USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas´ın Markası

Sivas´ın Markası

Sivas´ın  Markası
15-11-2019 07:00
Google News


Fatih TABUR

Türkiye´nin köklü üniversiteleri arasında yer alan Cumhuriyet Üniversitesi´nin 2019-2020 akademik yıl açılış töreni dün gerçekleştirildi.

4 Eylül Kültür Merkezi´nde düzenlenen törene Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Vali Salih Ayhan, Milletvekilleri İsmet Yılmaz, Habib Soluk, Semiha Ekinci, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız´ın yanı sıra çok sayıda il protokolü, akademisyen, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve öğrenci katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız gerçekleştirdi.

Üniversitelerin eğitim-öğretim, bilimsel araştırmalar ve toplum hizmetleri olmak üzere geleneksel üç misyonu olduğunu ifade eden Rektör Yıldız, ?Cumhuriyet Üniversitesi ailesi olarak devletimizin 2023 ve 2071 hedefleri doğrultusunda bizlere yüklenen bu üç misyonu en iyi şekilde yerine getirmek için çalışmaktayız.  Öncelikle eğitim-öğretim kalitemizi artırmak için bazı meslek yüksekokullarımızda ve fakültelerimizde 3+1 ve 7+1 eğitim modeline geçtik. Bu sayede öğrencilerimizi doğrudan meslek hayatına hazırlamayı, teoriden uygulamaya geçmeyi hedefledik.  Özelde devletimizin genelde ise insanlığın yararına olacak çalışmalar yapmak için bilimsel araştırmalara ayrı bir ehemmiyet verdik. Üniversite olarak her ne şart altında olursa olsun bilgi üreten ve bu bilgiyi sadece kendimiz, üniversitemiz, şehrimiz veya ülkemiz için değil tüm insanlığın refah ve huzurunu sağlamaya yönelik üretime dönüştürmek amacıyla çalışmak zorunda olduğumuza inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın, başta savunma sanayi olmak üzere birçok alanda yerli ve milli imkanları en üst seviyeye çıkarma konusundaki direktifleri doğrultusunda, üniversitemizin misyonunu ve vizyonunu yeniden belirledik? dedi.

Üniversite bünyesinde oluşturulan kanser çalışma grubu ile yerli ilaçlarla kanserin tedavisine yönelik çalışmaların  yoğun bir şekilde sürdüğünün altını çizen Rektör Yıldız, ?Sivas, Tokat ve yakın illerde yaz aylarında sıkça rastladığımız Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığının tedavisi için milli aşı çalışmalarımız devam etmektedir. Üniversite sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden biri de uluslararası pazarda satışı hedeflenen yerli ve milli implant projemizdir. Şu anda ülkemizde yerli implant üretilmektedir ama hiçbiri yurtdışına satılmamaktadır. Bu bakımdan bu proje ilk olacaktır. Bunlara ilaveten kendi enerjisini üreten üniversite sloganıyla güneş enerjisinden yararlanarak elektrik ihtiyacımızı karşılayacak bir proje üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca Valiliğimiz, Belediyemiz, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ve Üniversitemizin işbirliği ile kurulmuş olan solucan gübresi üretim tesislerimizle organik tarım için adımlar attık? ifadelerini kullandı.

Üniversitelerin önemli bir misyonunun da bulundukları şehrin başta resmi kurumları olmak üzere STK´ları ile uyumlu bir şekilde çalışması olduğunu kaydeden Rektör Yıldız, ?Bu vesileyle valiliğimiz ve belediyemizle birlikte sempozyumlar, çalıştaylar yaptık. Sivas´ımızın daha ileri gitmesi adına şehir-sanayi-üniversite işbirliğini geliştiren faaliyetlere ayrı bir önem verdik. Bu konudaki desteklerinden dolayı başta Valimiz Salih Ayhan Bey´e, Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin´e ve il müdürlerimize huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Yerelde bu çalışmaları yaparken uluslararasılaşmaya da ayrı bir önem verdik. Bu kapsamda Uluslararası İlişkiler Ofisini kurduk. Kısa sürede birçok yabancı üniversiteler ile değişim programları konusunda anlaşmalar yaptık. Çalışmalarımız meyvelerini verdi ve 2019-2020 yılında bütün üniversiteler arasında en yüksek Erasmus bütçesini almayı başardık. Ayrıca göreve geldiğimizde 40 kadar olan yabancı uyruklu öğrenci sayımızı bugün 500´ün üzerine çıkarmayı başardık? şeklinde konuştu.

Rektör Yıldız, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: ?Bütün bunların sonunda üniversitemiz, hem ulusal ve uluslararası akademik sıralamalarda hem de üniversite-sanayi çalışmaları ve Teknokent bünyesinde sürdürdüğü çalışmalarla adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştır.  Söz konusu çalışmaları yaparken üniversitemiz personeli ve öğrencilerinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını da ihmal etmedik. Göreve geldiğimizden bu yana spor alanlarını iki katına çıkardık, ayrıca öğrencilerimize yönelik sosyal alanlarımızı daha modern hale getirdik. Belki de bunlardan daha önemlisi üniversitemizde bugüne kadar 150 bin fidanın dikilmesine vesile olduk. Personelimizin ve öğrencilerimizin doğum günlerinin anısına bir fidan dikilmesini geleneksel hale getirdik. 11 Kasım´da Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış oldukları ?Geleceğe Nefes´ kampanyası kapsamında 5 bin fidan dikimi yaptık.  Kısaca söylemek gerekirse özel sektör, kamu, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, uluslararası kuruluşlar ve üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde geliştirilen araştırma, geliştirme, uygulama, eğitim, bilimsel organizasyon ve danışmanlık projelerinin hazırlanması, desteklenmesi ve yürütülmesi amacıyla bütün çalışmalara elimizden geldiği kadarıyla destek verdik. Personelimizin daha iyi şartlarda çalışması, öğrencilerimizin daha kaliteli eğitim alması için birçok çalışmaya imza attık.  Bütün bunları yaparken tek amacımız önce Hakk´ın rızasını gözetmek sonra da bize emanet olarak tevdi edilen bu görevi hakkıyla yerine getirmek olmuştur. Bu çalışmalarımız esnasında bizlere destek olan herkese teşekkür ediyorum.?

