TCDD Vatandaşın Hayatıyla Mı Oynuyor?

TCDD Vatandaşın Hayatıyla Mı Oynuyor?

Gündem - 9 yıl önce



Ancak Raybüsler 120-140 km hızla 2 saat 16 dakika da ulaşımı sağlarken, azami 90 km hız yapabilen eski karma posta trenlerinin de 120 km hızla ulaşımı sağladığı öğrenildi. Bu hız ihlali insan hayatını tehlikeye sokarken, olası bir felakette suçu kimin üstleneceği merak ediliyor.

SERCAN ÇETİNEL

Şubat ayında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla faaliyete geçen yerli üretim Anadolu setleri olarak adlandırılan ve Sivas – Divriği arasında ulaşımı kolaylaştıran Raybüs, seferleri son günlerde eski karma posta trenleriyle sürdürülüyor.

2 Raybüs’ün de arıza yapması ve bunların yerine eski karma posta trenlerin verilerek, aynı hızda ulaşımı gerçekleştirmesi olası felaketlere davetiye çıkartıyor. TCDD Gar’da görevli Danışman’ın verdiği bilgilere göre eski karma posta trenlerinin de Raybüs ile aynı hızda ulaşımı sağladığı öğrenildi.

Çok daha eski olan bu trenlerin azami 90 km hız yapabileceği öğrenilirken, bu hızı aşarak 120 km hızla götürmesi insan sağlığına ne kadar değer verildiğini de gözler önüne seriyor. TCDD Bölge Müdürü Hacı Ahmet Şener’in konuyla ilgili ne kadar bilgili ve ilgili olduğu merak edilirken, ‘İnsanın hayatı bu kadar mı ucuz?’ sorusunu akıllara getiriyor.

Yaklaşık 1 yıl önce seferlerine başlayan Raybüs ile Divriği’ye ulaşımın kolaylaşmasıyla birlikte gerek Sivas halkı tarafından gerekse il dışından gelen vatandaşlarımız tarafından yoğun ilgi görmüştü.

Yerli üretim Anadolu setleri olarak adlandırılan Raybüs sayesinde 5 saat süren yolculuk, 2 saat 16 dakikaya inmişti. Şubat ayında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleşen törende, hükümet olarak vatandaşlara verilen sözü yerine getirdiğine değinen Yılmaz ‘Aşılamayan dağları aştık, geçilemeyen tünelleri geçtik’ ifadelerini kullanmıştı. 2 adet Raybüs’ün faaliyet gösterdiği tren yolu ulaşımına Divriğili vatandaşların yanı sıra öğrencilerde yoğun bir ilgi göstermişti.

Sivas – Divriği arasında 2 Raybüs geçtiğimiz aya kadar sorunsuz bir şekilde ulaşımı sağlamıştı. Ancak yaklaşık 1 ay önce bir Raybüs’ün arızalanmasının ardından ulaşım bir Raybüs ile sağlanmaya devam etmişti.

1 ay önce arızalanan Raybüs yaklaşık 3 hafta Sivas’ta bekletilmesinin ardından bakım için Adana’ya gönderildi. Sonrasında ise 2. Raybüs’te kaya parçasına çarpması sonucu arızalandı.

2 Raybüs’ün de arızalanması sonucu geçtiğimiz haftadan itibaren Sivas – Divriği arası seferlerinde eski karma posta trenleri kullanılmaya başlandı. Sivas – Divriği arası seferlerle ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlar TCDD Gar’da görev yapan Danışmayı aradığında da Raybüslerin arızalı olması nedeniyle ulaşımda eski trenlerin kullanıldığını ancak ulaşım konusunda sıkıntı olmadığını ve bu trenlerinde Raybüs ile aynı saatte ulaşımı sağladığı bilgisi veriliyor.

Çok eski ve düşük standartlara sahip olan bu karma posta trenlerinin Raybüs’ler kadar hız yaparak ulaşımı sağlaması diğer taraftan insanları da tedirgin ediyor. Raybüs’ler azami 120-140 km hızla ulaşımı sağlarken, şuan kullanılan eski karma posta trenlerinin ise azami 90 km hız yapabilecekleri belirtiliyor. Bu eski trenlerin Raybüs hızında ulaşımı sağlaması ise insanların hayatına ne kadar değer verildiğini gözler önüne seriyor.

