖZMEYE ODAKLANACAĞIZ

Yıldız, öğrencilerin üniversitelerin temelini oluşturduğunu söyledi. Öğrencilerin sorunlarını dinlemeye gayret göstereceklerini ifade eden Yıldız, bu kapsamda öğrencilerle bir araya gelmeye çalıştıklarını kaydetti.

Yıldız, ?Kredi Yurtlar Kurumunda kalan öğrencilerimizle bir araya gelmeye başladık. Bu buluşmaları daha sıklaştırmak istiyoruz. Her fakülteden öğrencilerle bir araya gelmek istiyoruz. Öğrencilerimize düşen görevlerde var. Fakülte temsilcileri ve bölüm temsilcileri daha iyi çalışmalılar. Öğrenci konseyimize şu anda kullandığımız rektörlük binamızda yer vereceğiz. öğrencilerle ilgili alacağımız senato kararlarında, öğrenci konseyi başkanını senato toplantılarına davet edeceğiz. Her alana öğrenci yetiştiriyoruz. Ancak yetiştirdiğimiz öğrencilerimizden kendimiz yararlanamıyoruz. Bu konularla ilgili ciddi çalışmalarımız olacak. Öğrencilerimize üniversite bünyesinde staj yapma fırsatı sunmak için gayret edeceğiz.? dedi. Öğrencilerin kültürel, sanatsal, sporsal ve sosyal faaliyetlerine her zaman destek vereceklerini ifade eden Yıldız, şu ifadeleri kullandı: ?Öğrenci temsilcileri ve öğrenci kulüp başkanlarıyla bir araya geleceğiz. Hangi faaliyetleri yapmak istediklerini dinleyeceğiz. Bazı faaliyetleri de ortak yapmalarını isteyeceğiz. Gereken desteği vereceğiz. Gelen kulüplere de hep bunu söyledik. Siz çalışmalarınızı yapın, üniversite olarak biz arkanızdayız dedik. Çünkü öğrenciler, öğrenim yıllarında kendilerini geliştirirler. Bu onlar içinde büyük bir tecrübedir. Öğrenci kulüplerine her zaman destek vereceğiz. öğrencilerimizin bize getirdiği projeleri programları her zaman destekleyeceğiz. Öğrencilerimizden daha çok faaliyet istiyoruz. Daha çok kültürel faaliyet, daha çok sosyal faaliyet yapmalarını arzu ediyoruz. Öğrenciler akşama kadar kampüsteler. Burada faaliyet yapmaları gerekir. Öğrenci kulüpleri bizim için çok önemli.?

?ÜNİVERSİTENİN GÖRÜNTÜSÜNÜ

DEĞİŞTERECEĞİZ?

Cumhuriyet Üniversitesi´nin çehresini değiştirmek istediklerini belirten Yıldız, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte ilgili çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Yıldız, ?Üniversitemiz oldukça büyük bir yerleşkeye sahip. Fakat görüntü ve peyzaj anlamında iyi görünmüyoruz. Bu çalışma devam ediyor. ilk baharda bu çalışmaya başlayacağız. Yollarımızı genişleteceğiz, peyzaj çalışmamızı yapacağız. Öğrencilerimiz için, akademisyenlerimiz için ve idari personelimiz için huzurlu bir ortam sağlamak hedefindeyiz. Bunu yaptığımızda üniversite daha güzel bir hale gelecek. Bir çeşme projemiz var. Sivas aslında tatlı suyuyla çeşmeleriyle bilinen bir şehirdi. Her mahallede tatlı su çeşmeleri vardı. Onlar biraz azaldı. Biz üniversite de bunu tekrar gündeme getirelim istiyoruz. Osmanlı tipi, tarihi görünümlü çeşmeler yapacağız. Öğrencilerimiz ve personellerimiz bu suyu kullanacak? dedi.

ÜNİVERSİTE KENDİ

ENERJİSİNİ ÜRETECEK

Güneş enerjisiyle ilgili bir proje çalışması yaptıklarını belirten Yıldız şu ifadeleri kullandı: ?Kendi enerjisini kendi üreten bir üniversite olmak istiyoruz. Bazı çalışmalar yaptık. Tam netice alamadık. Her ne kadar netice alamasakta özelde yapacağımız çalışmalar var. Örneğin hemen her fakültemizde otoparklar var. Bu otoparkların üzerlerini güneş panelleriyle kapatarak güneş enerjisinden elektrik üretmek istiyoruz. Böylece hem otoparklar daha işlevsel hale gelerek hem araçlarımız korunmuş olacak hem de enerji üretmiş olacağız.? Yıldız yeni birimler açıldığını ifade ederek, ?Proje destek ofisini açtık, Patent Ofisini oluşturduk ki biliyorsunuz paten ofisi Türkiye´de sadece birkaç yerde bulunuyor. Teknoloji Transfer Ofisimizi açtık, Teknokent´i hayat geçirdik ve şu anda burada gerçekten güzel çalışmalar yapılıyor. 2017 yılında Cumhuriyet Üniversitesi´ni ön plana çıkaracak olan çalışmaları büyük oranda tamamlamış olacağız.? şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
24.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!