USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Çözüm Bekliyorlar?

?Çözüm Bekliyorlar?

?Çözüm Bekliyorlar?
16-08-2013 18:19
Google News


RUHİ DEMİR

Türkiye Kamu- Sen Sivas İl Temsilcisi ve Türk Eğitim- Sen Sivas Şube Başkanı Muzaffer Karadağ, Türkiye genelinde yaklaşık 600 bin, Sivas’ta ise 600 civarındaki öğrencinin Anadolu Liseleri’ne yerleştirilemediğini söyledi. Bakanlığın bu öğrencilerin Çok Programlı Liselere (ÇPL) yerleştirilmesi formülünü önerdiğini, ancak Sivas kent merkezinde ÇPL bulunmadığını belirten Karadağ, bu öğrencilerin zorunlu olarak imam hatip liselerine sıkıştırılacağını belirtti.

Eğitim sistemindeki düzenlemelerin sonucunda ortaya çıkan bir başka olumsuzluğun ise sınıf öğretmenleri ile ilgili olduğunu belirten Karadağ, Danıştay’ın aldığı karar ile ülke genelinde 30 bin, Sivas’ta ise yaklaşık 300 sınıf öğretmeninin norm fazlası olarak boşta kaldığını söyledi.

OKULLARDAKİ ONARIMLAR…

Karadağ, yaklaşık 1 ay sonra start alacak 2013–2014 eğitim öğretim dönemi öncesinde, ilk olarak Sivas’taki onarım çalışmalarına değindi. Yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini belirten Karadağ, onarımların eğitim dönemi öncesinde tamamlanacağını gözlemlediklerini belirterek, bu konuda bir sıkıntı görünmediğini söyledi.

Karadağ; ‘Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız tadilat, onarım gecikmeleri gibi bir gecikme büyük bir ihtimalle görünen o ki, yaşanmayacak. Sadece onarım sırasında çatısı yanan bir okulumuz var, onda biraz gecikme olacak. Diğerlerinin hepsi zamanında ve okullarının açılacağı tarihe yetişecek. Bundan dolayı da İl Milli Eğitim Müdürü’nü, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan ve ekibini tebrik ediyorum. Çok gayretli çalışıyorlar. Vali Bey’in de özellikle okullarla ilgili bu dirayeti, kontrolü ve ağırlığını koymasından dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah eğitim-öğretim başladığı zaman hiçbir aksaklık olmadan okullarımızın, kaplaması, onarımı, tuvaletleri ve bakımlarının hepsi yetişecek gibi görünüyor. Zaman zaman geziyorum, müdürlerimize soruyorum bir problem yok’ dedi.

‘UYARMIŞTIK, HAKLI ÇIKTIK’

Türkiye’de eğitim alanında gerçekleştirilen ani ve altyapısız reformların ciddi sorunları da beraberinde getirdiğini belirten Türkiye Kamu- Sen Sivas İl Temsilcisi ve Türk Eğitim- Sen Sivas Şube Başkanı Muzaffer Karadağ, yaşanan süreç ve ortaya çıkan problemleri değerlendirdi.

Karadağ; ‘Büyük bir sistem değişikliğinden kaynaklanın sıkıntılarımız var. Biz bunu geçen sene değerlendirmiştik. Biz demiştik ki, ‘4+4’e karşı değiliz’ tekrar altını çiziyorum, asla karşı olmadık. Ama ‘ben yaptım oldu mantığı ile emrivaki ile birden bire, aniden hemen kararını alır almaz, altyapı oluşturulmadan bu iş için gerekli çalışmalar, bitirilmeden yapılması yanlıştır’ demiştik. Dediklerimiz de haklı çıktık. Ben bunu söylemekten utanıyorum.

Biz işin mutfağındayız. Biz bunun uygulayıcılarıyız. Demiştik ki biz ‘60 aylık çocukların okula gönderilmesi hatadır. Toplumumuz, okullarımız buna hazır değil…’ Velilerimiz, büyüklerimizin aldığı kararlarda bir keramet var sanıyor. Buradan açık söyleyeyim. Sayın Başbakanımız, o dönemki Milli Eğitim Bakanımız Ömer Dinçer, ömründe hiç birinci sınıf okutmamıştı. Benim kadar bilmiyor, izin verin de o işi de ben anlayayım. 30 yıldır birinci sınıf okutuyorum. O yanlıştan şimdi yeni bakanımız döndü, bu hafta itibariyle bir genelge yayımladı. Rapor alıp göndermeyebiliyordu veliler. Şimdi dedi ki, ‘hayır rapora gerek yok. Veli bir dilekçe versin, göndermek istemeyen göndermesin’

Ben 30 yıllık tecrübemle birinci sınıf okuttum geçen yıl. Hem de 4+4’ün ilk devresinde. O küçük çocuklar ezildi, mahvoldu’ dedi.

