USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

98. Yıl Oku ve Korkma!

14-03-2019

Mehmet Âkif Ersoy´un Taceddin Dergâhı´ndaki küçük hücresinde bütün Anadolu´nun kalp atışlarını yüreğinde hissederek kaleme aldığı İstiklâl Marşımız, 98 yaşında? Bu vesileyle salı günü,  Akif´in esaret nedir bilmeyen Türk milletinin bağımsızlık iradesini nakşettiği İstiklal Marşı´nın Gazi Meclisimizde kabulünün 98. yılında milli şairimizi, şehitlerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla yad ettik.

Bir vatanın kıymetini ve bağımsızlığını bu denli hassasiyetle söze döken vatansever bir şair;  milletine daha fazla ne bırakabilirdi ki? 

Geçmişimizi, geleceğimizi on kıtada anlatıp, kıyamete kadar anlatılacak olan bu devletin onur ve şeref mücadelesi onun dizelerindedir. Çok az millete bu kadar anlamlı, bu kadar edebi bir marş sözü nasip olur. Anlatılabilecek her şeyi o kadar güzel anlatmış bize sadece anlayabilmek kalmış.

Başka ülkelerin milli marşlarına göre kıyaslandığında inanılmaz bir marştır.  Birçok ülkenin marşında ülkenin güzelliğinden, havasından suyundan bahsedip, en güzel ülkenin kendilerinin olduğunu anlatırlar. Mutlaka her marş o ülkenin  kendi  vatandaşına  göre  anlamlıdır  ama  bizim  marşımız  her  yönüyle  farklıdır. Basit bir şiir değil bilakis, dünya üzerinde gelmiş geçmiş en anlamlı marştır. Sözlerindeki anlam, iman gücü, zarafet, vakur, tevazu, şükür, mana derinliği başka hiçbir marşta bulunmaz.

 Her şeyden önce o dönemin halet-i ruhiyesini bu kadar yüreğinde hissedip,  yazdığını yaşayan ve  yaşatan  bir  şairin   kaleminden  çıkmıştır. Bir milletin ortak manifestosu olup,   istiklalini kazanmış bir milletin dünyaya haykırışı olmuştur. Bu toprakların her karışı için savaşıldığını, vatan cephelerindeki acıları, vatanımıza olan sevgi, bayrağımıza olan övgü,  özgürlüğe ve bağımsızlığa olan inancımızı, düşkünlüğümüzü,  gelecek için öğütlerde bulunmasıyla da bize kutsal bir emanet gibidir.

Tekrar  pahasına  düşsek  bile  yine  söyleyelim, çok az millete bu kadar anlamlı, bu kadar edebi olarak incelmiş bir marş sözü nasip  olmuştur. Bizi  biz  yapan  ve  her  dizesinde  tarihe  tanıklık  yapan  marşımıza  zaman zaman  dil  uzatanları  gördükçe  üzülüyorum. Sadece konuşmak için konuşanların, anlamak, kabullenmek  istemeyenlerin, milli  marşımız  olarak  görmeyenlerin   eleştirdikleri  noktaları  duydukça, bu  milli  ruhu   kavramaktan  ne  kadar   da  uzak  olduklarını  görüp  kahroluyorum.

Akif´i anlayan, her  biri  İstiklal  Marşımız  gibi  güzel, değerli  diğer  eserlerini okuyan bu konuyu tartışmaz bile. Ve  her  daim  saygı  duyar.

Kim  ne  derse  desin her kelimesi vatan, her kelimesi hürriyet kokan  marşımızı  her  okuduğumda, her  duyduğumda  duygulanırım, göğsüm kabarır, tüm  benliğimin  coşkuyla  dolmasına sebep  olur  ve  sonsuz  bir  gurur  duyarım. Çünkü o,  bizim en  asil  şiirimiz  en  şanlı  marşımız  ve  bağımsızlığımızın  ikinci  sembolüdür.

Maddi  yokluk içindeyken, ?´Memleketi   için yazdığım  şiirden para mı  alınır? ?´ diye  ödünç palto alarak gittiği  törende, kazandığı   ödülü   almayı reddeden  hatta   ödülünü  kadın ve çocuklara,  cephaneye   elbise diken Dar´ül- Mesai vakfına bağışlayan  bu yüce gönüllü insan  hiç  mi   saygıyı   hak  etmiyor? 

Bir milletin acılarını, yaşadıklarını anlatması  sebebiyle  İstiklal Marşımız  milli  değerimiz  ve  kutsalımızdır. O ruh, hala bu ülkenin en büyük teminatıdır ve  öyle olmaya devam edecektir.

İstiklal  Marşımızın  kabulünün  98.  Yılında  geldiğimiz  noktaya  bakılacak  olursa;  her  ne  kadar  yazıldığı  yılları  yansıtsa  da   dün istiklal mücadelesi ne ise, hainler  vatana  nasıl  saldırmış  ise   bugün  de  hala  aynı  değil  mi?

Akif´çe  konuşmak gerekecekse  o  zaman;  bayrak kefenimiz, bu marş ağıdımız, bu vatan uğruna öldüğümüzdür.

??..

Milletine sevdalı şair, minnet ve şükrana dair ne varsa sanadır. Daha  nice  yıllar  eserin  kılavuzumuz  olacak.

Nihayetsiz rahmet, dua  ve minnetle, ruhun şâd olsun.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?