Sivas – Divriği arasında ulaşımı sağlamak için eski karma posta trenlerinin kullanılması emrinin kim ya da kimler tarafından verildiği bilinmezken, TCDD 4. Bölge Müdürü Hacı Ahmet Şener’in durumdan ne kadar bilgili olduğu merak ediliyor.

Diğer taraftan yaklaşık 1 ay önce arıza yapan ilk Raybüs ile ilgili TCDD yetkililerinin bilgilendirildiği, tek Raybüs ile ulaşımın sağlandığı ve bunun da arıza yapmasının ardından büyük sıkıntıların yaşanılabileceği ile ilgili bilgi verildiği ancak yetkililerin bu durumu pek umursamadığı ifade edildi. Söz konusu Raybüs arıza yapmasının ardından yaklaşık 3 hafta sonra Adana’ya bakıma gönderildi. Geçtiğimiz hafta ise ikinci Raybüs de arıza yaparak, onarıma gönderildi. Ayrıca söz konusu Raybüslerin bakım ve onarımlarının ne zaman tamamlanarak, ilimize gönderileceği ise bilinmiyor.

Konuyla ilgili TCDD yetkililerinin devreye girmesi beklenirken, Raybüs’lerin onarımları tamamlanana kadar eski karma posta trenlerinin insanların hayatlarını tehlikeye atmamaları adına kendi hız kapasitelerini aşmadan ulaşımı sağlamaları gerektiği ifade ediliyor.

‘İlk Raybüs’ün arızalanmasının ardından neden yaklaşık 3 hafta sonra bakıma gönderildi? Arızalanan Raybüsler ne zaman tekrar hizmet vermeye başlayacak? Eski karma posta trenleri Raybüsler ile aynı hız kapasitesine sahipse ise neden Raybüs getirildi? Karma posta trenleri Raybüsler ile aynı hız kapasitesine sahip değilse neden insanların canı tehlikeye atılıyor? Olası bir felaket yaşanması durumunda sorumluluğu kim üstlenecek?’

Söz konusu yaşananlarla ilgili TCDD yetkililerinin Sivas Valisi Âlim Barut’un da izniyle kamuoyunu aydınlatmak adına açıklama yapması bekleniyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Osmanlı Türkçesi Geçmişle Bağlantıyı Sağlayacak

2014-12-09 00:33 - Gündem

NUMUNE TAŞINACAK SDH YERİNDE KALACAK

2014-12-08 00:58 - Gündem

FİLEDE ŞAMPİYONLUK HEYECANI

2014-12-11 16:50 - Gündem

Sıcak Çermik Sivas´a Bağlanacak

2014-12-08 00:52 - Gündem

Kadir Bekmezci´nin Babalık Sevinci

2014-12-10 16:31 - Gündem

Boyraz, Öğrencileri İstanbul´da Misafir Edecek

2014-12-10 17:13 - Gündem

Müdafaa-İ Vatan Cemiyetinin Varisleriyiz

2014-12-10 00:28 - Gündem

VOLEYBOLDA HEYECAN SÜRÜYOR

2014-12-10 16:28 - Gündem

BAŞARI ÇOK SPOR SALONU YOK

2014-12-06 15:24 - Gündem

Planlama ve Koordinasyon İl Sağlık Müdürlüğü´nde

2014-12-10 17:23 - Gündem

İlgili Haberler

Sivas'ta Bugün Hangi Eczaneler Nöbetçi? 18 Mayıs 2024

20:21 - Gündem

Hükümlü ve Tutuklulara 19 Mayıs'ta Açık Görüş İzni

19:56 - Gündem

Kırım Tatar Sürgününün Üzerinden 80 Yıl Geçti!

19:42 - Gündem

19 Mayıs 81 İlde Coşkuyla Kutlanacak!

19:40 - Gündem

Sivas'ta Müzeler Günü Kutlandı

18:13 - Gündem

Günün Manşetleri

Süper Lig'de Skandallar Devam Ediyor! Hakem Umut Meler Bir Kez Daha Saldırıya Uğradı!

20:41 - Spor

Sivas'ta Bugün Hangi Eczaneler Nöbetçi? 18 Mayıs 2024

20:21 - Gündem

Sivas'ta Bugün Kimler Vefat Etti? 18 Mayıs 2024

20:17 - Yaşam

Sivas'ta Kahreden Kaza!

19:27 - Asayiş

Sivas'ta Dikkatsizlik Kazaya Neden Oldu! 11 Yaralı Var!

19:22 - Asayiş