Anahtar Parti Sivas İl Başkanı Cengiz Görgen, Türkiye’nin içinde bulunduğu yapısal ekonomik sorunlara dikkat çekti.
Görgen, “sanayide yüksek teknolojili ve bölgenin yapısına özgü üretimi önceleyen, bölgelerarası dengesizliğe son veren modeli” hayata geçireceklerini açıklayarak mevcut ekonomik yapının sürdürülemez olduğunu, bu istikrasız yapının toplumsal refahı sınırladığını belirtti.
SANAYİ ÜRETİMİMİZ YILLIK SADECE %1,4 ORANINDA BÜYÜYOR
Türkiye’nin sanayi yapısının düşük ve orta teknoloji ürünlerine dayalı olduğunu ve bu nedenle ihracatta üst düzeyde katma değer yaratılamadığı kaydeden Görgen, “2024 yılı itibarıyla yüksek teknolojik ürünlerin ihracattaki oranı yalnızca %3,4; OECD ortalaması ise %15’in üzerinde. Sanayi üretimimiz yıllık sadece %1,4 oranında büyüyor. Bu tablo sürdürülebilir değil” dedi.
TÜRKİYE SANAYİLEŞME SÜRECİNİ TAMAMLAMADAN DIŞA AÇILDI
Kişi başına ihracatın sadece 2 bin 200 dolar seviyesinde olduğuna vurgu yapan Görgen, “Türkiye sanayileşme sürecini tamamlamadan dışa açıldı, şimdi ticarete konu olan mallar ihracatında ithalata bağımlı bir ekonomiyle karşı karşıyayız” dedi.
SANAYİMİZİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU AR-GE ALANINDA YETERSİZ
İl Başkanı Görgen, yaşanan bu yapısal kırılganlıkların birkaç temel nedene dayandığını belirtti.
Görgen, “Kurumsal parçalanma: Sanayi politikaları birçok kurum arasında parçalı yürütülüyor. Stratejik koordinasyon, ortak veri altyapısı ve performans takibi eksik. Verimsiz teşvikler: Hedefi olmayan, herkese açık teşvikler kamu kaynaklarını israf ediyor. Bölgesel cazibe merkezleri gibi uygulamalar istenen etkiyi yaratamadı. Nitelikli işgücü eksikliği: Her 10 işverenden 6’sı mezunların sanayinin ihtiyacı olan becerilere sahip olmadığını söylüyor. Sanayi ile eğitim sistemi arasında eşgüdüm yok. KOBİ’lerin teknolojiye erişimi zayıf: Yüzde 99’u KOBİ olan sanayimizin büyük çoğunluğu dijital dönüşüm ve AR-GE alanında yetersiz” dedi.
İSTİHDAMDA NİTELİK DÖNÜŞÜMÜ SAĞLANMALI
Marmara Bölgesine aşırı yoğunlaşan sanayi yatırımlarının Anadolu’daki göç, işsizlik ve güvenlik sorunlarını derinleştirdiğini belirten Görgen, “Anahtar Parti'nin sanayileşme stratejisinin merkezinde şu üç temel hedef yer alıyor: Cari açığı azaltmak. İstihdamda nitelik dönüşümü sağlamak. Türkiye’yi küresel değer zincirlerinde yukarı taşımak” dedi.
İl Başkanı Görgen bu hedefe ulaşmak için izlenecek yol haritasını şu sözlerle özetledi:
“Her bölgede her sektör değil; Konya’da makine, Mersin’de gıda, Eskişehir’de havacılık gibi bölgesel uzmanlaşma esas alınacak. Katma değer yaratacak, teknoloji içeriği yüksek sektörlere özel teşvik verilecek. Örneğin, patentlerin ticarileştirilmesi için fonlar kurulacak. Sanayi politikalarının koordinasyonu için Anayasal teminatlı ‘Performans Değerlendirme Yüksek Kurulu’ kurulacak. Dijital, çevreci ve üniversiteyle entegre ‘Yeni Nesil OSB’ler kurulacak. Her OSB’ye özel müfredatlı okullar açılacak. Üniversitelerde sanayi içi staj zorunlu hale getirilecek.”
KISIR DÖNGÜYÜ KIRMAKTA KARARLIYIZ
“Türkiye, yıllardır ithalata dayalı büyüme politikasıyla dış ticaret kanalı kaynak aktaran bir ekonomiye dönüştü” ifadesini kullanan Görgen, “Anahtar Parti olarak bu kısır döngüyü kırmakta kararlıyız. Yeniden yapılandırılacak DPT çatısı altında, AR-GE ve yüksek teknoloji temelli bir üretim ekonomisi inşa edeceğiz. Anahtar Parti olarak hedefimiz, orta vadede ihracatta ithal girdi bağımlılığını azaltmak; uzun vadede ise zaruri girdiler dışında tüm ihracata konu olan mal bileşenlerini yerli üretime dönüştürmek. Ekonomide istikrar, üretimde etkinlik ve bölüşümde adalet için Anahtar milletimizde…” açıklamasında bulundu.