USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SİVAS TAM BİR ENERJİ ŞEHRİ

SİVAS TAM BİR ENERJİ ŞEHRİ

SİVAS TAM BİR ENERJİ ŞEHRİ
17-11-2017 05:00
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ

İlki 2007 yılında yapılan Maden Kenti Sivas Zirvesinin 3.sü gerçekleştirildi. Sivas Valiliği başta olmak üzere birçok kurumun katkı verdiği programın açılışı dün Ticaret ve Sanayi Odası Konferansında yapıldı.

Programa Sivas Valisi Davut Gül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Abdülkerim Yörükoğlu, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, TSO Başkanvekili Zeki Özdemir ile diğer protokol üyeleri ve ilimizdeki çok sayıda yatırımcı katıldı.

3. Maden Kenti Sivas Zirvesinin açılışında konuşan Vali Davut Gül, ?Öncelikle bu yıl 3.sünü düzenlediğimiz Maden Kenti Sivas Zirvesinde bizleri yalnız bırakmayan yatırımcılarımıza, Üniversitemizin değerli öğretim görevlilerine ve tüm katılımcılara teşekkür etmek istiyorum. Sizler olmazsanız burada yapılanların veya konuşulanların hiçbir hükmü yok. Dolayısıyla da sizlerin katkısı çok büyük. Sivas´ta yaptığımız her işte olduğu gibi bu programımızı da yine koordineli bir şekilde yürüttük. Ticaret ve Sanayi Odamız, Sivas Belediyemiz, Üniversitemiz ve özellikle de öğretim görevlilerimize teşekkür ediyorum? dedi.

Madencilerin zor şartlarda çalışarak ekonomiye katkı sağladıklarını belirten Vali Gül, ?Madenciler tabiri caizse ekmeğini taştan çıkaran insanlardır. Kamu olarak bize düşen bütün sektörlerde olduğu gibi madencilerin de önünün açılması onların sorunlarının ortadan kaldırılması daha doğrusu onlara engel olunmamasıdır. Zaman zaman ziyaret ettiğimizde de görüyoruz. Birçok yatırımcımız yatırım yapmak istiyor madencilerimiz işlerini büyütmek istiyor. Ruhsat süreçleri başta olmak üzere ÇET süreçleri başta olmak üzere birçok konuda yaşadıkları sıkıntılar oluyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın şu anki politikası, devletimizin yerli ve milli kaynaklara bakış açışı madencilerimizin de sorunlarının çözümüne ciddi anlamda katkı sağlıyor. Her geçen gün daha iyiye gidiyor ve iyiye gitmeye devam edecek? diye konuştu.

SİVAS ENERJİ KENTİ

Sivas´ın madenden çok bir enerji kenti olduğunu vurgulayan Vali Davut Gül, şunları kaydetti:

?Özellikle rüzgâr ve güneşle birlikte bunların yanı sıra termal kaynaklarla birlikte Sivas´ın hangi bölgesine bakarsak, yer altında ve yer üstüne enerjiyle ilgili madenle ilgili milli ekonomiye katkı sağlayacak kaynakların olduğunu görüyoruz. Madencileri başkaları sever mi sevmez mi bilmiyorum ama ben seviyorum. Bizim Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım´ın başlatmış olduğu eğitime yüzde 100 katkı anlamındaki projede tekli eğitime geçme hedefine Musa Emmioğlu başta olmak üzere Çimento Fabrikamız, Kangal´daki RES okul yaparak bu projeye katkı sundular. Dolayısıyla da madenci kazandığında bunu dönüp yine kendi yaşadığı memlekete harcıyor. Yine burs projemizde de madenci yatırımcılarımızın ciddi katkılarını görüyoruz. Bu açıdan da çevreye duyarlı olmak şartıyla iş güvenliğine dikkat etmek şartıyla madencilerin her sorunu, onların her meselesi bizim de meselemizdir. Bunların önünün açılması, bu kaynakların ekonomiye kazandırılması onların olduğu gibi bizim de meselemizdir.?

MADEN ZİRVESİ

YATIRIMCILARA YOL GÖSTERDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Abdülkerim Yörükoğlu da ?Maden Kenti Sivas Zirvesinin ilkini gerçekleştirdiğimde Sivas´ın ciddi bir maden potansiyelinin olduğunu düşünüyorduk. Bu potansiyelinin hem yatırımcılara anlatılması, hem geleceğe dönük bir kayıt olarak Sivas´ta Madencilikle ilgili neler yapılıyor bunları geriye doğru baktığımızda görebilmek adına böyle bir organizasyona o dönemde ciddi bir destek verdik? dedi.

O günden bu güne Sivas´ta madencilik sektöründe ciddi gelişmeler yaşandığını belirten Yörükoğlu, ?Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde vergi ve istihdamda ciddi gelişmeler oldu. Bunları geriye doğru baktığımızda bir maden kaynağıyla ilgili yatırım yapmak isteyen yatırımcılara birçok defa bu kaynakları yatırımcılara verdiğimi hatırlıyorum. Bu arkadaşlarımız da o kaynaklardan faydalanarak, bu bölgeye yatırım yaptı? diye konuştu.

SİVAS´I ?VALİSİ OLAN KÖY´

ALGISINDAN KURTARDIK

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise konuşmasında ?Bu yıl 3.sünü düzenlediğimiz Maden Kenti Sivas Zirvesinin Sivas´ımızda yeni bir açılıma yeni bir gelişime vesile olmasını temenni ediyor, emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu zirvenin ilkini gerçekleştirdiğimizde ilimizde bulunan doğal taşlarla ilgili yatırımcılar ilimize çekmek ve bir kamuoyu oluşturmak için bu çalışmayı başlatmıştık. Gerçekten çok da verimli güzel bir çalışma olmuştu. Bunun neticesini de bu sektörde özellikle doğaltaş sektöründe, kısmen termal alanında gördük. O dönemde yaşanan bazı sıkıntılara rağmen yine de bir ivme ve atılım yaşandı? dedi.

