ÖĞRENCİLERDEN HAYATI KOLAYLAŞTIRAN PROJELER

ÖĞRENCİLERDEN HAYATI KOLAYLAŞTIRAN PROJELER

Gündem - 7 yıl önce



AHMET TIRPAN

Kazancılar Ortaokulunda bilim fuarı açıldı. TÜBİTAK´ın Bilim Fuarları Destekleme Programından yararlanan Kazancılar Ortaokulu öğrencileri projelerini ve düşüncelerini uygulamaya dönüştürerek fuarda sergiledi.

Okulun çok amaçlı salonunda düzenlenen bilim fuarının açılışında konuşma yapan Milli Eğitim Şube Müdürü Fahrettin Bülbül, okulların sadece akademik değil, sosyal ve bilimsel çalışmalarda da kendini göstermesi için bu tür fuarların açıldığını söyledi.

?PROJELERİN BİR ÇOĞU GELİŞTİRİLEBİLİR?

Öğrencilerin özellikle engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için birbirinden güzel projelere imza attıklarını ifade eden Şube Müdürü Bülbül; ?Öğrencilerimiz birbirinden değerli projelere imza attı. Hazırlanan bu projelerin birçoğu günlük yaşantımıza entegre edilebilir ve geliştirilebilir. Buzdolabı ve Televizyon bir arada, Görme Engelli vatandaşlarımız için ışıklı ayakkabı ve baston, İşitme Engelliler için ışıklı zil uyarısı, Görme Engellilere ilaç vaktini hatırlatan ilaç kutuları gibi birbirinden önemli projeleri inceledik. Açıkçası öğrencilerimizin düşünceleri ve projeleri bizleri mutlu etti. Bahsettiğimiz projeleri ele alacak olursak bunların tamamını güncelleyebilir ve uygulamaya alabiliriz? ifadelerine yer verdi.

?ENGELLİ KARDEŞLERİMİZE YÖNELİK ÖNEMLİ PROJELER VAR?

Öğrencilerin özellikle engellilerin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla hazırladıkları projelerin çok önemli olduğunu ifade eden Bülbül; ?Öğrencilerimizin düşüncesindeki bu projeleri günlük hayatta uyguladığımız zaman başta engelli vatandaşlarımız, kardeşlerimiz olmak üzere birçoğumuzun hayatı ciddi anlamda kolaylaşacak? dedi.

?PROJELER GÜNLÜK YAŞAMI ELE ALIYOR?

Okul Müdürü Feryat Çevik ise öğrencilerin bu projeleri uygulamaya koyma aşamasında ciddi çaba sar  f ettiğini söyledi. Öğrencilerin günlük yaşamı ele alan ve güncel sorunlara çözüm üretebilecek kapasitede projeler ortaya koyduğunu sözlerine ekleyen Çevik, eğitim öğretim faaliyetlerinin yanı sıra bu tür bilimsel çalışmalara da ağırlık vermeye devam edeceklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Şube Müdürü Fahrettin Bülbül, Okul Müdürü Feryat Çevik ve beraberindekiler öğrencilerin sergiledikleri projeleri tek tek inceledi.

Günlük yaşamda karşılaştığımız sorunlara çözüm üretmek ve engellilerin yaşamını kolaylaştırmak adına ?İşitme Engelliler için Zil Sistemi? projesi geliştiren 8. sınıf öğrencisi Ahmet Şahin; ?İşitme engelliler kapı zilini duymadığı için buna nasıl bir çözüm üretebilirim düşüncesi ile yola çıktım ve proje ürettim. Projemin içeriği; zile basıldığı an aydınlatma sistemi çalışıyor. Böylelikle işitme engelliler ışık yandığında zilin çaldığını anlamış olacak? dedi.

