USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BANA ÖĞRETMENİM DİYEN HER SES "ANNE" DİYEN SES KADAR KUTSALDIR

23-11-2018

Yazıma bütün öğretmen arkadaşlarımın bir meslektaşı olarak  ve öğretmenlerine minnet duyan eski bir öğrenci olarak, öğretmenler gününüzü, günümüzü   kutlayarak  başlamak  istiyorum.

Emeği geçen bütün öğretmenlerime hürmetlerimle.İyi ki varsınız.

Hepimizin hayatına  zamanla  ne kadar  çok  öğretmen  girmiştir.  Ve her  biri  sayısız  izler  bırakmıştır. Kimini sevmiş, kimini sevmemişizdir. Bazılarına kızmış,  isyan etmişizdir  ama her birinden farklı  şeyler   öğrenmişizdir.  Zamanla hayatın gerçeklerini o  günlere  borçlu  olduğumuzu  da?

Bazen   düşünürüm  de   hayatıma en çok yön veren kişiler öğretmenlerimdir.Özellikle ilkokulda iyi bir öğretmene sahip olmak gerçekten büyük bir  şanstır  ve   ben bu konuda   çok  şanslı insanlardan  biriydim.

Sadece  ilkokulda  mı ?Bütün   eğitim  ve   öğretim  hayatım  boyunca  bugün sahip olduğum meziyetlerin çoğunun altyapısını oluşturan;  okuyan ve anlatan bir insan olmamı sağlayan, bana  rol  model  olan  öğretmenlerim olmuştur  benim.

Çok  çekingen  ve  tutuk  bir   insanken  beni sürekli  toplum  karşısına  çıkartıp,  şu anda yüzlerce kişinin karşısında bile sesimi titretmeden konuşmamı  sağlayan öğretmenlerim  oldu  benim.

Beni  yüreklendiren, destekleyen, yönlendiren, başarmaya  sevk  eden, okumayı  sevdiren, Ömer  Seyfettin´le tanıştıran(ki  ilk  okuma  zevkim  onunla  başlar) Necip  Fazıl, Mehmet  Akif, Orhan  Veli, Mevlana, Nef´i, Baki   gibi  sayısız söz  ustalarıyla   tanıştırıp, şiir  denilen  o  sihirli  perdeyi  aralamamı  sağlayan  hocalarım  oldu  benim.

Bugün  geldiğim  yerde  üzerimde  büyük   emeği  olan, öğretmekten  haz duyan, öğretebilmenin mutluluğunu her daim yaşayan  öğretmenlerim  oldu.

Gücünün   farkında  olan  o  öğretmenlerimin  asla  haklarını da  borcumu  da   ödeyemem. Son nefesime kadar adlarını minnetle, saygıyla  ve şükranla   yad  edeceğim.

Üniversite hayatım da dahil olmak üzere, öğretmenlerimle ilgili  hoş olmayan hatıralarım  olmadı mı? Tabii  ki  oldu. Mesela  üniversitede  hocamın  bir  tanesine  (ki   asla  saygısızlık yapmayarak ) onun  savunduğu  bir  fikre  karşı  çıktığım  için  beni  o  dersten  bırakıp   bir yıl  süründürmüştü. Eğer yaşıyorsa kendisi ömrüne bereket, vefat etmişse  de  Allah´tan  rahmet dilerim.

Bu  olumsuz   hatıraların  bazılarında  ben,  bazıların  da  ise  karşı  taraf   haksızdı;  fakat   şimdiye kadar bir kere bile, kötü olaylar yaşadığım öğretmenlerimin  bu  yaptıklarını   meslekleriyle bağdaştırmadım. Tam tersi  kişiliklerine  verdim, bazılarının  da  insan  olamayışına,  vicdanına  verdim.

Bazıları  tarafından  her  ne  kadar  kabul  görmese de  ´´Öğretmenler  Günü´´ özel  ve anlamlı  bir  gündür. Öğretmenler günü  ve  mesleği   hakkında   yazılan  bazı  yazıları  okuduğumda  gerçekten  içimin  burkulduğunu  tüm  samimiyetimle   söyleyebilirim.

