Nüfus Katlandı Vakalar Arttı

Nüfus Katlandı Vakalar Arttı

Gündem - 4 yıl önce



Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bakanlık Bilkent Yerleşkesi´nde düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı´nın ardından açıklamada bulundu. Vaka sayılarındaki artışa ilişkin konuşan Bakan Koca, ?Vaka sayıları bir süredir yükselişte, son 1,5 ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık? dedi.

Bakan Fahrettin Koca, hasta sayısının 1 Temmuz´da 1192 iken bu sayının dün 1263 olarak gerçekleştiğini bu nedenle her artışın uyarıcı olduğunu dile getirerek bu artışların yılgınlığa, yenilgi duygusuna yol açmaması gerektiğini söyledi.

12 Haziran´da tespit edilen yeni hasta sayısının ise 1592 olduğuna dikkati çeken Koca, "Güç birliği ile bunu 1000´in altına çektiğimizi unutmayın. Salgın bir süreçtir, bu tür değişkenlikler tüm dünyada görülmektedir. Gereken, başarıda ısrardır. Çeşitli sebeplerle zaman zaman, vuku bulacak artışlar, eğer bizi yıldırırsa zafer uzar, alacağımız yara büyür. Bunun için sizleri dirayetli, inançlı olmaya davet ediyorum. Geçmiş güne değil, yarınlara bakmaya davet ediyorum" dedi.

Bakan Koca, koronavirüse karşı gelinen noktaya ilişkin, şu bilgileri paylaştı:

"Günlük tabloda bugünkü test sayısı, yeni hasta sayısı, ağır hasta sayısı öne çıkan başlıklardan üçüdür. Yeni hasta sayılarının tekrar 1000´in üzerine çıkmasından sonra, 3 Ağustos´ta 41 bin olan günlük test sayımız, dün 82 bin olarak gerçekleşti. Bu sayı, birkaç gün içinde 100 binin üzerine çıkabilecek. Kronik rahatsızlığı olmayan, yaşı genç, hastalığı hafif belirtilerle geçiren kişiler, evlerinde diğer kişilerden izole olarak istirahat etmekte ve kendileri için planlanan tedaviyi uygulamaktadırlar. Sağlık ekiplerimiz, hastalığı hafif geçiren bu kişilerle, tedavi ve izolasyonun birinci, üçüncü, yedinci ve on dördüncü gününde irtibat kurmakta, kendilerini takip etmektedir."

YOĞUN BAKIM´DA SORUN YOK

Bakan Koca, Türkiye´nin, salgınla mücadelede filyasyon çalışmasının çok büyük yararlarını gördüğüne dikkati çekerek, filyasyon ekiplerinin dünya televizyonlarına konu olduğunu, bu başarının devam ettiğini söyledi.

Bakan Koca, "Sivas ve Urfa´da kısa bir süre yaşanan yoğun bakım yatak doluluğu dışında, bir sorunla karşılaşılmamıştır. Kovid-19 ve diğer tüm hastalıklar dahil olmak üzere servis yatağı doluluk oranı yüzde 51,3, yoğun bakım yatağı doluluk oranı yüzde 64,8, ventilatör doluluk oranı yüzde 31,7. Sağlık çalışanlarımız, sağlık sistemimiz, hastanelerimiz ihtiyaca cevap verecek güçtedir" diye konuştu.

2 MİLYON KİŞİ SİVAS´A GELDİ

Yoğun bakımda Şanlıurfa ve Sivas´ta da bir takım sıkıntıların yaşandığını belirten Koca, ?Bu dönemde Sivas´a gelen 2 milyona yakın insan oldu. Yani biz sağlık kuruluşunu yani hastaneyi inşa ederken yatak sayısını planlarken nüfusa göre planlama yapıyoruz. 10000/27 şeklinde Türkiye ortalaması. Sivas bunun altında değil ama 2 milyon kişinin bir zaman diliminde oraya gelmiş olması hastanelerdeki doluluk oranını yükselten bir unsur olarak karşımıza çıkabiliyor. Urfa´da vaka sayısının arttığını biliyoruz. Bu nedenle de yoğun bakım sayılarımızı her geçen gün artırıyoruz? diye konuştu.

Bakan Koca, şu an yoğun bakım sorunu olmadığının altını çizerek, "Yer yer yaşanmadı değil yaşandı. Ama şu an bir sorunumuzun olmadığını önümüzdeki en fazla 2 hafta içinde peyderpey devreye girmek üzere 121 yatağında Urfa´da devreye gireceğini söylemek istiyorum." diye konuştu.

