Çiftçilerimizin desteklenmesi şart

Çiftçilerimizin desteklenmesi şart

Gündem - 5 yıl önce



ÇETİN POLAT

Özel şirketlere ve sulama birliklerine elektrik borcu olan çiftçilerin tarım desteğinden faydalanabilmesi noktasında Meclis´e kanun teklifi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, çiftçilerin zor günlerden geçtiğine dikkat çekti.

Karasu teklifinde, son bir yılda döviz piyasalarında yaşanan artışın girdi maliyetlerini olumsuz yönde etkilediğini ifade ederek, çiftçinin her geçen gün tarımsal üretimden uzaklaştığını, toprağından koptuğunu dile getirdi.

Kanun teklifinde, ?Tarım ve Orman Bakanlığı´nın soru önergelerine verdiği yanıtları incelediğimizde 2016 yılı itibariyle (2006 yılı çiftçi kayıt sistemi yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği tarihtir) sisteme kayıtlı toplamda 2 milyon 761 bin çiftçinin bulunduğu anlaşılmaktadır. Son verilere göre bu sayının 632 bin azaldığı tespit edilmiştir. Bu rakamlar çiftçilerimiz her sene üretimden uzaklaşarak tarım bölgelerinden göç ettiğini göstermektedir´´ ifadelerini kullanan Milletvekili Karasu, tarımsal desteklerin önündeki engellerin kaldırılması durumunda çiftçinin tekrar toprağına dönerek üretime ağırlık vereceğinin altını çizdi.

TARIM DESTEĞİ YÜZDE 3 OLSUN

Karasu ayrıca, bütçeden tarım destek paketi adı altında gayrı safi milli hasılanın yüzde 1´I oranında ayrılan payın yüzde 3´e çıkarılmasını teklif etti. Teklif gerekçesinde tarıma desteğin artmasının tarımın ayağa kalkması için zorunluluk olduğunu belirten Karasu, ?Tarımda dışa bağımlılığın azaltılabilmesi için çiftçilerimize bütçeden ödenen tarım desteğinin gayrı safi milli hasılaya oranının yüzde 1´den yüzde 3´e çıkarılması bu yolla; tarıma yapılan desteğin artması, böylelikle tarımda dışa bağımlılığın azalması ve ilerleyen yıllarda tarım ürünleri ihraç eden ülke konumuna gelerek dış borç ve cari açığın kapatılması için kaynak yaratılması amaçlanmıştır´´ dedi.

?KAYNAK YARATILMASI AMAÇLANMIŞTIR?

Milletvekili Karasu, kanun teklifinin  genel gerekçesinde; ?Son bir yılda artan döviz kuru ve piyasalarda yaşanan negatif yönlü seyir birçok sektörümüzü olumsuz etkilemiştir. Ekonomi yaşanan darboğazdan en fazla etkilenen sektörlerin başında tarım gelmektedir. Son 1 yılda tarımsal üretimde kullanılan girdi maliyetlerinin yükselmesi ve ithalata dayalı tarım politikalarıyla çiftçiler üretimden uzaklaşmıştır.  Tarım ve Orman Bakanlığı´nın soru önergelerine verdiği yanıtları incelediğimizde 2016 yılı itibariyle (2014 yılı çiftçi kayıt sistemi yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği tarihtir) sisteme kayıtlı toplamda 2 milyon 761 bin çiftçinin bulunduğu anlaşılmaktadır. Son verilere göre bu sayının 632 bin azaldığı tespit edilmiştir. Bu rakamlar çiftçilerimiz her sene üretimden uzaklaşarak tarım bölgelerinden göç ettiğini göstermektedir.  Özellikle döviz kurunda yaşanan artış nedeniyle maliyeti bir kat daha artan tarımsal ürün ithalatının minimum düzeye indirilmesi için çiftçilerimizin desteklenmesi büyük önem taşımaktadır.  Çiftçilerimizin, Tarım Kanunu kapsamında güvence altına alınmış olan destek ödemelerinin önündeki engellerin kaldırılması, üretimi artıracağı gibi aynı zamanda tarımsal üretimden kopan çiftçilerimizin de tekrardan toprağına dönmesini sağlayacaktır. Bu bağlamda ivedilikle atılması gereken hamlelerden biri de çiftçilerin, özel şirketlere olan borçları tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarının tarımsal destek ödemelerine engel teşkil etmesinin önüne geçmektedir. Aynı zamanda, tarımda dışa bağımlılığın azaltılabilmesi için çiftçilerimize bütçeden ödenen tarım desteğinin gayrı safi milli hasılaya oranının yüzde 1´den yüzde 3´e çıkarılması bu yolla; tarıma yapılan desteğin artması, böylelikle tarımda dışa bağımlılığın azalması ve ilerleyen yıllarda tarım ürünleri ihraç eden ülke konumuna gelerek dış borç ve cari açığın kapatılması için kaynak yaratılması amaçlanmıştır? ifadelerini kullandı.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Kösedağ görsel şölen sunuyor

2019-07-17 07:00 - Gündem

Doluluk oranını Minareyle öğreniyorlar

2019-07-20 07:00 - Gündem

Göz Tümörüne Başarılı Müdahale

2019-07-16 07:00 - Sağlık

Zeyla Restaurant doyururken eğitiyor

2019-07-18 07:00 - Gündem

Sarzep, dünyaevine girdi

2019-07-15 07:00 - Gündem

Çelik sonsuzluğa uğurlandı--video

2019-07-19 07:00 - Gündem

Biçer döver makinesi hizmete başladı

2019-07-19 07:00 - Gündem

TÜBİTAK desteği

2019-07-18 07:00 - Gündem

Tecer Gölü kurudu

2019-07-18 07:00 - Gündem

ÇİLEKEŞ ANNE YARDIM BEKLİYOR

2019-07-17 07:00 - Gündem

İlgili Haberler

KAAN için kritik millileştirme

11:31 - Gündem

Ekmek Kavgası Verirken Hayatını Kaybeden İşçilerimizi Rahmetle Anıyorum

11:15 - Gündem

Eski Validen Hızlı Trene Övgü: Sivas Turizmine İvme Kazandıracak

11:06 - Gündem

1 Mayıs, kazancın simgesidir

11:03 - Gündem

Sivas'ta tek Oyla Seçimi Kaybeden Adayın Bir Garip Hukuk Mücadelesi

10:57 - Gündem

Günün Manşetleri

AK Parti Sivas Teşkilatı Seçim Muhasebesini Çiğ Köfte Yiyerek Yaptı!

12:54 - Politika

Bülent Uygun’dan Ali Şaşal açıklaması! “YENİDEN ANLAŞTIK”

12:36 - Spor

Minik öğrencilerden Sivasspor'a moral ziyareti

12:31 - Spor

Sivas'ta Unlu Mamullere Zam! Yarından İtibaren Geçerli Olacak!

11:44 - Ekonomi

Sivaslılara Bu Hafta Beyin Yakan Soru Sorduk?

11:18 - Röportajlar