USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yerel Seçimin Ardından,

08-04-2019

31 Mart yerel seçimlerini geride bıraktık. Hem ulusalda hem de yerelde yoğun kampanyalara sahne olan seçimlerde, ilimizde Ak Parti adayı Sayın Hilmi Bilgin ipi göğüsleyen aday oldu.

Adayların açıklanmasıyla birlikte özellikle Ak Partili çevrelerin rahatsızlıklarını yüksek sesle dile getirmeleri, tabanın adayı kabullenmeyeceği algısından dolayı Ak Parti´nin oylarında ciddi bir düşüş yaşanacağı öngörülüyordu. Seçim sonuçlarına bakıldığında bu düşüşün beklenilenden çok daha sınırlı kaldığı görüldü.  2014 seçimlerinde %58 oyla kazanan Ak Parti bu seçimlerde %49 oy alarak en yakın rakibine 13 puan gibi ciddi bir fark atarak seçimin galibi oldu.  Her ne kadar Hilmi Bilgin´in milletvekilliği döneminde yaptıkları/yapamadıkları açısında eleştiri oklarına hedef olsada adaylık sürecinde sunduğu detaylı projelerle şehri yönetmeye hazırlıklı olduğunu hem Ak Parti tabanına hem de Sivaslı seçmene başarılı bir şekilde aktardığını söyleyebiliriz. Doğan Ürgüp´ün kazanacağı algısını iyi kullanan Bilgin ve ekibi, şehre getirdiği önemli bakanlarla da kendi küskün seçmenini sandığa çekmeyi başardı. Yarışın başa baş olduğunu düşünen Ak Parti seçmenleri, ekonomik sıkıntılarını, küskünlüklerini, sandığa gitmeme kararlarını bir tarafa bırakarak Ak Parti´yi bir kez daha desteklediler. Ulusal medyada sürekli vurgulanan beka sorununu şehrimizde iyi işleyip seçmenin olası sandık cezasının da önüne geçmeyi başardıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Diğer taraftan seçim kampanyasını başarılı bir şekilde yürüten bir diğer aday Büyük Birlik Partisi´nden Sayın Doğan Ürgüp´tü. Geçmişten gelen tecrübesiyle, seçimi kazanacağı algısını gerek sosyal medyada gerekse çarşıda iyi işledi. Belki de en büyük handikapı BBP´nin Genel Başkanının Ak Parti Milletveki olarak meclise girmesi ve partinin ulusal anlamda iddiasının bulunmamasıydı. Sayın Erdoğan´ın mitinglerine Sivas´tan başlaması ve bu mitingte BBP´yi açıkça hedef alması, diğer taraftan şehrimize bir çok bakanın gelerek konuşma yapması Ürgüp´ün bu kadar iddialı bir konuma gelmesine yol açtı. Zira bu gelişmeler,  Sivas´ta Ak Partinin tekrar belediye seçimlerini kazanmasını istemeyen bir çok farklı partiden seçmenin tercihini Ürgüp´ten yana kullanmasına yol açtı. Partilerin, belediye başkanlığı oylarıyla belediye meclisi ve il genel meclisi oylarının arasındaki ciddi farkların bulunmasının asıl nedeni buydu. Her ne kadar Ürgüp ve ekibi, Sivas´ta seçim kazanmanın adresinin kenar mahallelerde başarılı olmaktan geçtiğinin farkında olsa da yaptığı çalışmalarla Ak Parti´nin buralardaki gücünü kırmayı başaramadı. Seçimi kaybetmelerinin temel sebebi de buydu.

?Partileri bir tarafa bıraksanız, adayınız kim olurdu?? sorusunun Sivas´ta açık ara galibi Cumhuriyet Halk Partisi´nin adayı Sayın Ali Akyıldız´dı. Gerek milletvekilliği sırasında Sivas´ın tüm sorunlarını meclise taşımasından gerekse de tüm Sivas´ı kucaklayan mütevazi ve beyefendi kimliğinden dolayı her kesimden insanın teveccühünü kazandığını hep birlikte gördük. Sivas´ın sorunlarına özel olarak hazırladığı somut projelerinin yanısıra polemiğe girmeden, düzeyli bir şekilde  gerçekleştirdiği seçim kampanyasıyla da bir çok kişinin beğenisi kazandı. Çok çalıştı, emek sarfetti ama ne yazık ki bunun karşılığını sandıkta bulamadı. Bunun en temel sebebi Ak Parti tarafından ulusal medyada yoğun bir şekilde işlenen olumsuz CHP algısının büyükşehirlerde kırılmasına rağmen Sivas gibi Anadolu illerinde hala kırılamaması idi. Diğer taraftan seçimin son virajında favori adayların arasında isminin geçmemesi kendi seçmenini de konsolide edememesine neden oldu. Zira seçimin kazanılabilmesi için ilk önce teşkilatların ve partililerin adayına güvenip inanması gerekir ki diğer seçmenlerde adaya yönelsinler.  ?Ak parti gelmesin de kim gelirse gelsin, bari oyum boşa gitmesin? algısını bu seçimde de aşamayan CHP seçmeni, ayağına kadar gelen tarihi fırsatı elinin tersiyle itmiş oldu.

İlimizdeki seçimde bir diğer hayal kırıklığını ise Sayın Memet Er´i aday olarak gösteren Milliyetçi Hareket Partisi yaşadı. Cumhur ittifakının ortağı olarak Ak Parti´ye gösterilen tepki oylarının adresi olması beklenen MHP, ilçelerde bunu gerçekleştirse de merkezde bunu başaramadı.  Memet Er şehrimizde faaliyet gösteren bu şehirden kazandıklarını yine bu şehire yatıran başarılı bir işadamı olsa da bugüne kadar şehrin sosyal hayatına pek katılmamış olmasının, siyasi çevrelerde isminin yeteri kadar bilinmemesinin dezavantajını yaşadı. Teşkilatla bütünleşip, enerjisini halka yansıtmakta, alternatif olduğunu anlatmakta zorluk çekti. Meclis seçimlerinde %8 civarında olan MHP´nin oyu başkanlık seçiminde %4,71 olarak gerçekleşti. Bu anlamda MHP´nin özellikle başkanlık seçiminde kendi seçmenini konsolide etmekte sıkıntı çektiğini ve seçmenin diğer adaylara yöneldiğini söyleyebiliriz.

Saadet Partisi´nin adayı eski başkanlarımızdan rahmetli Osman Seçilmiş´in oğlu Sayın Melih Seçilmiş idi. Önceki seçimlerde %2 civarında oy alan Saadet Partisi´nin ilimiz genelinde oylarını yükselteceği düşünülse de tam aksine oylarda %25´e yakın bir azalma gerçekleşti. Her ne kadar Seçilmiş, kampanyasını projeleriyle, iletişimiyle başarılı bir şekilde halka anlatsa da özellikle ana akım medyada Saadet partisine karşı geliştirilen olumsuz söylemlerin kurbanı oldu.

Acısıyla tatlısıyla, polemikleriyle, yoğun kampanyalara şahit olduğumuz bir yerel seçimi daha geride bıraktık. İlimizdeki yerel seçimi kazanarak Sivas halkına hizmet etme şansını yakalayan Sayın Hilmi Bilgin ve ekibine başarılar diliyor, sonuçların vatanımıza, milletimize ve ilimize hayırlar getirmesini diliyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?