Sivas´ın özellikle traverten noktasında Türkiye´deki rezervlerin 3´te birisine sahip olduğunu belirten Başkan Aydın, ?Bu konuda Sivas´ta çok kaliteli doğal taş ocaklarımızın olduğunu biliyoruz. Ben bu konuda sadece üretilen ürünü Türkiye´ye değil, dünyaya pazarlayan arkadaşlarımızın olduğunu biliyorum. Madenci üreten demektir. Eğer biz üreten bir toplum olursak, üreticinin kıymetini de daha iyi anlarız. Ama bizim içimizde tüketen daha fazla olursa, onlar üretmenin zorluğunu bilmediği için elbette o zaman madencilere farklı gözlerle bakılabilir. Yaşamımızın her alanında hayatımızı kolaylaştıran bizlerin daha modern ve daha gelişmiş bir toplum olmamızı sağlayan her türlü argümanların alt yapısı başlangıcının bir madene dayandığını bilmemiz gerekir diye düşünüyorum? ifadelerini kullandı.

Aydın, şöyle devam etti:

?Sivas gerçek anlamda sahip olduğu zenginliklerini gerek şehir ekonomisine gerek ülke ekonomisine sunar. Bu hem istihdama çok ciddi bir katkı demek olur, hem de şehrimizin gelişmesine yerelde istihdama katkısı olur. Bu anlamda her türlü varlığımızın kıymetini bilmemiz gerekiyor. Eskiden Sivas´ta şöyle bir algı vardı. ?Sivas Valisi olan köy.´ Bu algı artık silindi. Artık ben bu cümleyi duymuyorum. Sivas modern bir şehirdir. Sivas zenginlikleri olan bir şehir. Sivas´ın özellikle sahip olduğu değerlerin yeteri kadar farkında olmadığını düşünüyorum. Eğer biz bunların farkında olur da kendi değerlerimizi gerçek anlamda kullanır da bunu şehrimizin ve ülkemizin ekonomisine sunabilirsek, hem ülke kazanır, hem de biz kazanırız.?

MADEN ALANINDA ÇOK

ÖNEMLİ GELİŞMELER OLDU

Son 10 yıldır Türkiye´de enerji ve maden alanlarında çok önemli çalışmalar yapıldığını belirten Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız ise ?Cumhurbaşkanımızın ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın bu konuya çok önem verdiğini ve ciddi çalışmalar yaptıklarını da biliyoruz. Sivas´ta maden zenginlikleri açısından çok önemli. Türkiye´nin en büyük ikinci toprağına sahip olan Sivas´ta birçok maden bulunuyor? dedi.

Rektör Yıldız, ?Bunun da bir göstergesi olarak ilimizde Maden Zirvesinin 3.sünü düzenliyoruz. Üniversite olarak bizim de bu projenin içerisinde olmamız gerekiyor. Üniversite olarak hem mühendislikte hem de Yüksekokullarda hem eleştirilen bir nokta var. Yetişen mühendislerimiz alanı bilmeden yetişiyorlar. Meslek yüksekokullarında çalışanlarda yine teoriyi öğrenip, pratiği öğrenmeden yetişiyorlar deniliyor.  Bu anlamda ara eleman sıkıntısı hep çekiliyor. Biz Cumhuriyet Üniversitesi olarak 2018-2019 yılından itibaren bir plan yapıyoruz. Bu da Mühendisliğimiz için 7+1, Meslek Yüksek okulları için3+1 sistemi getireceğiz. Yani 3+1 dediğimiz meslek yüksek okulunda 3 dönem teoriyi öğrenip, dördüncü yıl tamamen staj değil de bunu bir ders olarak işyerlerinde çalışma olarak düşünüyoruz. Ancak bununla birçok şeyi yapabileceğimize inanıyoruz? şeklinde konuştu.

MADEN ZİRVESİNİ GELENEKSEL

HALE GETİRMEK İSTİYORUZ

Maden Kenti Sivas Zirvesinin bu yıl üçüncüsünün düzenlendiğini belirten Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili Zeki Özdemir de bu programı geleneksel hale getirmek arzusunda olduklarını belirtti.

Özdemir, ?Maden Kenti Sivas Zirvesi´nin üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz bu programın tarihçesi hakkında bilgi vermek istiyorum. Maden Kenti Sivas Zirvesinin ilk yapılış amacı ilimizdeki ilk madencilik potansiyelinin gerek yerelde gerekse ulusalda anlatılmasıdır. Bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ilk günden bugünde kadar bize hiçbir desteği esirgememiştir. Bakanlıkta Sivas ilinin maden konusunda ne kadar zengin olduğunu bilmektedir. Hemen her dönemde Sivas´tan en az bir tane Müsteşarımız Bakanlıkta görev yapmaktadır. Biz ilimizdeki çalışmaları ve sektördeki yenilikleri takip edebilmek ve bilgilerimizi güncellemek adına bu programı her 5 yılda bir düzenleyerek, geleneksel hale getirmek istiyoruz? diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından Maden Kenti Sivas Zirvesi programı ilk oturum ile başladı.

/resimler/2017-11/16/1806182272085.jpg

/resimler/2017-11/16/1806413053750.jpg/resimler/2017-11/16/1807122429443.jpg

/resimler/2017-11/16/1807497273910.jpg

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!