?KURALLARDAN ASLA

TAVİZ VERMEMELİYİZ?

Sağlık Bakanı Koca, bilim dünyasının Kovid-19´un zaman içerisinde zayıflayarak grip gibi bir hastalığa dönüşeceğini dillendirmeye başladığını belirterek, "Sayıları fazla olmasa da bazı bilimsel makaleler virüsün değişime uğradığı, daha hızlı yayıldığı ama hastalığın şiddetinin düşüşe geçtiği görüşünü dile getirmektedir. Bunlar temkinle karşılanması gereken iyi haberlerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Hastalığın şiddetinin azalmasıyla yayılımın artmasının bir arada düşünülmesi gerektiğini aktaran Koca, yayılım arttıkça direnci düşük olan insanlara virüsün kolay bulaşacağına, kayıpların artacağına dikkati çekti.  Koca, "Bu haberleri hastalığı yeneceğimizin işaretleri olarak kaydetmeli fakat kurallardan asla taviz vermemeliyiz." ifadesini kullandı.

TOPLAM 13 AŞI ÇALIŞMASI VAR

Koca, "Rusya, Hindistan ve Çin koronavirüs aşı çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Türkiye, aşı çalışmalarında ne durumda? Bu ülkelerden aşı alınması planlanıyor mu?" sorusu üzerine, Türkiye´de toplam 13 aşı çalışmasının olduğunu, 3´ünde hayvan çalışmasının bittiğini, preklinik çalışmaların ise devam ettiğini aktardı.

Aşı çalışması yapanlara her türlü kolaylığı gösterdiklerini vurgulayan Koca, dünyada Rusya, Çin, Almanya ve İngiltere´nin çalışmalarının olduğunu kaydetti.

Rusya aşı grubu ile Türk bilim insanlarının iletişim içinde olduğunu belirten Koca, "Biz, Faz-3 çalışmasının Türkiye´de yapılması şeklinde konuştuk ve iletişim halindeyiz. En son bununla ilgili bir sözleşme taslağı da hazırlandı. Faz-3 çalışmasına geçmeden önce de preklinik çalışmaları görerek başlatmayı uygun görüyoruz." dedi.

Koca, Çin ve Almanya´nın Faz-3 çalışmasını Türkiye´de yapmak için müracaatta bulunduğu aktararak, bununla ilgili de görüşme halinde olduklarını, bu anlamda da kolaylık göstereceklerini söyledi. /AA/

Haftanın Öne Çıkanları

Özdemir, COST´A Kabul Edildi

2020-08-18 07:00 - Eğitim

15 Lokum Dinamit Ele Geçirildi

2020-08-15 07:00 - Gündem

Tarihi ?Kız Köprüsü´ Zamana Meydan Okuyor

2020-08-17 07:00 - Gündem

Yeni İl Temsilcisi Coşkuner Oldu

2020-08-18 07:00 - Spor

Cinayet Zanlısı Kadın Tutuklandı

2020-08-17 07:00 - Gündem

Şevki Çınar Baba Oldu

2020-08-18 07:00 - Spor

Atık Su Borusuna Mahsur Kalan Yavru Köpeği Kurtardı -- Video

2020-08-15 07:00 - Yaşam

Avgazispor BAL´a Çıktı

2020-08-19 07:00 - Spor

Karamuk İçin Çekilen Zahmete Değiyor!

2020-08-19 07:00 - Sağlık

Bu Belirtiler Varsa Lohusa Sendromu Yaşıyor Olabilirsiniz

2020-08-20 07:00 - Sağlık

İlgili Haberler

Rukiye Toy: En Büyük Temennimizdir

15:44 - Gündem

Bülent Uygun'dan Yeni Başkana Ziyaret

15:09 - Gündem

Sivas'ta Piknik Alanları İlaçlandı

14:52 - Gündem

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 29 Nisan 2024

19:00 - Gündem

KAAN için kritik millileştirme

11:31 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 29 Nisan 2024

19:00 - Gündem

Bülent Uygun'dan Yeni Başkana Ziyaret

15:09 - Gündem

Sivas'ta Bugün Kimler Vefat Etti?- 30 Nisan 2024

14:46 - Yaşam

Sivas’ta AK Parti'de Değişim Rüzgarı Esecek!

14:14 - Politika

AK Parti Sivas Teşkilatı Seçim Muhasebesini Çiğ Köfte Yiyerek Yaptı!

12:54 - Politika