AK Parti Sivas Kadın Kollarından 'Kadına Şiddete Hayır' Vurgusu

AK Parti Sivas Kadın Kolları Başkanı Arzu Polat, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde basın açıklaması yaptı.

Gündem - 6 ay önce

Sevda ÇİFTÇİ

AK Parti Sivas Kadın Kol­la­rı Baş­ka­nı Arzu Polat , 25 Kasım  Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde basın açıklaması yaparak kararlılık vurgusu yaptı. 

 

Polat yap­tı­ğ açık­la­ma­sın­da; "Ka­dı­na Yö­ne­lik Şid­de­te Karşı Ulus­la­ra­ra­sı Mü­ca­de­le Günü’nde, bu ko­nu­da­ki ka­rar­lı­lı­ğı­mı­zı vur­gu­la­mak için bu­ra­da­yız. Kadın ve çocuk me­zar­lı­ğı­na dönen Gazze’deki acı­la­rın göl­ge­sin­de bu açık­la­ma­mı­zı ya­pı­yo­ruz. Ateş­ke­sin ka­lı­cı ol­ma­sı­nı di­li­yo­ruz. Dün Bosna’da bugün Gazze’de ol­du­ğu gibi ça­tış­ma böl­ge­le­rin­de ka­dın­la­ra uy­gu­la­nan in­san­lık dışı fi­zik­sel ve cin­sel sal­dı­rı­lar ve toplu şid­de­tin, aynı za­man­da savaş suçu ol­du­ğu­nu ifade ede­rek söz­le­ri­me baş­la­mak is­ti­yo­rum. Ma­ale­sef şid­de­tin en ağırı Gazze’de ya­şa­nı­yor. Bütün dün­ya­nın göz­le­ri önün­de her saat 6 çocuk, 4 kadın öl­dü­rül­dü. Bu­ra­da ölen sa­de­ce masum kadın ve ço­cuk­lar değil vic­dan­la­rı­mız­dır. AK Parti ola­rak ka­dı­na yö­ne­lik şid­det­le mü­ca­de­le­de 21 yıl­dır ka­rar­lı bir duruş ser­gi­li­yo­ruz. Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mız, Genel Baş­ka­nı­mız Recep Tay­yip Er­do­ğan’ın da sık sık vur­gu­la­dı­ğı gibi “ka­dı­na şid­de­tin, in­san­lı­ğa iha­net ol­du­ğu” dü­şün­ce­siy­le bir­çok adım attık. Ka­dı­nın eği­tim hakkı başta olmak üzere, fır­sat eşit­li­ği, iş gücü pi­ya­sa­sı­na ve karar alma me­ka­niz­ma­la­rı­na ka­tı­lı­mı hü­kü­met­le­ri­mi­zin ön­ce­lik­li po­li­ti­ka alan­la­rın­dan­dır.Şid­det sa­de­ce ül­ke­mi­zin değil ma­ale­sef tüm dün­ya­nın so­ru­nu­dur, tüm dünya gibi bizim de ca­nı­mı­zı yakan ka­dı­na yö­ne­lik şid­det­le mü­ca­de­le et­mek­te ka­rar­lı­yız. Şunu apa­çık söy­lü­yo­ruz ki bu ko­nu­da asla to­le­ran­sı­mız yok." dedi. 

 

