CAZiBE MERKEZi OLSUN

CAZiBE MERKEZi OLSUN

Gündem - 7 yıl önce

Hayrullah AĞKAŞ

Şehir Kültürü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu ve Dernek Yönetim Kurulu üyeleri düzenlediği basın toplantısında Başbakan Binali Yıldırım´ın Sivas temasları öncesinde Cazibe Merkezi iller arasına Sivas´ın da alınmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Dernek olarak, başta Sivas Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere ilimizdeki diğer Sivil Toplum Kuruluşlarının desteği ile ?Sivas Cazibe Merkezi olsun, Türkiye hayat bulsun? kampanyasını başlattıklarını ifade eden Türkmenoğlu, ?Sivaslıyım? diyen herkesi bu kampanyaya destek olmaya davet etti.

Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği olarak, kamuoyunun da desteği ile şehrimizin gelişip kalkınmasına dair bir takım çalışmalar yaptıklarını ve bunları zaman zaman kamuoyuyla paylaştıklarını ifade eden Türkmenoğlu, ?Son yaşanan lanet bir darbe girişimi ile uçurumdan dönen ülkemizin, gelişme ve kalkınma sürecinde yeni bir ivme kazanması için hükümetimiz bir takım uygulamalar gündeme getirmiştir. Bunun en önemlisi de, Kasım ayında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile 23 il Cazibe Merkezi olarak ilan edilmiş olmasıdır? dedi.

Türkmenoğlu şöyle devam etti:

?Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerini kapsayan bu teşvik paketine göre Organize Sanayi Bölgelerindeki boş parsellere ve Hazine arazileri üzerine anahtar teslimi fabrikalar yapılıp yatırımcılara kiralanabilecektir. Yine işadamlarımıza anahtar teslimi fabrika yapımının yanı sıra faizsiz yatırım kredisi desteği, faiz indirimli işletme kredisi verilecektir. En önemlisi de, teşvik paketi ile Üretim birimlerini cazibe merkezleri programı kapsamında illere taşımak isteyen firmalara da nakdi taşıma desteği verilmektedir.

Cazibe merkezlerinin açıklandığı ilk günden itibaren özellikle iş gücünün, ulaşımın ve yatırımın daha pahalı olduğu batı illerindeki yatırımcılar, üretim merkezlerini Cazibe merkezi illere taşımak için gözle görülür bir yarışın içine girmiş bulunmaktadır. En son, çok önemli ulusal dev holdingler cazibe merkezi illerden yer talebinde bulunmuş ve aynı hızla Şanlıurfa Valiliği 300 dönüm araziyi tahsis ettiğini açıklayarak ilk günden önemli birkaç yatırımı şehrine çekmeyi başarmıştır.?

SİVAS, FIRSATTAN

YARARLANAMADI

Hükümetin de desteği ile her yönden gelişmeye açık olan Sivas´ın, ilk çıkan kararnamede cazibe merkez iller arasında yer almadığını ifade eden Türkmenoğlu, ?Sivas´taki yatırımcı ve işadamlarımızı rahatlatacak, ulaşım imkânlarının daha elverişli olması sebebiyle dışarıdan çok sayıda firmayı ilimize çekecek bu büyük fırsattan yararlanamadık? dedi.

Türkmenoğlu, ?İlk seferlerine 2018 yılında başlayacak olan Hızlı Tren ve diğer birçok hizmeti için hükümetimize sonsuz teşekkür ediyoruz. Ancak bu hizmetin Sivas´ımızın Cazibe merkezi iller arasına alınması ile taçlanacağına inanıyoruz. Yine yapımı süren Lojistik Köy yatırımının, Sivas´ın Cazibe Merkezi iller kapsamına alınması ile daha kazançlı olacağına ve o yatırımın da bu şekilde taçlanacağına inanıyoruz? ifadelerini kullandı.

TÜM STK´LARIN

DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ

Referandum öncesinde 19 Mart tarihinde Başbakan Binali Yıldırım´ın ilimize teşrif edeceğini hatırlatan Türkmenoğlu, ?Başbakanımız Binali Yıldırım´dan bunun sözünü talep ediyoruz. Dernek olarak, bugünden itibaren, diğer sivil toplum kuruluşları ve TSO´nun desteği ile ?Sivas Cazibe Merkezi olsun, Türkiye hayat bulsun´ kampanyamızı başlatıyoruz? şeklinde konuştu.

CAZİBE MERKEZİ

İLLERİN AVANTAJLARI

Cazibe Merkezleri olan illerin öncelikleri hakkında bilgi veren Türkmenoğlu, ?En önemli yatırımlarda yer tahsisi sağlanıyor. 10 Milyon TL bina yapımı için destek veriliyor.  1 Milyon TL taşıma ve montaj desteği veriliyor. 6-10 yıl arası 0 faizle kredi desteği veriliyor. Sigorta Prim desteği veriliyor. Gelir vergisi ve stopaj desteği veriliyor. Ayrıca yine danışmanlık desteği veriliyor. Yani Cazibe merkezlerinin çok önemli avantajları var? dedi.

