USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DİRİLİŞ YAZILARI- X EĞİTİMDE BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIF UYGULAMASI

09-05-2017

Birleştirilmiş sınıf uygulaması, özellikle öğrenci sayısının az olduğu(en az 10 öğrenci) ve dağınık yerleşim yapısı gösteren yerlerde okullaşma sorununa bir çözüm olarak görülmektedir. Bu uygulamanın tamamen kaldırılması mümkün görünmemektedir; ancak en aza indirilmesi mümkündür. İlimiz Merkezine bağlı 21, Sivas genelinde ise 143 birleştirilmiş sınıflı okul bulunmaktadır. Bu oran ilimiz geneli düşünüldüğünde okullarımızın 1/6´sına tekabül etmektedir.
Yapılan araştırmalara göre;
-Birleştirilmiş sınıflarda uygulanan programın günün şartlarına cevap vermediği,
-İlkokul programının öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarını karşılayamadığı,
-Birleştirilmiş sınıflı ilkokullarda görevli birçok öğretmene bu sınıfların öğretimi ve yönetimi ile ilgili yeterli bilgi ve beceriye sahip olmadığı,
-Öğretmen yetiştiren yükseköğretim programlarında birleştirilmiş sınıflı ilkokullar hakkında yeterli bilgi ve becerilerin verilmediği ortaya çıkmıştır.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
1. İlkokul birleştirilmiş sınıf programı yenilenmelidir. Her bölgenin şartlarına uygun yapılandırılacak şekilde düzenlenmeli.
2. Birleştirilmiş sınıflarda öğretmenli ve öğretmensiz ders saatleri kaçınılmaz bir zorunluluktur. Öğrencilere bireysel çalışma ve kendi kendine öğrenme yöntemlerinin uygulanabileceği yeni öğretim yaklaşımlarına yeterli önem verilmeli, uygulanabilmelidir. Bunun için öğretmenlere öğrenci merkezli öğretim süreç ve teknikleri adaylık sürecinde ve hizmet içi eğitimlerle kazandırılmalı.
3. Milli Eğitim Müdürlüğümüz birleştirilmiş sınıflı okullarla ilgili özel bir çalışma yürütmeli ve öğretmenlerimize gerekli eğitimler uzman kişilerce verilmeli.
4. Birleştirilmiş sınıflı okullar için gerekli araç ve gereçler tamamlanmalı, aktif kullanımı sağlanmalı.
5. İlkokul programında ders araç ve gereçlerinin %90´nın öğretmen öğrenci işbirliği ile sağlanabileceği belirtilmektedir. Bunun için Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünde bulunan Eğitim Teknolojisi derslerinde yapılan çalışmalar Üniversitemizle koordineli olarak öğretmenlerimizin kullanımına sunulmalı.
6. Köy okullarının bakım onarımları geciktirilmeden yapılmalı, acil giderlerde kullanılmak üzere maddi kaynak aktarılmalı.
7. Lojmanı olmayan okulların lojman sorunu çözülmeli, mevcut lojmanların bakım ve onarımları yapılmalı, buralarda görev yapan öğretmenlerin daha uzun süreli görev yapmalarını sağlayabilecek önlemler alınmalıdır.
8. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce bazı belirli gün ve hafta programları birleştirilmiş sınıflı okullarda yapılmalı, özgün çalışmalar ortaya koyan öğrenci ve öğretmenler ödüllendirilmelidir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?