Ka­dı­na şid­det­le ka­rar­lıl­lı­ğı 2002 yı­lın­da­ki seçim be­yan­na­me­sin­de ifade et­ti­le­ri­ni dile ge­ti­ren Polat; "AK Parti ola­rak Ana­ya­sa’dan TCK’ya, İş Ka­nu­nu’ndan sos­yal po­li­ti­ka uy­gu­la­ma­la­rı­na kadar yüz­ler­ce dü­zen­le­me ve ka­nu­nu ha­ya­ta ge­çir­dik. Şid­det­le mü­ca­de­le­de­ki ka­rar­lı­lı­ğı­mı­zı 2002 yı­lın­da, daha ilk seçim be­yan­na­me­miz­de, ifade ettik.· 2003 yı­lın­da aile mah­ke­me­le­ri­ni biz kur­duk.· 2004 yı­lın­da Ana­ya­sa’da “Ka­dın­lar ve er­kek­ler eşit hak­la­ra sa­hip­tir.” mad­de­si­ni biz ge­tir­dik.· 2005 yı­lın­da Türk Ceza Ka­nu­nu’yla, töre ve namus ne­de­niy­le iş­le­nen ci­na­yet­le­ri ağır­laş­tı­rıl­mış suç kap­sa­mı­na aldık.· TCK‘de ka­dı­na şid­det ve cin­sel suç ta­nı­mı­nı ilk defa biz yap­tık.· 2010 yı­lın­da kadın erkek fır­sat eşit­li­ği­ni daha da güç­len­di­re­rek po­zi­tif ay­rım­cı­lık il­ke­si­ni Ana­ya­sa’da dü­zen­le­dik.· 2012’de aile­nin ko­run­ma­sı ve ka­dı­na karşı şid­de­tin ön­len­me­si­ne dair kanun ulu­sal mev­zu­atı­mız­da­ki en önem­li da­ya­nak oldu.· 2021 yı­lın­da ni­kâh­lı eşe karşı iş­le­nen suçu, bo­şan­mış eşi de kap­sa­ya­cak şe­kil­de ge­niş­let­tik.· AK Parti ola­rak TCK’de 2022 yı­lın­da ya­pı­lan son dü­zen­le­me­ler­le er­ke­ğin ka­dı­na yö­ne­lik iş­le­di­ği suç­lar­da ‘iyi hâl uy­gu­la­ma­sı­nı’ kal­dır­dık ve ka­dı­na şid­de­ti ‘ka­ta­log suç’ kap­sa­mı­na aldık. Artık takım el­bi­se giyen, kra­vat ta­kan­lar tak­dir in­di­ri­mi ge­rek­çe­sin­den fay­da­la­na­ma­mak­ta­dır. Fi­zik­sel veya ile­ti­şim araç­la­rıy­la ya­pı­lan ıs­rar­lı takip ey­lem­le­ri suç kap­sa­mı­na alın­mış­tır.· Yine talep et­me­le­ri hâ­lin­de şid­det mağ­du­ru ka­dın­la­ra baro ta­ra­fın­dan üc­ret­siz avu­kat hiz­me­ti sağ­la­ya­rak her ko­şul­da yan­la­rın­da ol­du­ğu­mu­zu his­set­me­le­ri­ni sağ­lı­yo­ruz.· 2013 yı­lın­da ku­ru­lan şid­det iz­le­me mer­kez­le­ri ŞÖNİM’leri yay­gın­laş­tı­ra­rak 81 ilde 1 mil­yo­nun üze­rin­de­ki ki­şi­ye ulaş­tık.· Ka­dın­la­rın maruz kal­dı­ğı şid­det ve taciz ey­lem­le­ri­ni ön­le­mek üzere kol­luk kuv­vet­le­ri­ne tek tuşla ula­şa­bil­dik­le­ri kadın acil des­tek mobil uy­gu­la­ma­sı KADES’i ha­ya­ta ge­çir­dik.· Şid­det gören ka­dın­la­rın etkin şe­kil­de ko­run­ma­sı için elekt­ro­nik ke­lep­çe uy­gu­la­ma­sı­nı yine biz baş­lat­tık.· 2011 yı­lın­da ise iş ye­rin­de psi­ko­lo­jik ta­ci­zin ön­len­me­si mob­bing ge­nel­ge­si­ni dü­zen­le­dik ve mob­bin­gi suç kap­sa­mı­na aldık.AK Parti ola­rak ina­nı­yo­ruz ki eği­tim, ka­dın-er­kek eşit­li­ği ko­nu­sun­da şid­de­tin ön­len­me­si için atı­lan en temel adım­dır. Bu dü­şün­cey­le ka­dı­na yö­ne­lik şid­det­le mü­ca­de­le­de top­lum­sal da­ya­nış­ma­nın gücü önem­li­dir. Bu­gü­ne kadar ol­du­ğu gibi sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı, yerel yö­ne­tim­ler ve ulus­la­ra­ra­sı ku­ru­luş­lar­la iş bir­li­ği ya­pa­rak kap­sam­lı çö­züm­ler üret­me­ye devam ede­ce­ğiz." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. 

