USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TEŞKİLATLAR İTTİFAKTAN MEMNUN

TEŞKİLATLAR İTTİFAKTAN MEMNUN

TEŞKİLATLAR  İTTİFAKTAN MEMNUN
07-03-2018 07:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

Fatih TABUR

2017 Anayasa değişikliği referandumunda ?Evet´ bloğunu oluşturan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine giderken de ?Cumhur İttifakı´ ismiyle birlikte olacaklarını açıkladı. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı da bir açıklama yaparak, Cumhur ittifakını destekleyeceklerini açıkça ifade etmişti.

Seçimlerde farklı partilerin ittifak yapabilmesi için yasal zemin sağlayan Cumhur İttifakı teklifi geçtiğimiz haftalarda Meclis´e sunularak teklifin detayları açıklandı. Teklife göre seçimde ittifaka verilen oylar esas alınacak ve milletvekili sayısı buna göre belirlenecek. Dolayısıyla ittifakın içinde yer alan partiler için seçim barajı da ittifakın oy oranı üzerinden değerlendirilecek.

AK Parti ? MHP ? BBP üçgenindeki ?Cumhur İttifakı´nı ilimizdeki siyasi partilerin temsilcilerine sorduk. AK Parti İl Başkanı Av. Ziya Şahin, ?15 Temmuz´dan sonra Yeni Kapı´da yapılan Milli Ruh mitingiyle ülkemizde büyük bir birlik ve beraberlik havası oluştu. Cumhur İttifakı da bunun bir neticesidir. Bu süreçte AK Parti ile MHP arasında uzun zamandır devam eden bu birlik ve beraberlik bir seçim ittifakına dönüştü? dedi.

MHP İl Başkanı Özkan Turan Navruz ise ?İttifak çalışmaları Yenikapı ruhu ile birlikte tabanda başladı. Halkın istediği, milletin istediği bir adımdı. İttifakın isminden de belli. Cumhur ittifakı yani halk ittifakı? Bu noktada MHP kadroları olarak her zaman verdiğimiz sözün, yaptığımız sözleşmenin, attığımız adımın arkasında duracağız? diye konuştu.

BBP İl Başkanı Uğur Bulut da ?Cumhur ittifakı ile beraber hareket etme kararı almıştır. Ülkemiz son süreçte bir mengeneye tabii tutulmak istenmektedir. Bu sıkıntılı süreçten özellikle terörle mücadele daha etkin politikalarla ülkemizin güçlü çıkması için güçlü siyasal iktidarlara ihtiyacı vardır. BBP´de kendi fikirleri doğrultusunda hareket eden siyasi partilerle birlikte seçim işbirliği yapma kararı almıştır? ifadelerini kullandı.

BİRLİK VE BERABERLİK

SEÇİM İTTİFAKINA DÖNÜŞTÜ

Cumhur ittifakıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan AK Parti Sivas İl Başkanı Av. Ziya Şahin, 2018 yılına başlarken 16 Nisan 2017´de yapılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Halk Oylaması sebebiyle Anayasa´da değişiklikler oldu. Bununla ilgili uyum yasalarının çıkarılması gerekiyor. Bu noktada bazı değişiklikler hemen yürürlüğe girdi. Bazı değişiklikler de seçimlerle birlikte yürürlüğe girecek? dedi.

