Hareketi Arttırın, Tuzu Azaltın

Kardiyoloji Uzmanı hemşehrimiz Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlık - 1 yıl önce

Erkan YILDIZ 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) Hastanesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Uzmanı hemşehrimiz Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

İnsan ömrünü belirleyen en önemli faktörün damar sağlığı olduğunu belirterek sözlerine başlayan Bozbaş; “Damar sağlığımız ne kadar iyiyse o ölçüde sağlıklı olur ve daha uzun ve daha kaliteli bir hayata sahip oluruz.  Damarlarımızın içini ince bir örtü şeklinde hücre tabakası sarar. Bu özel hücrelerden oluşan tabakaya ‘endotel’ adı verilir. Endotel vücudumuzun en büyük organıdır. Damarlarımızın sağlıklı işlev görmesi için endotel tabakası çok önemlidir” dedi.

HİPERTANSİYONA ‘SESSİZ KATİL’ ADI DA VERİLMEKTEDİR

Hipertansiyonun atardamarlarda dolaşan kanın damar iç yüzeyine uyguladığı basıncın yüksek olması anlamına geldiğini kaydeden Bozbaş;  “Rakamla ifadesi çok kez yapılan ölçümlerle elde edilen ortalama kan basıncı değerinin 140/ 90mmHg’nın üzerinde olması demektir. Tedavi edilmeyen yüksek tansiyon damar sağlığımızın en önde gelen düşmanlarındandır. Yıllar içinde yüksek seyreden kan basıncı tedavi edilmezse atardamarlarımızın iç tabakasında yavaş yavaş hasara neden olur. Hipertansiyon nadiren baş ağrısı, burun kanaması, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve çarpıntı gibi şikayetlerle ortaya çıkabilir. Yüksek seyreden kan basıncı çoğunlukla hastalarda hiçbir şikayete neden olmaz.  Yani sinsice damar yatağımıza hasar vererek etkilerini yıllar içinde gösterir. Bu yönüyle hipertansiyona ‘sessiz katil’ adı da verilmektedir” dedi.

RAKAMLAR ÜRKÜTÜCÜ

“Hipertansiyon çok yaygın görülen bir sağlık sorunudur” ifadesini kullanan Bozbaş, “Erişkin nüfusun yaklaşık yüzde 35’inde hipertansiyon vardır. İlerleyen yaşla birlikte hipertansiyon sıklığında da ciddi artış görülmektedir. 50 yaşını geçen insanların yüzde 50’sinde, 60 yaşını geçen insanların yüzde 60’ında, 70 yaşını geçen insanların yüzde 70‘inde hipertansiyon görülmektedir. Görüldüğü gibi rakamlar ürkütücüdür. Hipertansiyon çok sık görülen önemli bir sağlık sorunu olmakla beraber tedavisi kolay bir hastalıktır. Günümüz modern tıbbının geldiği noktada hipertansiyon rahatlıkla tedavi edilen hastalıklardan bir tanesidir. Hipertansiyon tedavisini ilaçsız ve ilaçlı tedavi başlığı altında değerlendirebilmekteyiz.  İlaçsız tedavi dediğimiz zaman sağlıklı yaşam tarzını kastetmekteyiz. Tuzun azaltılması, ideal kilonun korunması, düzenli egzersiz yapılması, alkol alımının kısıtlanması, tütün ürünlerinden uzak durulması ve sağlıklı beslenmeyi kapsar. İlaç tedavisi anlamında elimiz oldukça rahat olup bu açıdan 4-5 adet ana sınıfı ve bunların alt gruplarına sahibiz. Bu ilaçlardan birini veya birkaçını tercih ederek ve doz ayarlaması yaparak hipertansiyon tedavisinde başarıya rahatlıkla ulaşmaktayız. Bu ilaçlarla tansiyonunu düşüremediğimiz hasta sayısının yok denecek kadar az olduğunu söyleyebilirim.  17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü. Bu önemli sağlık sorununa dikkat çekmek için belirlenmiş bir gün. Ben de 22 yılını kalp damar hastalıkları ve hipertansiyon ile geçirmiş bir hekim olarak yazdığım kitabımı tamamladım. Kitabım şu anda Destek Yayınları tarafından yayına hazırlanmakta. Soru cevap şeklinde hipertansiyon konusunu derinlemesine ele aldım. Hastalarımdan gelen sorulara, konuya tüm yönleriyle cevap vermeye çalıştım. Hipertansiyonda ne zaman ilaç başlanacağından, ilaç tedavisinin yan etkilerinden, hipertansiyonun önlenmesinden, dirençli hipertansiyonun tedavisinde neler yapılacağına kadar birçok konuyu dile getirmeye çalıştım. Çok güzel bir kitap ortaya çıktığını düşünüyorum. Kitabı okuduğumuzda göreceğimiz gibi tedavi edildiğinde hipertansiyon korkulacak bir hastalık değil.  Özetle 3 şeyi yaparsak hipertansiyonu etkili bir şekilde tedavi eder ve bu önemli hastalığın getireceği riskleri bertaraf etmiş oluruz. Hareketi artırıp egzersiz yapmalı. İlaç kullanmalı. Tuzu azaltmalıyız.  Bunu HIT şeklinde formül olarak ifade edebiliriz.  Tansiyonumuzun kontrol altında olduğu, atardamarlarımızda dolaşan kanın normal basınçla döngüsünü tamamladığı sağlıklı yaşam dileklerimle” ifadelerine yer verdi.

Haftanın Öne Çıkanları

“Ne Küsülecek Ne Darılacak Zaman”

2023-05-10 12:30 - Spor

İç Anadolu'nun En Kapsamlısı

2023-05-11 11:36 - Spor

Rıza Çalımbay Öğrencilerle Söyleşide

2023-05-11 11:32 - Spor

Sivasspor'da Kasımpaşa Provası

2023-05-11 11:40 - Spor

SCÜ Voleybol Takımı Maç Kazanamadı

2023-05-10 13:00 - Spor

Türkiye’de 32 Takım Arasına Girdiler

2023-05-12 13:55 - Spor

İMRANLI ASIM ÖZDEN YATILI BÖLGE ORTAOKULU ONARIM İŞİ

2023-05-12 00:00 - Resmi İlanlar

Süper Lig'e Seçim Arası Verildi

2023-05-12 13:30 - Spor

Yiğidolar Kasımpaşa Maçına Taktik Çalıştı

2023-05-14 16:00 - Spor

Efeler Ligi Şampiyonu Belli Oldu

2023-05-16 09:25 - Spor

İlgili Haberler

Sivaslı Kalp Hastalarına Müjde! Yeni Cihaz Geldi

15:56 - Sağlık

Hızlı Kilo Verme Sonrası Sarkan Vücuda Dikkat!

14:56 - Sağlık

Uyku Apnesi Sorunu Yaşayan Sivaslılara Müjde!

11:35 - Sağlık

Uyumsuz doğal taşlar baş ağrısı yapabiliyor

09:22 - Sağlık

Kilo Vermek İsteyenler Dikkat!

13:40 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sivas'ta Seçimin Sonucu Belli Oldu

18:43 - Politika

Sivas'ta Seçimin Sonucu Belli Oldu

18:41 - Politika

Sivas'ta Oy Sayımı Başladı

18:28 - Politika

Sivas'tan Sokak Hayvanlarının Uyutulmasına Tepki!

15:37 - Gündem

Sivas'ta LGS Sorunsuz Bir Şekilde Sona Erdi

15:30 - Eğitim