Törende konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise üniversitelerin en önemli geleneklerinden birisinin de  akademik yıl açılış törenleri olduğunu kaydederek, ?Güzel bir gelenek. Ümitle başlanan yeni öğretim yılının mutluluk ve heyecanını paylaşma imkanı sunuyor? dedi.

Başarılı bir öğretim yılı geçirilmesini temenni eden Şentop, ?Türkiye İstatistik Kurumu´nun verilerine göre ülkemizde 30 binden fazla kütüphane var. Bunlardan 1´i milli kütüphane, 598´i üniversite kütüphanesi, bin 162´si de halk kütüphanesi. Diğerleri de okul kütüphaneleri. Sivas ilimiz de bu kütüphanelerden en az birini dolduracak kadar kitapla anlatılması gereken tarihi ve kültürel önemi haiz bir şehrimiz. Çünkü Sivas, kadim dönemler dışında Anadolu´daki bin yılımızın yakın tanığı bir şehir. Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine yön vermiştir. Eğer bugün hür ve bağımsız bir devletimiz varsa bunda Yiğidoların büyük hakkı var. Bu hakkı da teslim etmeliyiz. Çünkü üç kıta, yedi denize hükmeden ecdadımızın ehli salip karşısındaki zaferlerini unutan bir avuç özgüven yoksunu kişinin manda ve himaye tekliflerini çöpe atıp tam istiklal hedefiyle yollarına devam eden kahramanlarımıza ev sahipliği yapmıştır. Millî mücadelemizin kurmay heyetine 108 gün ev sahipliği yaparak istiklalimizin yolunu açmıştır? diye konuştu.

Sivas´ın 16´ncı yüzyıla kadar tarihi İpek Yolu´nun en önemli merkezlerinden birisi olduğunu kaydeden Başkan Şentop, ?Bugün de aynı kıymeti haiz. 28 bin 500 kilometrekare coğrafi büyüklüğü ile Konya´dan sonra ülkemizin ikinci geniş vilayeti. Medeniyet tarihimizdeki yerinin en önemli tanıkları Gök Medrese, Buruciye Medresesi, Ulu Cami, Behram Paşa Hanı gibi tarihî yapılardır. 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınan Divriği´deki Ulu Cami ve Şifahanesi ise 700 yıl önceki medeniyet seviyemizi gösteren önemli bir belge eserdir. 1071´den itibaren Anadolu´yu yurt edinen Türk milletinin Anadolu´da inşa ettiği medeniyetin seviyesini merak edenlere Sivas´ı mutlaka gezmelerini tavsiye ediyorum. Tabii bir yere gitmek için ulaşım ve konaklama kolay olmalı. Son yıllarda büyük bir ilgi gören Doğu Ekspresi´nin güzergâhında olan şehrimize inşallah önümüzdeki yıldan itibaren hızlı tren ile de gelinecek. İşte o zaman Ankara-Sivas arası 2 saat olacak. İstanbul´dan, Konya´dan daha kolay gelinecek. Böylece Sivas´ın geçen yıl ağırladığı 600 bin turistin en az üç katı turiste ev sahipliği yapacağını düşünüyorum? şeklinde konuştu.

Başkan Şentop, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin izlerini yaşatan Anadolu´nun yaylasına değer katan kurumlarımızdan biri de Cumhuriyet Üniversitemiz. Anadolu´yu bereketlendiren Kızılırmak Nehri´nin doğduğu şehrin bugünkü seviyesine erişmesinde Cumhuriyet Üniversitemizin payı büyük. 44 yıllık mazisinde on binlerce gencimizi mezun eden Cumhuriyet Üniversitemiz halen 4 enstitü, 16 fakülte, 5 yüksekokul, 14 meslek yüksekokulu ve 1 konservatuvar yüksek öğretim faaliyetini sürdürmektedir. İlçeleriyle birlikte nüfusu 650 bine yaklaşan Sivas´ın nüfusunun yüzde 8´ini Cumhuriyet Üniversitemizde okuyan 52 bin gencimiz oluşturmaktadır. Biliyorsunuz bu yıl Sivas´ta Bilim ve Teknoloji Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite daha kuruldu. Savunma sanayii alanında uzmanlaşmak hedefiyle kurulan bu üniversitemizin de inşallah önümüzdeki yıldan itibaren öğrenci alımına başlayacağını düşünüyorum. O zaman Sivas´ın sosyal, kültürel ve akademik olarak daha da canlı bir şehir haline geleceğine inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, Sivas Cumhuriyet Üniversitemizin 2019-2020 öğretim yılının hayırlı olmasını diliyorum. Böylesine güzel bir ortamda sizlerle birlikte olmaktan duyduğum mutluluğu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Sivas´ı Sivas yapan değerler konusunda akademik eserler veren münevverlerimizden biri olan Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Alim Yıldız başta olmak üzere, dekanlarımız, öğretim üyelerimiz, akademisyenlerimiz ve bütün öğrencilerimizin başarılı bir öğretim yılı geçirmelerini temenni ediyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!