USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÇEVRENİN GÖNÜL GÖZÜ-3-

23-03-2017

Toprak, bizim üzerinde yaşadığımız kara parçasıdır. Yeryüzünde bulunan topraklarımızın kıymeti ise, paha biçilmez değerdedir.
     Canlıların sağlıklı yaşamı ise topraklarımızın doğru korunmasına bağlıdır. Bununla ilgili gerekli olan bilgi, topraklarımızın nasıl korunması gerektiğini bilmektir ve bu bilgiler dahilinde doğru öğrendiklerimizi hayatımıza uygulamaktır.
     Yeryüzünde bulunan her maddenin bir dönüşümü vardır. Doğru dönüşümler doğaya can getirir. Pek çok canlının hayatta kalmasına  imkan  sağlar.
     İnsanların kullandığı ve doğaya atılan atık maddelerin toprağa karışarak yok oluşu, çok uzun yıllar almaktadır. Doğaya atılan her atık madde hem çevreye, hem de ülke ekonomisine büyük zararlar  vermektedir. Enerjideki kayıp ise atılan atıklar hammaddeye dönüştürülmediği için büyüktür. Çünkü her katı atığın, dönüşüm sonucunda hammadde meydana getirmesi, ülke ekonomisine büyük katkı sağlar.
    Gelişen teknolojiyle birlikte, atıkların yararlı maddelere dönüştürülmesi oldukça kolaylaştırılmıştır. Her maddenin dönüşüm şekli ve doğada yer aldığı denge farklıdır.
     Atıksal maddelerin toprağa atılması, toprağa oldukça büyük oranda zarar vermektedir.
Tükettiğimiz maddelerin katı atıklarını toprağa atmak yerine geriye dönüştürüldüğünde,  bu maddelerin yeniden hammadde olarak kullanılması, hem  ülke ekonomisine katkı sağlar, hem de   çevremiz korunmuş olur.
Artan insan nüfusuna paralel olarak, hızla artan tüketimin sonucunda meydana gelen atıkların, teknolojiyi de kullanarak geriye dönüştürmesiyle birlikte, doğanın  dengesinin de bozulmaması sağlanmış olur. Böylece yeniden dönüştürülebilen atık maddelerin tekrar hammadde olarak kullanımı sağlandığı için,  ülkemizde büyük miktarda enerji tasarrufu da  elde etmiş oluruz.
     Örneğin çöpe attığımız nesneleri geriye dönüştürüp ham madde olarak kullandığımızda, her geçen gün artan çevre kirliliğini de  önlemiş oluruz.
     Hurda kağıdı tekrar kağıt imalatında kullandığımızda hava kirliliğini ve su kirliliğini önlemiş oluruz. Fazladan su kullanımını azaltırız. Ormanlarımızdaki ağaçların kesilmesinin de önüne geçmiş oluruz.
     Geriye dönüştürdüğümüz her atık madde, hem çevremize, hem doğaya, hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlamış olacaktır. Böylece çevremizi  ve doğamızı  atık maddelerin verdiği zararlardan  korumuş oluruz.
     Biz doğayı sevdikçe ve iyi davrandıkça, doğa da bizi sever ve bize iyi davranır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?