?Görme Engellilere İlaç Saatini Hatırlatma? projesi hazırlayan Dudu Aktaş; ?Engelliler saati göremediği için ilaçlarını düzenli olarak kullanamıyorlar. Bende görme engelliler birilerinin desteğine ihtiyaç duymadan düzenli olarak ilaçlarını nasıl kullanabilir düşüncesi ile yola çıktım ve böyle bir proje ürettim. İlaç kutusunun üzerinde alarm var ve bu alarm her gün aynı saatte ötüyor. Böylelikle görme engellilerimiz bu alarm çalınca ilaç vaktinin geldiğini anlıyor ve düzenli olarak ilaçlarını kullanmaya başlıyor? ifadelerine yer verdi.

?Yaşlı ve Görme Engelliler için Fark Edilebilir Ayakkabı ve Baston? projesini üreten 8. Sınıf öğrencisi Aysun Öztürk, ?Engellilerin akşam vakitlerinde rahatlıkla gezinmesi için böyle bir proje ürettim. Işıklı ayakkabı ve bastonla engellilerimiz daha kolay fark edilebilecek ve araç sürücüleri daha dikkatli olacak? şeklinde konuştu.

İsrafı engellemek için ?Mavi Işık? projesi geliştiren 6. sınıf öğrencileri Sıla Sarıkaya ve Dilara Metin ise; ?Normal poşette bulunan ekmek, sebze ve meyveler bir hafta içerisinde küfleniyor ve çöpe atılıyor. Ancak mavi ışığa maruz kalan yiyecekler diğer gıdalar daha uzun ömürlü oluyor. Mavi ışık içerisindeki ışınlar bakterileri öldürüyor. Aslında yiyeceklerimizin mavi poşetlerde tutulması gerekiyor ancak genelde üzerinde reklam olduğu için çeşitli renkler kullanılıyor. Özellikle çöpe atılan ekmeklerin sayısını azaltmak için mavi ışık ya da mavi poşet kullanmalıyız? dedi.

 

Haftanın Öne Çıkanları

SİVAS LİSESİ 130. YAŞINI KUTLAYACAK

2017-05-11 06:00 - Gündem

SUBAŞI HANI

2017-05-10 06:00 - Gündem

NURİ DEMİRAĞ ZİYARETÇİLERİYLE BULUŞUYOR

2017-05-11 06:00 - Gündem

KİTAP KAFE HİZMETE GİRDİ

2017-05-16 07:00 - Gündem

SİVAS KALE CAMİİ

2017-05-17 06:00 - Gündem

MEVLANA ORTAOKULU FUTSAL´DA TÜRKİYE ÜÇÜNCÜSÜ OLDU

2017-05-12 06:00 - Gündem

Sivas, Türkiye tarihinde önemli bir şehir

2017-05-17 06:00 - Gündem

DİVRİĞİ KONAKLARI TURİSTLERİN GÖZDE MEKANI OLDU

2017-05-11 06:00 - Gündem

ADI DEĞİŞİYOR

2017-05-11 06:00 - Gündem

EJDER YALÇIN zırhlısının 400 parçası Sivas´tan

2017-05-10 06:00 - Gündem

İlgili Haberler

Aksu, Eczacıları Unutmadı

17:07 - Gündem

Sivas'ta Çocuk ve Gençlik Festivali Düzenlendi!

16:00 - Gündem

İncili Hanım’ın Kemikleri Sızlıyor! 1 Yıl Olmadan Bu Hale Geldi!

15:44 - Gündem

Karaca'lardan Türkiye'de Bir İlk! Yerli ve Milli

15:10 - Gündem

Eczacılar Günü Kutlu Olsun

15:06 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas'ta hafif ticari araç refüje çarpıp 50 metre sürüklenip devrildi: 6 yaralı

22:46 - Asayiş

Aksu, Eczacıları Unutmadı

17:07 - Gündem

Sivas'ta Alacak- Verecek Davasında Öldürülen Vatandaş Son Yolculuğuna Uğurlandı

16:09 - Yaşam

Sivas'ta Çocuk ve Gençlik Festivali Düzenlendi!

16:00 - Gündem

1 Kişiyi Öldürdü 1'ini de Ağır Yaraladı Mahkemede Sustu!

15:54 - Asayiş