?Hobbit Köyü? Büyüledi--Video

?Hobbit Köyü? Büyüledi--Video

Gündem - 6 yıl önce



OĞUZHAN SARZEP

Sivas Belediyesi, ?Yüzüklerin Efendisi´ ile ?Hobbit´ filmi serilerinde yer alan ve kısa boylu, iri tüylü ayaklı, kıvırcık saçlı ´Hobbit´lerin yaşadığı küçük tepeler içine gömülü evlerden esinlenildi.

Belediye tarafından kent merkezi yakınlarındaki Paşabahçe Piknik ve Mesire Alanı´na ?Hobbit´ evlerine benzer evler inşa edildi. Film kahramanı cücelerin yaşadığı evler kadar büyük yamaç evleri ilgi görünce, sayı artırılmaya başlandı. Başlangıçta 7 adet yapılan evlerin sayısı 24´e çıkarıldı. Yeni etap çalışmalarıyla birlikte mini ?Hobbit köyü´ oluşturuldu. Yeni evler de yapılan peyzaj çalışmalarının ardından tamamlandı.

Doğayla iç içe olan evlerde bir ailenin her türlü ihtiyacını giderebileceği imkanlar bulunuyor. Mutfak, salon, yatak odası ve banyo bulunan, 1+1 olarak inşa edilen evlerin mimarisi görenlerin ilgisini çekiyor.

BAŞKAN AYDIN HOBBİT

KÖYÜ´NÜ BASINLA GEZDİ

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ?Hobbit Evler´inin tanıtımı için basın mensuplarıyla bir araya geldi. Hobbit Köyü´nde düzenlenen tanıtım toplantısında Başkan Aydın proje hakkında bilgi verdi. Başkan Aydın basın mensuplarıyla birlikte Hobbit Köyü´nü gezdi.

?BURASI ARTIK BİR

TATİL KÖYÜ NİTELİĞİNDE?

Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan Aydın, 2005 yılında Paşabahçe´de çalışmalara başlandığını, o dönemde burasının atıl bir vaziyette olduğunu söyledi. Aydın ?Yapmış olduğumuz düzenlemelerle, alt yapı üst yapı çalışmalarıyla Sivas´ın, Sivas´taki ailelerin bir çekim merkezine dönüştü bu bölge. Bununla beraber bu vadinin etrafındaki yamaçlar, dağların eteklerinin de yaz aylarında serin kış aylarında sıcak olacağını düşündüğümüz toprak altı evlerin bu vadiye manzaralı bir şekilde yapılmasının çok ilgi çekeceği düşüncesi o dönem bizde oluşmuştu. Ama o dönem bunu hayata geçirmek için hem imkanımız hem şansımız olmadı. Bu döneme kaldı bu dönemde bu hayalimizi denemek istedik. İlk etapta iki adet yamaç evi adını verdiğimiz toprak altı evleri inşa ettik. Yapmış olduğumuz bu Sivas Paşabahçe Yamaç Evleri hem yerelde, hem de ulusal da geniş şekilde yankı buldu. Daha sonra 4 tane daha ilave ettik ve 6 oldu. Ulusal medyada bu özellikle Hobbit Evlerine benzetildi. İlk yaptığımız da bizde Hobbit Evleri kelimesi yoktu, bilmiyorduk daha doğrusu. Ondan sonraki süreçte bu sayıyı 24´e çıkarttık. Şuan da yeni yaptığımız bölgede 18 adet var. Burası büyük bir vadinin içerisinde küçük bir vadi. Burası artık bir Tatil Köyü niteliğinde 18 evden oluşan özel bir bölüm. Şuanda inşaat çalışmaları, çevre düzenlemeleri tamamlandı. Evlerimizin teftiş kısımları da devam ediyor. Yakın zaman içerisinde de burası da vatandaşımızın, halkımızın kullanımına sunulacak? dedi.

?İŞLETMESİNİ ÖZELE VERECEĞİZ?

Paşabahçe Hobbit Evlerin işletmesini özel bir şirkete vereceklerini ve yakında işletme ihalesini gerçekleştireceklerini belirten Aydın şunları söyledi; ?Bu Hobbit Evlerin işletmesini özele vermek istiyoruz. Sebebi de şu; işletmecilik özen isteyen, gerçekten bu işi iyi yapan kişilerin elinde olursa buralar kalıcı ve sürdürülebilir olur. Sürekli bakımını yapmak, sürekli bakımlı tutmak için bu işi bilenler yapsın istiyoruz. Bu anlamda işletmesini özel sektöre vereceğiz. Önümüzdeki günlerde de bunun işletmeyle ilgili ihalesi gerçekleşmiş olacak. Önemli olan buranın hayata geçirilmesi. Buranın şehre kazandırılması bizim için önemliydi.?

