Diyabet Körlüğe Neden Olabilir (Video)

Diyabet Körlüğe Neden Olabilir (Video)

Sağlık - 3 yıl önce



ADEM SABİT NALBANT

14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Ana Bilim dalı Dr. Öğretim Üyesi Barış Sarıakçalı açıklamalarda bulundu.

Dr. Öğretim Üyesi Barış Sarıakçalı yaptığı açıklamada, ?Diyabet; insülinin eksikliği veya yetersizliğinden kaynaklanan bir metabolizma hastalığı. Aynı zamanda karbonhidratların, yağların ve proteinlerin kullanılmasında sıkıntıya yol açan bir hastalık diyerek; ?Dünya Diyabet Günü 1921´de insülini ilk bulan kişinin doğum gününe atfen kutlanmakta. Frederick Banting´in doğum günü 14 Kasım. Biliyorsunuz 1921´den önce insilün olmadığı için insülin ihtiyacı olan hastaları biz kaybediyorduk. Frederick Banting ve arkadaşları insülini bulduktan sonra biz bu hastaları artık yaşama bağlamaya başladık? ifadelerini kullandı.

Diyabet belirtileri hakkında bilgi veren Sarıçalı, ?Ana belirtileri çok su içme, çok idrara gitme, kilo kaybı, fırsatçı enfeksiyonlar, iştah artması veya azalması. Diyabetin ana belirtileri bunlar. Hastamız eğer çok kilo kaybetmeye başladı, çok su içmeye başladı, vücudunda enfeksiyonlar çıkmaya başladı ise bu durumlarda mutlaka hekimine müracaat etmesi gerekmektedir? diye konuştu.

3 AYDA BİR KONTROLE GİDİN

Dr. Sarıakçalı, ?Bu hastalarımıza biz mutlaka doktor kontrolü öneriyoruz. Üç ayda bir mutlaka doktor kontrolüne gelmeleri, ilaçlarını düzenli kullanmaları gerekiyor. İlaçların bazı yan etkileri de olabilir. Evdeki kan şekeri, açlık kan şekeri 130´ların üzerine çıkıyorsa; tokluk kan şekeri 200 üzerinde devamlı seyrediyorsa doktoruna başvurmaları grekiyor. Sonra ayak bakımlarına çok dikkat etmeleri, uygun ayakkabı giymeleri, geniş ortopedik ayakkabı giymelerini de önermekteyiz? dedi.

Diyabetin nöropati yani his kusuruna da yol açabileceğini ve his kusurunun ise hastaların ayaklarında hissetmeme ile sonuçlanabileceğini ifade eden Dr. Barış Sarıakçalı, ?Delici aletlerin batması nedeniyle yaralanmalar olsa dahi diyabet hastalarımız bunu hissedemeyebilir ve buna bağlı olarak da vücudunda yaralar oluşabilmektedir. Yara oluşunun ardından alt ekstremine, ampütasyonlarına ve ayak kesimlerine kadar gidilebilmektedir. Bu nedenle biz bu hastalarımıza eğer özellikle his kusuru gelişmişse diyoruz ki; ?Mutlaka ayaklarınıza günlük bakım yapın. Bir ayna yardımı ile ayak tabanlarınızı sürekli değerlendirin, kontrol edin. Eğer kuruma varsa vazelinle nemlendiriniz. Ayaklarınızı yıkadıktan sonra nemli bırakmayınız, çünkü mantar ve birtakım enfeksiyonlar oluşabiliyor. Özellikle hastalarımız 5 vakit namaz kılıyorlarsa; ayaklarını beş vakit yıkamak zorundalar. Ayak parmak aralarını nemli bırakmamaları gerekiyor. Çünkü bu durumda enfeksiyon oluşuyor? ifadelerine yer verdi.

KAN ŞEKERİ

KONTROLÜ ÖNEMLİ

Dr. Öğretim Üyesi Barış Sarıakçalı son olarak, ?Diyabetin kendisi kısırlık yapmıyor. Ama diyabet hastalarında bizim otonom nöropati dediğimiz bir durum oluşuyor. O nedenle diyabette kan şekeri kontrolü önemlidir. Eğer bir kişinin kan şekeri yüksek seyrederse göz damarlarında etkilenmeler oluyor. Neler oluyor? Göz damarları küçük damarlardır. Bu damarlarda incelmeler sonrasında damar tıkanıklıkları, yeni damar oluşumları, özellikle yeni oluşan damar oluşumları da görme sinirini etkileyebiliyor ve bunun sonucunda da kişinin görme kaybı yaşamasına neden oluyor? diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Miniklerin Vatan Sevgisi Şiir Kitabında Toplandı

2020-11-07 07:00 - Gündem

Örnek Proje

2020-11-12 07:00 - Eğitim

Hemşehrimiz Bozbaş İlk Kitabını Çıkardı

2020-11-09 07:00 - Gündem

Hevük Kalesi´ne Hayran Kaldılar

2020-11-11 07:00 - Eğitim

?Uğur Çiftçi Spor Kompleksi´ Açıldı

2020-11-14 07:00 - Spor

Ürgüp, ?Sivas Güçlü Bir Şekilde Temsil Edilecek?

2020-11-11 07:00 - Politika

Kalfa ve Ustalara Lise Diploma Fırsatı

2020-11-13 07:00 - Gündem

Bitkisel Çaylar Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor

2020-11-12 07:00 - Sağlık

Bir Hastanın Covid-19 Virüsü Taşıdığı Nasıl Anlaşılır?

2020-11-09 07:00 - Gündem

İçi Bambaşka

2020-11-09 07:00 - Gündem

İlgili Haberler

Sivas'ta Kulak Şekil Bozukluğu Ameliyatsız Düzeltiliyor

10:16 - Sağlık

5 Bin Yıllık Tedavi Her Hastalığa İyi Geliyor

14:43 - Sağlık

Kene İle İlgili Yapılan Yanlışlar Ölüme Götürüyor!

12:45 - Sağlık

Sivas Valiliği uyardı: Keneyi hafife almayın

16:09 - Sağlık

Bitkisel Çaylar Bilinçsiz Kullanımda Tehlike Saçıyor

11:10 - Sağlık

Günün Manşetleri

Karahan: Şiddetle Kınıyoruz

12:35 - Gündem

Umut Timsali Oldu

11:59 - Yaşam

Balkonda Tehlikeli Oyun!

11:38 - Asayiş

CHP Sivas İl Başkanı Konuştu: Ekonomik Buhran Yaşıyoruz!

11:25 - Ekonomi

Bakan Müdürleri Topladı! Yener de Oradaydı

11:13 - Eğitim