USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Âşık Veysel?

14-10-2020

Sivas, Anadolu´nun merkezidir. Sivas, Türkiye Cumhuriyeti´nin kurulduğu ve Milli Mücadelenin merkezidir. Biz, millet olarak manda ve himayeyi kabul etmediğimizi Sivas´tan haykırdık dünyaya.

Aslında Sivas, bir bakıma Selçukludan, Osmanlı´ya ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinde de bu böyledir, Her zaman bu toprakların ve Anadolu Türklüğü´nün dünden bugüne savunucusu olmuştur. Bu sözlerdeki muradım şudur;  Biz,  yani Sivaslılar, Anadolu´da var olduğumuz dönemlerden beri hem de bedel ödeyerek topraklarımıza sahip çıkmış bir vilayetiz.  Ve bu nu yaparken Sünnimsiyle, Türkmen Alevlisiyle yaptık. Birlik olduk her zaman.  Dolayısıyla Sivas her bakımdan kadim bir şehirdir. 

Mesela Âşık Veysel. Her zaman fırsat buldukça ifade ediyorum; hem Alevilerin hem de Sünnilerin çok büyük bir değeridir. Ama maalesef şehir olarak biz, bugüne kadar Âşık Veysel´e gereken ihtimamı ve saygıyı göstermedik.  En azından ben böyle düşünüyorum. Âşık Veysel´e, aşırı cenahlar neden sahip çıkmıyor? Cevabı çok basit. Âşık Veysel´in sözlerinde, deyişlerinde şiirlerinde isyan ve ayrılık yokta onun için.  Dolayısıyla Sivas Belediyesi´nin Ali baba ve Seyrantepe Mahallerimizin kavşak noktasında yaptığı temsili Âşık Veysel Anıtı bana göre anlamlı ve derin mesajları olan bir hizmet olmuştur.  Bana göre bu anıt önemli bir kültür hizmetidir. Ve bir bakıma Sivaslılar nezdinde Sivas Belediyesi, Âşık Veysel´e verdiği değeri, önemi göstermiştir.  Kaldı ki, Âşık Veysel, bizim Âşık Veysel´imiz.  Veysel, her zaman, yaşadığı süre boyunca bu toprakların çocuğu olduğunu, bu milletin kadim bir millet olduğunu, yaşadığımız değerlere ve topraklara sahip çıkmamız gerektiğini her zaman bize öğütledi. Aynı zamanda Sivas Belediye Meclisi Üyesi olarak bendeniz, Belediye Başkanımız Sayın Hilmi Bilgin´e teşekkür ediyorum.  Bu topraklarda birliğimiz için beraberliğimiz için sembolikte olsa dahi bu kültür hizmetini, dediğim gibi önemsiyorum.  Önümüzdeki günlerde Sivas´ın tarihi ve kültür dokusunun böylesi sembol isim ve değerlerin yeni nesillere tanıtılması, anlatılmasını çok önemsiyorum.  Onun için kimse, Âşık Veysel Anıtını sıradanlaştırmaya ve basitleştirmeye kalkmasın.  Bu anıt güzel ve anlamlı bir mesajdır. Samimiyettir?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?