SİVAS 5. BÖLGEDE

YER ALMALI

Sivas Anadolu´nun tam ortasında bulunuyor. Bu bölgede tek yeşil renkli olan il Sivas. Yanımızdaki turuncu olarak belirtilen tüm iller Cazibe Merkezi ilan edildi. Mavi olan iller kalkınmada 5. grupta yer alan iller. Sivas´ın çevresindeki Kayseri haricindeki tüm illerin tamamı ya cazibe merkezi ilan edildi ya da 5. bölgede yer aldılar. Burada sadece Sivas öksüz ve yetim kalmıştır. Bunun için Sayın Milletvekillerimizden, bürokratlarımızdan, siyasi temsilcilerimizden ve tüm STK´larımızdan bizlere bu konuda destek olmalarını istiyoruz.

Sayın Başbakanım Sivas´a mutlaka müjdeyle geleceksiniz ama bu müjde kalkınmanın öncülüğünü yapacak olan Cazibe Merkezi veya en kötü şartlarda kalkınmada 5. bölgede yer almamız gerektiğine inanıyoruz.. Sivas´ın kalkınmada öncelikli iller arasında yer alması için el ele vermemiz gerekiyor.

KAHRAMANMARAŞ´TA İŞSİZ BULAMIYORLAR

SİVAS´TA SADECE İŞKUR KAYITLI 25 BİN İŞSİZ VAR

Kahramanmaraş ili kalkınmada 5. bölgede yer almaktadır. Kahramanmaraş ilinden 22 firma Türkiye genelindeki ihracat yapan firmalar arasında ilk 1000´e girdi. Sivas´ta ise bu sıralamada bulunan sadece 1 tane firma bulunuyor. Maraş, Türkiye´nin çelik tencere üretiminde yüzde 70 ile ilk sırada yer alıyorlar. Türkiye´de pamuk ipliğinin yüzde 35´ini Kahramanmaraş üretiyor. Yine Türkiye´nin yüzde 7 oranında enerji üretimini sağlıyor. Yüzde 3 oranında çimento üretimi yapıyor. Çalışan sigortalı sayısı 232 bin. Kahramanmaraş, devlet desteklerinin hepsinden faydalanmış durumda. Burada alınan teşviklerin tamamı yatırıma dönüştürülmüştür. Kahramanmaraş ili Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan´ın istihdam çağrısının üzerine 7 bin kişiye istihdam sağlayacağını açıkladı. Ancak şuanda Maraş´ta çalıştırılacak işçi bulamıyorlar. Yapılan açıklamalarına göre Sivas´ta İşkur´a kayıtlı 25 bin 300 işsiz bulunuyor. Aşa ve işe doymamız için mutlaka bizim de Cazibe Merkezi veya 5. bölgede yer almamız gerekiyor.

SİVAS DÜZCE İLE AYNI KATEGORİDE

Yatırım anlamında 4. bölgede bulunan Sivas, Düzce başta olmak üzere Kütahya, Afyonkarahisar, Bartın, Kastamonu, Amasya, çorum, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Artvin, Rize ve Hatay ile aynı kategorine bulunuyor.

Sivas´tan daha fazla teşvik alan 5. bölge illeri arasında ise komşu illerimizden olan Giresun, Ordu, Tokat, Yozgat ve Kahramanmaraş olmak üzere Osmaniye, Kilis, Niğde, Aksaray, Sinop ve Çankırı illeri yer alıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

BİR HALİL KAYBETTİM AMA BİNLERCE HALİL KAZANDIM

2017-03-10 06:00 - Gündem

EN İYİ YARDIM MODELİ GIDA BANKASI

2017-03-08 07:00 - Gündem

MHP İL BAŞKANLIĞINA NAVRUZ ATANDI

2017-03-04 06:00 - Gündem

SURTAŞ´TAN NEZAKET ZİYARETİ

2017-03-07 08:47 - Gündem

MHP SİVAS İL TEŞKİLATI GÖREVE BAŞLADI

2017-03-08 07:00 - Gündem

YGS PROVASI GERÇEĞİNİ ARATMADI

2017-03-09 06:00 - Gündem

"Haksız bir davada zirve olmaktansa; Hak davanın zerresi oluruz"

2017-03-04 06:00 - Gündem

TAŞERON İŞÇİLERE MÜJDE

2017-03-10 06:00 - Gündem

HAT SANATINI DERİYE VE KUMAŞA İŞLİYOR

2017-03-06 06:00 - Gündem

Sivas-Kongre Binası Atatürk ve Etnografya Müzesi

2017-03-08 07:00 - Gündem

İlgili Haberler

Hamas'ın Kudüs Yetkilisi Sivas'a Geliyor

15:58 - Gündem

Sivaslı Engellilerin Askerlik Heyecanı

15:07 - Gündem

SGK Personeli Atatürk Anıtına Çelenk Sundu

14:12 - Gündem

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 16 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Başkan Uzun, İrade'ye Konuştu: Sorunlar Tek Tek Çözülecek

13:48 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 16 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Hamas'ın Kudüs Yetkilisi Sivas'a Geliyor

15:58 - Gündem

Sivaslı Engellilerin Askerlik Heyecanı

15:07 - Gündem

Hac Vizesi Olmayanlar Dikkat!

15:03 - Yaşam

Zanaat Öğrenme Ortaokuldan Başlayacak

14:50 - Eğitim