‘LİSE ÖĞRENCİLERİ NE YAPACAK?’

Yeni eğitim sisteminin getirdiği bir diğer olumsuzluğun ise lise öğrencilerini ilgilendirdiğini belirten Karadağ, bu yıl ülke genelinde yaklaşık 600 bin, Sivas’ta ise 600 civarında öğrencinin Anadolu Liseleri’ne yerleşemediğini söyledi. Bu öğrencilerin bir kısmının Anadolu Liseleri’nin puanları düşürülerek bu liselere alınacağını belirten Karadağ, geriye kalan öğrencilerin ise İmam Hatip Liseleri’ne gitmek zorunda kalacağını söyledi.

Karadağ; ‘4+4 ile birlikte liselerimiz zorunlu oldu. Zorunlu olunca ilköğretim diye bildiğimiz 8. Sınıftan sonra mezun olan çocukların bir kısmını velileri, ayakkabıcı, kuaför, oto tamircisi, marangoz gibi iş kollarında istihdam ediyor ve çocuklar meslek öğreniyordu. Bu zorunlu olunca artık her ortaokulu bitiren liseye gitmek zorunda…

Ulusal gazetede de yazdı, 574 bin öğrenci Türkiye genelinde Anadolu Liseleri’ne yerleştirilemedi. İlimizde bu yaklaşık 600 civarında. Bu öğrenciler nereye kayıt yaptıracak? Çünkü Anadolu Liseleri’ni kazanamamışlar. Bütün genel liseler Anadolu Lisesi oldu. Peki, çözüm ne? Sayın Bakan diyor ki, ÇPL’lere kaydolsunlar. Sayın bakanımız her ilde ÇPL olduğunu zannediyor. Alanı bizim kadar bilmiyor. Bir Zara da, bir güründe ÇPL var… Sivas merkezde özellikle bu 600 civarındaki öğrenci ne olacak? Şimdi bir tedbir aldılar, dediler ki, biraz puanı yüksek öğrencileri Anadolu Liseleri’nin puanlarını düşürerek, ilimiz genelinde 200, Türkiye genelinde 200 bin kişiyi daha yerleştirelim. Öyle olunca geriye 374 bin öğrenci, ilimizde de yaklaşık 300-350 öğrenci kalıyor. Bunlar da artık imam hatip ve meslek liselerine sıkıştırılacak. Bütün bunların kaynağı şu; planlama yapmadan birden bire geçtik geçen yıl… Hal bu ki, bunu 5 yıla yaysaydık, 3 yıla yaysaydık. Deseydik ki, ‘3 yıl sonra 4+4’e resmen her alanda bir fiil başlıyoruz’ Bunları biz aşacaktık. Nasıl aşacaktık, milli eğitim müdürlükleri, TOKİ, bayındırlık planlamalarını yapacaktı. Artık o geçti… Böyle acil, ivedi, zoraki tedbirler almak zorunda kaldık.’

 ‘SINIF ÖĞRETMENLERİ

AÇIKTA KALDI’

Bunun yanı sıra alan değiştiren sınıf öğretmenlerinin de Danıştay’ın aldığı karar ile norm fazlası olarak açıkta kaldığını belirten Türkiye Kamu- Sen Sivas İl Temsilcisi ve Türk Eğitim- Sen Sivas Şube Başkanı Muzaffer Karadağ, bu öğretmenlerin köylerdeki okullara gitmek zorunda olduğunu söyledi.

Bu noktada çözüm için bazı okulların geçen yıl olduğu gibi sabahçı-öğlenci olarak düzenlenebileceğini belirten Karadağ, ‘biz de Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gereken kolaylığı sağlayacağız’ dedi.

