Takipçisi Olacağız

Takipçisi Olacağız

Gündem - 5 yıl önce



Ahmet TIRPAN

Bem-Bir-Sen Şube Başkanı Mustafa Pakoğlu, İtfaiye Haftası nedeniyle yazılı açıklama yaptı. İtfaiye mensuplarının zor şartlar altında çalıştığına dikkat çeken Başkan Pakoğlu, sorunları sıralayarak çözüm önerilerinde bulundu.

Başkan Pakoğlu, ?Çalışma koşulları ve yaşam standartları açısından yeterli yasal düzenleme ve iyileştirmelerden yoksun itfaiye memurlarımızın İtfaiye Haftasını bu yıl da sorunlarının çözümüne katkı sağlayacak çaba ve faaliyet içinde kutlamaktayız? dedi.

İtfaiye teşkilatının kuruluşunun 305. yıl dönümü olduğunu anımsatan Başkan Pakoğlu, ?Yangınların yılmaz savaşçıları itfaiyecilerimizin haftalarını kutluyor, son derece zor, meşakkatli ve riskli meslek yaşamları boyunca Cenab-ı Hakk´ın yardımcıları olmasını temenni ediyoruz? diye konuştu.

24 saat halkın emrinde olan itfaiye çalışanlarının büyük ve önemli bir görevi yerine getirdiğinin altını çizen Başkan Pakoğlu, ?İtfaiye çalışanlarımız, insanımız ve tüm canlıları, başta yangın felaketi olmak üzere, deprem, sel gibi birçok doğal afete karşı koruyup onlara siper olmaktadır. 7/24 görev başında olan itfaiye personelinin sorunlarının başında halen can güvenliklerinin sağlanamamış olması geliyor. Büyükşehir belediyeleri ve bir kısım il belediyelerinde kısmen de olsa dünya standartlarında donanım ve yangın elbiseleri bulunuyor ama Türkiye´nin pek çok belediyesinde, itfaiye personeli yangınlara halen günlük giyilen gömleklerle müdahale etmek zorunda kalıyorlar. İtfaiye teşkilatlarının pek çoğunun teknolojik alt yapısının yeterli olmayışı, yeterli yangın söndürme araç-gereci bulunmaması, kimi belediyelerde ise itfaiye personelinin taşeron firmalar aracılığı ile işe yerleştirilen eğitimsiz elemanlardan oluşması zaman zaman  faciaların yaşanmasına neden oluyor. Eğitimsiz ve donanımsız bu itfaiye personeli hem kurtarma yaptığı kişilerin, hem arkadaşlarının, hem de kendinin zarar görmesine neden olabiliyor. İtfaiye personelinin bir diğer önemli sorunu ise, bu grup çalışanlar arasında bir statü birlikteliği olmamasıdır? ifadelerini kullandı.

?HER KURUŞU SONUNA KADAR HAK EDİYORLAR?  

Başkan Pakoğlu, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?İtfaiye teşkilatlarımız; bir yandan modern teknoloji araçlarıyla kapasite ve kabiliyetini artırırken, öte yandan da halkımızın yangın ve diğer afetlere karşı bilinçlenmesi için çeşitli eğitim faaliyetleri yürütmektedir. İtfaiye teşkilatlarımızın gelişen modern teknolojiyle donatılması, teşkilat mensuplarımızın mesleki eğitimlerinin güncel tutulması, görev esnasında can güvenliğinin daha iyi sağlanması konusunda da yerel yönetimlerimizle birlikte belirli aralıklarda çalıştaylar yapılıyor. Hangi meslek kolunda olursa olsun; sahip olunan en önemli avantaj, iyi yetiştirilmiş insan kaynağıdır. Bütün itfaiye teşkilatlarımız, ?Hakk´a hizmet, halka hizmettir´ anlayışıyla görev yapmaktadır. İtfaiyecilerimiz, ?Bir canı kurtarmak, bütün insanlığı kurtarmak gibidir´ düsturuyla hareket etmekte, şartları zorlayarak kendi canlarını tehlikeye atma pahasına insanımızın canını kurtarmak için büyük fedakârlıklar yapmaktadırlar. Yangın ve afete maruz kalan insanlarımızın imdadına yetişen kahraman itfaiye çalışanlarımız, aldıkları her kuruşun hakkını sonuna kadar hak etmektedirler. İtfaiye teşkilatlarını bünyesinde bulunduran yerel yönetimlerimizden, itfaiye çalışanlarımızın zor şartlar altında yaptıkları fedakârca hizmetin takdirinde olmalarını, itfaiye personellerimizin özlük haklarına yönelik iyileştirmeler konusunda cömert davranmalarını bekliyoruz.?

?İTFAİYECİLİK MESLEKTEN SAYILMAMAKTADIR?

