Reçetesiz Antibiyotik Kullanmayın

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Yaşar Bildirici, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından düzenlenen ‘Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası’ kapsamında bir basın açıklaması yayımladı.

Sağlık - 6 ay önce

İl Sağlık Müdürü Dr. Ögr. Bildirici, ‘Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası’ ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, antibiyotik direncinin küresel bir tehdit oluşturduğunu ve toplumun her düzeyinde bilinçli adımlar atılmasının önemine vurgu yaptı. 24 Kasım'a kadar devam edecek olan bu özel haftanın, antibiyotik direnci konusunda farkındalık oluşturmak ve sağlık çalışanları, politika yapıcılar ve halk arasında doğru uygulamaların teşvik edilmesini amaçladığını belirten Dr. Bildirici, antibiyotik direncinin günümüzde küresel sağlık, gıda güvenliği ve kalkınmaya yönelik en büyük tehditlerden biri olduğunu ifade etti.

Antibiyotiğe dirençli enfeksiyonların vücuda etkileriAntibiyotiklerin insan ve hayvanlarda yanlış kullanımının, antibiyotik direnci sürecini hızlandırdığını vurgulayan Dr. Bildirici, kullanılan antibiyotiklere direnç geliştikçe hastalıklarla mücadelenin daha zor hale geldiğini belirtti. Antibiyotik direncinin, uzun hastane yatışlarına, yüksek tıbbi maliyetlere ve artan ölümlere neden olduğunu söyleyen Dr. Bildirici, bu sürecin antibiyotiklerin yanlış ve aşırı kullanımı, zayıf enfeksiyon önleme tedbirleri ve yetersiz kontrol ile hızlandığını açıkladı. Antibiyotiğe dirençli enfeksiyonların, özellikle organ nakli olanlar, diyaliz tedavisi gören böbrek hastaları ve kanser hastaları için ciddi tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Bildirici, bu durumun tedavi süreçlerini zorlaştırarak komplikasyon ve ölüm oranlarını artırabileceğini belirtti.

Antibiyotik direncinin kontrolü için alınabilecek önlemlerDr. Bildirici, antibiyotik direncinin kontrolü için alınabilecek önlemleri şu şekilde sıraladı: Antibiyotikleri yalnızca doktorunuzun reçete ettiği durumlarda kullanın. Doktorunuz ihtiyacınız olmadığını söylerse asla antibiyotik talep etmeyin ve doktorunuza güvenin. Antibiyotik kullanırken daima doktorunuzun tavsiyelerine uyun. Kalan antibiyotikleri asla paylaşmayın ve başkalarına tavsiye etmeyin. Düzenli olarak el yıkayarak, yiyecekleri hijyenik bir şekilde hazırlayarak, hasta insanlarla yakın temastan kaçınarak, güvenli cinsellik yaşayarak ve güncel aşılarınızı yaptırarak enfeksiyonları önleyin.Reçetesiz kullanılmaması gerekiyorAyrıca, Dr. Bildirici antibiyotiklerin ateş düşürmediğini, ağrıyı dindirmediğini ve virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi etmediğini hatırlatarak, halkı bilinçli kullanıma davet etti. Antibiyotiklerin reçetesiz kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak hekim önerisi sonrası reçete ile alınan antibiyotiğin, doğru dozda, doğru şekilde ve belirtilen sürede kullanılmasının önemine dikkat çekti./İHA/

Sivas ,İrade- Sivas Gündem- Sivas Haberleri -Sivas son dakika

Haftanın Öne Çıkanları

Cemal Müdür Gitti Mi, Kaldı Mı?

2023-11-14 09:09 - Gündem

AK PARTİ'DEN BİR İSİM DAHA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

2023-11-18 08:00 - Politika

"Sivas Tarihinde En Yüksek Oyla Seçilen Başkan Olacağım"

2023-11-16 11:53 - Politika

Sivas'ta İkinci Etap Kuraları Çekildi

2023-11-13 10:55 - Gündem

AK PARTİ SİVAS TEŞKİLATI KÖR-SAĞIR-DİLSİZ!

2023-11-14 12:04 - Politika

Eski Sanayi’de İnşaat Bitmeden Ofisler Satılığa Çıktı! Fiyatı Dudak Uçuklattı!

2023-11-12 14:06 - Ekonomi

Sivas Belediyesinden İstifa Etti! “Belediye Başkanlığına Aday Adayıyım” dedi

2023-11-17 11:10 - Politika

Belgelesinler Gereğini Yapalım! Şerefli Bir Mesleğin Lekelenmesine Kesinlikle İzin Vermeyiz

2023-11-15 10:45 - Gündem

Sivas’ta Nüfus Yoğunluğunun En Çok Olduğu Yer Orası!

2023-11-12 14:25 - Ekonomi

Sivas'ta Muhtarlara Yönelik İddiaları Sorduk! Başkan Ne Dedi?

2023-11-15 09:26 - Gündem

İlgili Haberler

Horlayanlara müjdeli haber

16:18 - Sağlık

Hipertansiyon Hastaları Hastalığının Farkında Değil

16:32 - Sağlık

Çocuklarda Grip Ve Alerji Birbirine Karıştırılmamalı

16:29 - Sağlık

Başkan Kurtulmuş Stefanchuk ile Görüştü

13:20 - Sağlık

Tanesi 20 Lira, Kilosu 5 Bin Lira! Sivas'taki Bu Sakız Altından Değerli

10:20 - Sağlık

Günün Manşetleri

Alim Hoca "Yükselmek" İsteyenlere Başarılar Diledi

15:57 - Gündem

Sivas Uluslararası Film Festivali'nde Finalistler Belli Oldu!

15:48 - Gündem

Sivas Belediyesi Dilenciler İçin Düğmeye Bastı!

15:10 - Asayiş

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 105. Yılı Kutlu Olsun...

14:54 - Gündem

Adem Başkan, Çalışmayanı Anında Tespit Edecek!

14:51 - Gündem