Karadağ; şu şekilde konuştu:

‘Biz Türk Eğitim-Sen olarak demiştik ki, 4+4’e karşı değiliz ama niye 4+4, 5+3+4 olsun. Doğrusu oydu. Bunu da milli eğitim bakanlığının öğretmenliğin şifresi ile girdiği anketten, yüzde 98 Türk Eğitim-Sen’in teklifi çıktı. Yani ilkokullar 5 yıl, ortaokullar 3 yıl, liseler 4 yıl… Ne yazık ki, Siyasetçilerin inadı yüzünden bu uygulanmadı.  3 tane 4 şeklinde geçti. Böyle olunca Türkiye genelindeki 30 bin tane sınıf öğretmeni boşta kaldı. Yani norm açığı, norm dışı… Okutacağı sınıf olmadı. Bakanlık başka bir yanlışı yine başka bir yanlışla düzeltti. Dedi ki, ‘isteyen öğretmenler, alan değiştirsin’ Hedef şuydu, o 30 bini eritmek. Ne oldu? 30 yıl sınıf öğretmenliği yapmış Muzaffer Karadağ istese, Sosyal Bilgiler Öğretmeni olacaktı… Olmadım… Ama bazı arkadaşlarımız oldu. Şimdi asıl bomba şu… Bütün öğretmenler bizi arıyor, milli eğitim felç olmuş durumda, bakanlık kilitlenmiş durumda… Danıştay tuttu, bu sınıf öğretmeni olan, norm fazlası olup da teknoloji, tasarım ve özel eğitim öğretmenliğine geçenleri, ‘siz gerekli eğitimleri almadan buralara geçtiniz’ gerekçesi ile iptal etti. Şimdi bu öğretmenlere diyorlar ki, sınıf öğretmenliğine döneceksiniz. İlimizde de sınıf öğretmenliği eksiği ve açığı yok. Bunlar ne olacak şimdi… Gece geç saatlere kadar telefonlarım susmadı. Beni arıyorlar, ‘ne olacağız’ diye… İlimizde bu durumda 300 civarında bir öğretmenimiz var. Milli Eğitim Müdürü ne yapsın? Danıştay, Bakanlığa yazı göndermiş, bakanlıkta milli eğitim müdürlüklerine ‘bir ay içerisinde’ uygulayın diyor… Emekli olanlar varsa Temmuz ve Ağustos’ta tahminimiz 80, bilemedin 100…

Yüz kişiyi, puanına göre atayacak. Kalan 200 tane öğretmene yer yok. Köylere gidecekler, başka yol yok. Görüyor musunuz, nereden nereye geldik? Hal bu ki, bu inatlaşma, ben yaptım olmasaydı da, bunu zamana yaysaydık. 4+4’ü önce Bartın, Kilis gibi küçük illerde uygulasaydık da öyle geçseydik…

Yani ölçü almadan elbise dikildi. 4+4’ün yanlışları sürecek… Nesillere yansıyacak ama, bizim eğitim camiamızda bazı şeylerin sonucu hemen görülmez… Kısacası sistem itibariyle hızlı bir değişim dönüşüm yaşandığı için, gerekli tedbirlerin alınmasına fırsat verilmediği için kargaşa sürecek, ilimizde de sürecek.

Biz burada milli eğitim müdürlüğümüze gereken kolaylığı göstereceğiz. Geçen yıl, 800 tane ilimizde norm fazlası öğretmen vardı. Toplantılar yaptı milli eğitim müdürlüğü, biz de hep üzüm yemekten yanaydık. İlimizde 10 tane okulumuzu sabahçı-öğlenci yaptık. Hem fazla öğrencileri aldık, hem de öğretmenlerimizi. Okul müdürlerimiz de sağ olsun hepsi bizim üyemizdi. Öğretmen ve öğrencilerimizin mağdur olmasını önledik. Yine öyle yollar deneyeceğiz, elimizden geleni yapacağız.

Evlenmiş, çoluk çocuğu lisede, üniversitede olan öğretmenimize diyeceğiz ki, ‘köye git’ niye, Danıştay karar aldığı için. Danıştay niye karar alıyor, oldubittiye getirildiği için. Seçilmiş, oy almış, memleketi idare eden insanlara saygısızlık etmek haddimiz değil, ama şunu diyoruz;  milletimizde bir kurultay geleneği vardır, dinimizde de bir şura, istişare emri ayet ve hadisi vardır. Peygamberimiz ne diyor? ‘Siz bir iş yaparken, hayırlı da olsa istişare etmezseniz sonu şerle biter’ Şerli bir iş yapacaksınız sonunun şer olacağını bilmiyorsunuz, istişare ederseniz er geç Allah onu hayra yorar… Buradan büyüklerimize diyoruz ki, ne olur gelin ortak akıl oluşturalım. İstişare kültürünü geliştirelim, bir karar alacağımız zaman bu toplumun her kesimi etkiliyor, bu kararları birlikte alalım. Bunu saygıyla söylüyorum, lütfen siyasetçiler eğitimden elini çeksin…’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!