?İtfaiye teşkilatı açısından önemli saydığımız bir diğer sorun, itfaiyeciliğin meslek olarak kabul görmemesidir? diyen Başkan Pakoğlu, ?Meslek liselerinde itfaiyecilik bölümü bulunmasına, yüksekokullarından mezunlar verilmesine rağmen, itfaiyecilik halen kendi mesleki sınıfına kavuşmuş değil. Yani itfaiyecilik meslekten sayılmamaktadır. İtfaiye teşkilatı mensuplarının da tıpkı bir silahlı kuvvetler mensubu, polis teşkilatı mensubu gibi mesleki bir sınıfa kavuşturulmasını bekliyoruz. Bütün girişimlerimize, ilgili tüm kurum ve kuruluşları bilgilendirmemize rağmen itfaiye personeline dönük yıpranma payı uygulamasında yaşanan sıkıntılar devam etmektedir. İlgili kanunda böyle bir hüküm olmamasına rağmen, çıkartılan keyfi bir genelge ile itfaiyeci arkadaşlarımıza sadece yangına müdahale ettikleri saatlerde yıpranma payı uygulanmaktadır. Oysa yapılan iş bir bütündür. Yangın çıkmasa da mesaide olan her itfaiyeci arkadaşımız teyakkuz halinde görevinin başındadır. Öte yandan itfaiye teşkilatı bünyesinde çalışan dalgıç ve balık adamlarımızı ilgilendiren bir başka konuda ?dalış tazminatları´ konusudur. Aynı görevi yaptıkları halde ?Kurbağa Adam´ sertifikası sahibi dalgıçlar ?dalış tazminatı´ alırken, bu belgeye sahip olmayanlar bu haktan yararlanamamaktadır. Bu belgenin alınabilmesi için gerekli olan kursları Emniyet Genel Müdürlüğü açabilmektedir. Son yıllarda bu kurslar açılmadığı için dalgıçlar arasında mağduriyet yaşanmaktadır. İtfaiye personeli arasında bulunan dalgıçların da bu tazminattan yararlanabilmesi için sertifika programlarının açılmasını talep ediyoruz? şeklinde konuştu.

?İTFAİYE PERSONELİNİN SORUNLARINI

SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ?

Küçük il ve ilçelerde itfaiye teşkilatının yemek, temizlik, çay gibi hizmetlerinin  bizzat itfaiye personeli tarafından yapıldığının altını çizen Başkan Pakoğlu, ?Bu uygulamaya son verilmesi, itfaiye personelinin sürekli görevinin başında olması açısından büyük önem taşımaktadır. Geçmişte yapılan eleman alımlarında gerek alım sırasında gerekse sonrasında mesleki eğitimden geçirilmeyen pek çok çalışan, itfaiyeci olarak istihdam edilmiştir. Bu arkadaşlarımız mesleklerini ne yazık ki yangına, kazaya, afete  müdahale ederken öğrenmeye çalışmaktadırlar. Zaman zaman da bu durum son derece üzücü olaylarla sonuçlanmakta, bu bedel itfaiyecilerin canıyla ödenmektedir. O bakımdan  itfaiye personelinin görevi sırasında sadece kendi işini yapması, başka işlerle görevlendirilmemesi gerekir. Yöneticilerin bu anlayışlarının sona ermesini bekliyoruz. Bem-Bir-Sen olarak kurulduğumuz günden bu güne kadar, itfaiye personelinin sorunlarını her platformda savunduk, savunmaya devam edeceğiz. Bugün itfaiyeci arkadaşlarımızın çözülmemiş sorunlarının takipçisi de bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Bem-Bir-Sen olacaktır? diyerek konuşmasını sona erdirdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Acemi Erler Yemin Etti--Video

2019-09-28 07:00 - Gündem

Taştan Ailesinin Acı Günü--Video

2019-09-26 07:00 - Gündem

Üniversite´de 25 Liraya Kahvaltı--Video

2019-09-30 07:00 - Gündem

Milli Takım Antrenörü Sivas´ta Eğitim Verecek

2019-09-27 07:00 - Spor

Taştan, Hayatını Kaybetti

2019-09-25 07:00 - Gündem

Amerika´dan Dereceyle Döndü

2019-09-25 07:00 - Gündem

Sivasspor U19 Galibiyet Odaklandı

2019-09-28 07:00 - Spor

Borç, 117 Milyona Yaklaştı!

2019-09-30 07:00 - Gündem

Cinayet Büro Amirliğinden Akademisyenliğe

2019-09-28 07:00 - Gündem

U19 İlk Yenilgisini Aldı

2019-09-26 07:00 - Spor

İlgili Haberler

Sivas Valiliği Uyardı! Sağlık Problemi Oluşturabilir Tedbirli Olun!

10:16 - Gündem

Çağrı Merkezi çalışanları sorunlarına çözüm istedi ! Taleplerine kulak verin!

10:03 - Gündem

Tabipler Odası'nda Özbay, Güven Tazeledi

09:23 - Gündem

Mutlu Yıllar Sivasspor!

16:33 - Gündem

Özdağ: Cumhuriyet Üniversitesinde Cumhuriyet Karşıtı Propaganda Yaptılar!

16:24 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas'ta Öğrencilerin Hayallerini Gerçekleştirmeleri için Atölye Açıldı

10:24 - Eğitim

Sivas Valiliği Uyardı! Sağlık Problemi Oluşturabilir Tedbirli Olun!

10:16 - Gündem

Sivas'ta Uyuşturucuya Suçüstü!

10:08 - Asayiş

Çağrı Merkezi çalışanları sorunlarına çözüm istedi ! Taleplerine kulak verin!

10:03 - Gündem

Tabipler Odası'nda Özbay, Güven Tazeledi

09:23 - Gündem