Açık­la­ma­sı­nın de­va­mın­da Baş­kan Polat: "Ka­dı­na Yö­ne­lik Şid­de­te Karşı Ulus­la­ra­ra­sı Mü­ca­de­le Günü ve­si­le­siy­le şid­de­tin sa­de­ce ev, sokak ve iş­yer­le­ri ile sı­nır­lı ol­ma­dı­ğı­nı vur­gu­la­mak is­ti­yo­ruz. Ça­tış­ma­lar­da zorla si­lah­lan­dır­ma, ça­tış­ma­ya zor­la­ma, te­ca­vüz ve in­ti­har gö­rü­nüm­lü in­faz­lar da ka­dı­na yö­ne­lik şid­de­tin en ağır bi­çi­mi­dir. YPG-PKK gibi terör ör­güt­le­ri­nin ulus­la­ra­ra­sı ra­por­la­ra giren ka­dın­la­ra ve kız ço­cuk­la­rı­na yö­ne­lik şid­de­ti­ni, in­fa­zı­nı bir kez daha kı­nı­yo­ruz.AK Parti Kadın Kol­la­rı ola­rak ka­dı­na yö­ne­lik her türlü şid­de­ti red­de­di­yo­ruz. Tek bir ka­dı­nın dahi şid­det gör­me­si­ne ta­ham­mü­lü­müz yok. Ev için­de, ça­tış­ma­lar­da, terör fa­ali­yet­le­rin­de ve her türlü ze­min­de şid­det uy­gu­la­ya­na, şid­de­te taraf olana, şid­det üze­rin­den si­ya­set ya­pa­na, şid­de­ti araç­sal­laş­tı­ran, olum­la­yan zih­ni­ye­te karşı kadın erkek omuz omuza mü­ca­de­le­mi­zi ka­rar­lı­lık­la sür­dü­re­ce­ğiz"

Sivas İrade- Sivas Gün­dem- Sivas Ha­ber­le­ri- Sivas son da­ki­ka

Haftanın Öne Çıkanları

Yeniden Refah Sivas’ta Belediye Başkan Adaylarını Açıkladı

2023-11-20 09:44 - Politika

İlk Bizden Duyun! AK Parti'nin Sivas Belediye Başkan Adayı Belli Oldu!

2023-11-23 13:43 - Politika

Sivas İl Ticaret Müdürü Görevden Alındı

2023-11-25 09:05 - Gündem

Sivas'ın Gizli Kalmış Cenneti Turizme Kazandırılmayı Bekliyor

2023-11-19 12:51 - Ekonomi

Müjdeyi Toy Verdi! Tam 14 Milyon Lira

2023-11-21 09:11 - Gündem

Sivas Gündemini 11 Yıldır İrade’den takip ediyor

2023-11-22 09:25 - Gündem

Fedakârca Çalışıyorlar

2023-11-24 10:52 - Gündem

Sivas’ta “Tek Ağaç” Devri Kapandı!  

2023-11-22 12:03 - Gündem

Esnafa Bir Darbe De Vakıflardan!

2023-11-23 10:09 - Gündem

Komşusunu Tüfekle Vurarak Öldürdü

2023-11-23 09:17 - Gündem

İlgili Haberler

Sivas’ta O Mahallelere Müjde! İçme Suyu Sorunu Çözülüyor!

16:24 - Gündem

Türkiye'de Tarım ve Kırsal Kalkınma Süreci Başlıyor

15:28 - Gündem

Milli İstihbarat Akademisi başvuruları haziran ayında başlıyor

15:11 - Gündem

Tekstil Fabrikasında Yangın Çıktı!

14:17 - Gündem

Uzmanı Uyardı: Kene İlacı Yanlış Vurulursa Travma Yaratır!

13:55 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 17 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Sivasspor 3 Attı 3 Aldı

18:53 - Spor

Sivas’ta O Mahallelere Müjde! İçme Suyu Sorunu Çözülüyor!

16:24 - Gündem

Sivasspor'un İstanbulspor Karşısındaki İlk 11'i Belli Oldu

16:08 - Spor

Sivas'ta Bugün Kimler Vefat Etti? 17 Mayıs 2024

14:08 - Yaşam