?HEDEFİMİZE DE ULAŞTIK?

Sivas Belediyesi olarak Sivas Paşabahçe Yamaç Evleri´nin yoğun ilgi görmesi ile hedeflerine ulaştıklarını söyleyen Başkan Aydın; ?Artık şunu görüyoruz, büyük şehirlerde insanlar bunalmaya başladı. Böyle tatillerinin en azından bir bölümünü doğayla iç içe, ailesiyle, sevdikleriyle geçirmek istiyor. Bu anlayışa en uygun yerlerden birisi. Şuan Sivas Paşabahçe Yamaç Evleri. Hem şehre çok yakın, ulaşım yolunda sıkıntısı olmayan, kolay ulaşılabilen, şehre yaklaşık 4,5-5 kilometre mesafede olan bir yer. Doğayla tam iç içe. Bol oksijenin olduğu bir alan burası ve insanlar burada 1 hafta geçirdikleri zaman ben inanıyorum ki 1 yılın yorgunluğunu atacaklardır. Bu hedefe de ulaştığımızı görüyorum. Zaman zaman buradaki ilk önce yaptığımız Hobbit Evlerinde kalan aileleri ziyaret ettiğimiz de hepsinin ortak söylemi şu oluyor; ?Evet her zaman tatile gidiyoruz bu sene buradaki geçirdiğimiz günler bizim için çok dinlendirici oldu. Çok mutlu olduk. Böyle bir yerde birkaç gün kalmak bizim için yılın yorgunluğunu, stresini üzerimizden aldı? diyorlar. Biz bunu hedeflemiştik ve bu hedefimize de ulaştık? dedi.

?BÖYLE BİR PROJEYİ HAYATA

GEÇİRMEK ÇOK ÖNEMLİ?

Farklı bir projeyi hayata geçirmenin önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Aydın şöyle konuştu; ?Sivas Hobbit Evler sosyal medyada da ilgi odağı oldu. Bundan biz tabii ki mutlu oluyoruz. Biz şunu arzu ediyoruz; Sivas´ın hak ettiği şekilde tanıtılması gerektiğini düşünüyoruz. Yunus Emre Enstitüsü kanalıyla 24 ülkeden farklı yabancı öğrenciler geldi Sivas´a ve Sivas´ta 3 hafta kaldılar. Geçtiğimiz gün sabah onlarla beraber kahvaltıdaydık. Söz alan arkadaşların hepsi şunu söyledi; ?Bu 21 günün nasıl geçtiğini bilemedik.? İşte Sivas böyle potansiyeli olan bir şehir. Hangi şehre giderseniz gidin 1 hafta, 10 gün geçtikten sonra sıkılırsınız ama Sivas kültürüyle, tarihi dokusuyla, doğal güzellikleriyle insanları cezbeden, kendisine çeken manevi ruhu olan bir şehir. Böyle bir şehre bu şekilde farkındalık katan bir projeyi hayata geçirmiş olmak tabii ki önemli. Ben inanıyorum ki burada Sivas´ın var olan değerine artık bir değer ve güzellik katacaktır.?

?BENZERİNİN YAPILMASINDA

HİÇBİR MAHSUR GÖRMÜYORUZ?

Çok sayıda il ve ilçenin proje hakkında kendilerinden bilgi aldığını belirten Aydın; ?Çok sayıda il, ilçe bu projelerle ilgili bizlerden bilgi alıyor ve almaya da devam ediyor. Tabi biz güzel olan uygulamaların paylaşılmasında hiçbir mahsur görmüyoruz. Çünkü Türkiye bizim. Ne kadar çok yerde benzeri çalışmalar olursa o ülkemiz için zenginlik olur. Bundan dolayı kesinlikle bir kıskançlık söz konusu değil? dedi.

?TURLARDAN ÇOK TALEP VAR?

Birçok tur şirketinden fazla talebin olduğunun altını çizen Aydın; ?Buranın turlara dahil olması noktasında bize çok talep var. Ama biz henüz onlara cevap vermedik. Çünkü bu bölümün tamamlanması lazım. Yani tur dediğimiz zaman belli sayıda insanı aynı anda misafir ettirebilmeniz lazım. Ama bundan sonraki süreçte o imkana kavuşmuş olacağız ve buraya da ciddi sayıda turların geldiğini hep birlikte göreceğiz? ifadelerini kullandı.

?FİNLANDİYA´DAN GÜZEL OLDU?