Ülkemizde  bir  öğrenci  üniversiteyi  bitirene  kadar, yaklaşık  olarak  seksen  ile   yüz  arası  öğretmenle  tanışıyor. Bunların  içinde-her meslekte olduğu gibi-  mesleğine  yakışmayan  davranışlar  sergileyerek  tahammül  sınırlarını  zorlayan  ve  o mesleğin   kalitesini  düşüren, vizyonsuz, hedefsiz, liyakatsız   insanlar  olduğu   gibi; erdem, bilgi ve sevginin ete kemiğe bürünmüş  hali olan, mesleğini  aşkla yapan insanlar da vardır.

Bu  yüzden  bütün  bir  camiayı  olumsuz  sıfatlarla  niteleyenlerin, toptan  kötü  ilan  edenlerin, bir  iki  kötü  örnek  vererek   genelleme  yapanların   hayatlarına  giren  tek  bir  öğretmenlerinde   bile  insani  haslet   ya  da  iyi  meziyetler   yok  muydu? Hayatına rehberlik edip   hiç  mi  katkıda  bulunmamıştır? Bu konu  hala  tarafımdan  merak   konusudur.

Burada  ezberlenmiş   sözleri   söylemek  istemiyorum. Her  mesleği   içine  alan öğretmenlik , kim  ne  derse  desin  çok kutsal bir meslek.Tüm medeniyeti inşa eden meslek grubu.İşini severek ve saygı duyarak yapan bir insan  için  ve  vicdanı  olan  için  dünyanın en zor mesleği.Ne   kadar  empati  kurulursa   kurulsun,  ne  kadar  anlatılırsa  anlatılsın  bu  mesleğin  zorluklarını  ancak  bu  işi  yapan  bilir.

Kabul   ediyorum İnsanla uğraşmak zor, çocukla uğraşmak daha zor. Kolay mı  onca  çocuğun  kahrını  çekmek, sınıfa hakim olmak, sorunlarıyla, hastalığıyla, psikolojisiyle   tek  tek  ilgilenmek,  onları motive  etmek  ve onlara bir şeyleri  öğretme zorunluluğunda  değil  sorumluluğunda  olmak.Bir  anne  baba  bütün  hayatı  boyunca  2-3  çocuk  yetiştirirken  bir  öğretmenin   bütün hayatı  çocuk  yetiştirmekle  geçiyor.

Öğretmek  zor hatta  eğitmek   daha  da zor.

Her   türlü   zorluğa  rağmen  sevgi  sayesinde  de   öyle  güzel  bir  iş  ki? Çoğu   öğrencinin   ilk  sevdası  olmak hem  de   dünyanın  en temiz   ve saf  sevdası.

???.

Bir öğretmen için öğrencisinin ağzından "Öğretmenler gününüz kutlu olsun" sözünü duymak paha biçilemez şahsım  adına.

Kaç   hafta   var  gücünüzle   boğaz  patlatıp  anlattığınız bir konu hakkında  sorduğunuz sorunun  cevabını  almak  mutluluğu,  her şeyden daha değerli.

Sabırla  eğittiğiniz,öğrettiğiniz  öğrencilerinizin  bir gün  iyi  bir  yerlere ama ilk önce   iyi  bir  insan   olarak  geldiğini  görmek, emeğinizin  karşılığını  almak  işte  o  en  büyük  mükafat.

Yıllarca öğretmenlerinin  gününü  kutlarken  şimdi  de  seni   kutlayan  öğrencilerin  olması ´´ iyi  ki  bu  mesleği  seçmişim ´´ dedirten  en  muhteşem  an.

´´Öğretiyorum, öyleyse varım´´diyen herkesin günü kutlu olsun.

Umudunuza,  ışığınıza o kadar çok ihtiyacımız var ki?

Yitirmeyin umudunuzu,  saçmaya devam edin ışığınızı lütfen. Günümüz, yarınımız, yarınlarımız kutlu olsun.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?