Bu süreçte uyum yasalarının çıkarılması gerektiğine dikkat çeken Şahin, ?Bu sebeple bir çalışma başlatıldı. Uyum yasaları çerçevesinde de seçim sisteminde bazı eksikliklerin giderilmesi, Türkiye şartlarına göre vaziyet alınması noktasında teklifler oldu. Bunların başlıcası ?Cumhur İttifakı´. Özellikle 15 Temmuz´dan sonra Yeni Kapı´da yapılan Milli Ruh mitingiyle ülkemizde büyük bir birlik ve beraberlik havası oluştu. Bu birlik ve beraberliği daha da büyüterek, geleceğe taşımak gerekiyor. Zira ülkemiz dört tarafta bir mücadele vermektedir. Hem içerimizdeki mihraklarla, hem de dışarıdaki onları destekleyen ellerle, sömürgeci devletlerle bir mücadele vermektedir. O sebeple büyük bir milli birlik ve kardeşlik projesine ihtiyacımız vardı. Bu proje başladı ve güçlü bir şekilde devam ediyor. Cumhur İttifakı da bunun bir neticesidir. Bu süreçte AK Parti ile MHP arasında uzun zamandır devam eden bu birlik ve beraberlik bir seçim ittifakına dönüştü? diye konuştu.

Geçtiğimiz seçimlerde yapılan ittifaklara değinen Şahin şunları kaydetti:

?Geçmişte gerek 91 seçimlerinde Refah Partisi ? MÇP ve IDP´nin yaptığı gibi, ayrı şekilde SHP´nin o zamanki HADEP ile yaptığı gibi? Yine daha sonrasında 95 seçimlerinde Anavatan Partisi ile Büyük Birlik Partisi´nin yaptığı ittifaklardan farklı olarak burada partiler bir ittifak adı altında kendi amblem ve listeleri ile seçime girecekler ve seçmen istediği partiye oyunu verebilecek. Bu da ittifakın oyu sayılacak. Arkasından da o mühür vurulan partinin oyu sayılacak. Hangi partiye o verdiği tam kestirilemiyorsa veya ittifak sütununa vurulmuşsa mühür, o zaman da ittifakın oyları sayıldıktan sonra o yerde ittifaka dahil olan partilerin aldıkları oy oranlarına göre bu mühürler de o oranda paylaşılacak. Arkasından da bu hesaplamalarla çıkaracağı vekil sayısı veya oy sayısı belirlenmiş olacak. Bu dünyanın birçok yerinde uygulanan bir sistem.?

Türkiye´de yüzde 10 barajının 1983 yılında konulduğunu belirten Şahin, ?Ülke şartları gereği ülkede istikrar gereği düşünülerek yapılan bir uygulama. Geldiğimiz süreçte de yüzde 10 barajı devam edecek? dedi.

Şahin, ?Ülkenin istikrarını sağlamak ve temsilde adalet gerçekleştirmek için şuanda ülkenin bu ittifaka ihtiyacı var. Bu süreçte 26 maddelik değişlik olarak AK Parti ve MHP tarafından meclise sunuldu. Şuanda Anayasa komisyonunda ve arkasından da kanunlaşmasını bekliyoruz. Şuanda ülkemizde 6 tane seçim kanunu var. Bu kanunların bir kısmında değişiklik öngörülüyor? diye konuştu.

Bu ittifakın ülkemize büyük bir güç katacağını kaydeden Şahin, şöyle devam etti:

?Mevcutta olan milli birlik ve beraberliği daha da artıracağını ve pekiştireceğini düşünüyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi ile ittifak noktasında tüm anlaşmalar yapıldı. Büyük Birlik Partisi´nin de bu sürece dahil olacağı açık. Ancak liste dahilinde mi dahil olacağı, yoksa temsilcilerinin diğer ittifaktaki partilerde mi yer alacağı henüz netlik kazanmadı. Saadet Partisi´ne AK Parti tarafından sürekli bilgilendirme yapılmaya devam ediliyor. Ama Saadet Partisi ile ilgili ittifakta yer alacağı yönünde bir belirti de yoktu. Kuvvetle muhtemeldir ki Saadet Partisi şuandaki söylemlerine göre kendi seçime dahil olacaktır. Onun dışında Cumhuriyet Halk Partisi ile diğer partiler arasında da her halükarda bir ittifak yapmak zorundalar. Zira artık baraj yüzde 50+1´dir. İttifak oluşmasından dolayı gerek halkımız gerekse teşkilatlarımız oldukça memnunuz. Bu durum ülkemizin ihtiyacı olan bir husustu. O nedenle de ittifakı seçimlerde ve ülke meselelerinin takibinde başarılı olacağı kanaatindeyiz.?