Paşabahçe´de kurulan Hobbit Köyünün Finlandiya´dakinden daha güzel olduğunu vurgulayan Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü; ?Burası bir köy şekline dönüştü. Dolayısıyla Hobbit Köyü denilmesinde biz hiçbir mahsur görmüyoruz. Biz resmi olarak Yamaç Evleri, Vadi Evleri diyoruz ama isteyen istediği ismi kullanabilir. Bu bizim açımızdan herhangi bir mahsur teşkil etmiyor. Buranın Hobbit evlerine benzetilmesi, buranın tanıtımı noktasında, markalaşması noktasında bir avantaj. Bizim açımızdan Finlandiya´daki Hobbit Evlerine benzetilmesinde biz rahatsızlık duymuyoruz. Tam tersi o buranın daha hızlı bir şekilde tanıtılmasına katkı sunuyor. Birçok yönüyle de orayı anımsatıyor, andırıyor. Hatta doğal Paşabahçe olarak olaya baktığımız da ortam olarak da çok daha güzel burası. Orada kırsal alanlarda yapılmış evler ama burası vadi içerisinde doğal güzelliği üst düzeyde olan, ortasından dere geçen, yeşili bol olan bir alanda olması o yönüyle de daha da öne çıkarıyor diye düşünüyorum.?

?İLERİDE BU SAYI ARTACAK?

Şuanda 24 tane Sivas Paşabahçe Yamaç Evi olduğunu söyleyen Aydın, ileriki dönemlerde bu sayının artabileceğini ifade etti. Aydın; ?Şuanda toplam Sivas Paşabahçe Yamaç Evleri sayımız 24. Ancak ileride bu sayısı artıracağız. Bu projeyi başka bölgede uygulamayacağız. Biz bu projeyi sadece bu bölge için düşündük. Bu projeyi her yede yapabilirsiniz ama her yerde ideal olmayabilir. Bu alan bu proje için ideal bir bölge. O yüzden biz tabii ki burayı tercih ettik. Ama farklı ve uygun olan yerlere de ileride yapılabilir? dedi.

?ARAPLAR VE UZAK DOĞUDAN

İLGİLENENLER DE VAR?

Başkan Aydın son olarak konuşmasını şu şekilde sonlandırdı; ?Sivas Paşabahçe Yamaç Evleri ile Araplar da ilgileniyor. Bize oradan da talep geldi. İşte gelip misafir olmak isteyen turlar oldu. Ama onlara henüz cevap vermemiz doğru değil. Şuan çünkü evlerin içinde ufak tefek çalışmalar var. Önümüzdeki aylarda inşallah Arap misafirlerimizi de burada göreceğiz. Yabancı turistlere de kapımız açık. Hatta beni Uzak Doğu´dan arayan oldu bura ile alakalı. Gelmek istediklerini söylediler. Tabii aile olarak misafir ediyoruz ama tur olarak inşallah buraların da hizmete girmesiyle de o imkanı sunmuş olacağız.?

 

Haftanın Öne Çıkanları

Karadeniz Yaylalarına Kangal Köpeği Önerisi

2018-07-31 07:00 - Gündem

Damar Tıkanıklıklarına Dikkat!

2018-08-02 07:00 - Sağlık

Erdal Sarılar´la Dobra Dobra?

2018-08-02 07:00 - Spor

826 Yıllık Minarede Paratoner Çalışması--Video

2018-08-04 07:00 - Gündem

?Sivas Termal Kenti Olsun?--Video

2018-08-04 07:00 - Gündem

Taekwondo´da Seçme Rüzgarı

2018-08-03 07:00 - Spor

AK Parti´de Hakan Aksu Dönemi

2018-08-06 07:00 - Gündem

Soyuyüce İtalya´da Sivas´ı Temsil Ediyor

2018-08-02 07:00 - Spor

Emre Kılınç Dünya Evine Girdi

2018-07-31 07:00 - Spor

Atletizm Rüzgarı Esti--Video

2018-08-01 07:00 - Spor

İlgili Haberler

Rukiye Toy: En Büyük Temennimizdir

15:44 - Gündem

Bülent Uygun'dan Yeni Başkana Ziyaret

15:09 - Gündem

Sivas'ta Piknik Alanları İlaçlandı

14:52 - Gündem

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 29 Nisan 2024

19:00 - Gündem

KAAN için kritik millileştirme

11:31 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 29 Nisan 2024

19:00 - Gündem

Bülent Uygun'dan Yeni Başkana Ziyaret

15:09 - Gündem

Sivas'ta Bugün Kimler Vefat Etti?- 30 Nisan 2024

14:46 - Yaşam

Sivas’ta AK Parti'de Değişim Rüzgarı Esecek!

14:14 - Politika

AK Parti Sivas Teşkilatı Seçim Muhasebesini Çiğ Köfte Yiyerek Yaptı!

12:54 - Politika