VERDİĞİMİZ SÖZÜN

ARKASINDAYIZ

MHP Özkan Turan Navruz ise ?İttifak çalışmaları Yenikapı ruhu ile birlikte tabanda başladı. Halkın istediği, milletin istediği bir adımdı. İttifakın isminden de belli. Cumhur ittifakı yani halk ittifakı. O noktada 3 AK Parti´den 3 de Milliyetçi Hareket Partisi´nden 6 kişilik komisyon çalışmalarını tamamladı? dedi.

Bu çalışmalar neticesinde 26 maddelik kanun tasarısının meclise sunulduğunu belirten Navruz, ?Bu kanun teklifi geçerse, kanunlaşırsa ona göre bir ittifak yapılacak. Bu noktada milletin istediği cumhur ittifakı yani tabanda oluşmuş ittifak aslında hukuki bir yapıya bürünecek. Zor geçen ve daha da zor geçecek süreçte milletin birliği ve beraberliği adına, farklılıkların konsensüs sağlanarak azaltılması ve ortak paydada buluşulması noktasında Türkiye adına çok büyük bir adım olacak. Bu noktada MHP kadroları olarak her zaman verdiğimiz sözün, yaptığımız sözleşmenin, attığımız adımın arkasında duracağız? diye konuştu.

BBP HER DEM MİLLETE

DAİR SİYASET YAPMIŞTIR

Büyük Birlik Partisi İl Başkanı Uğur Bulut da ?BBP, Cumhur ittifakı ile beraber hareket etme kararı almıştır. Ülkemiz son süreçte bir mengeneye tabii tutulmak istenmektedir. Dolayısıyla bu sıkıntılı süreçten özellikle terörle mücadele daha etkin politikalarla ülkemizin güçlü ve muktedir çıkması için güçlü siyasal iktidarlara ihtiyacı vardır. Dolayısıyla bu manada daha önce hülle yoluyla yapılan ittifaklar bugün yasal hale gelmiştir. BBP´de kendi fikirleri doğrultusunda hareket eden siyasi partilerle birlikte seçim işbirliği yapma kararı almıştır? dedi.

BBP´nin her dem millete dair siyaset yaptığını belirten Bulut, ?Dolayısıyla biz Türkiye´de özellikle terörün yerle yeksan edilmesi konusu, özellikle bölgemizde daha güçlü bir Türkiye inşa etmek İslam ülkelerine ağabey konumuna gelmek için güçlü iktidarların olması lazım. Türkiye´de 15 Temmuz sonrası kodlar yeniden yazılıyor? diye konuştu.

Bulut, şöyle devam etti:

?Güçlü bir Türkiye´nin kodlarının yeniden yazılması için muhafazakâr, milliyetçi, demokrat insanlar bir araya gelerek birliktelik yapıyorlar. BBP de bu birlikteliğin içerisinde olacaktır. Hazırlanan ittifak paketi uyum yasaları dahilinde önümüzdeki süreçte başta anayasa komisyonu olmak üzere mecliste görüşülecek. Anayasaya uygun hale getirildikten sonra TBMM´de onaylanacak. Türkiye bu uyum yasalarında gerçekten milletin ihtiyaçlarına cevap verebilen bir paket hazırladığı zaman başta çok tartışıla gelen 18 maddelik referandum paketi uyum yasalarıyla milletin örfünden, ananesinden, inancından desteklenip de yapılırsa daha güçlü bir devlet inşa edileceğine eminim. Oynanan oyunların bozulması için güçlü muktedir bir iktidarın olması lazım. BBP de bu yönde karar verip cumhur ittifakı ile beraber hareket etme kararı almıştır.?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
16.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!