USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Köksal, Önce Uyardı, Sonra Müjde Verdi

Köksal, Önce Uyardı, Sonra Müjde Verdi

Köksal, Önce Uyardı, Sonra Müjde Verdi
26-12-2013 17:05
Google News


ERSAN ARSLAN

SESOB Başkanı Beşir Köksal, Gelir Vergisi Kanunu’nun değişmesi ile birlikte esnafların gerçek usülden basit usule geçebilmesini önünün açıldığını söyledi.

SESOB binasındaki toplantı salonunda basın toplantısı düzenleyen Köksal,  gerçek usülden basit usule geçiş şartları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Köksal, ‘Daha önceden vergi yasalarında bir değişiklik yapıldı. Biz de bir basit usül vergi mükelleflerimiz, bir de deftere tabi mükelleflerimiz var. Daha önceden yasa gereği deftere tabi olan esnaflarımız esnaflığı bırakmadığı sürece ölene dek basit usule geçemiyorlardı. Gerek teşkilatımız, gerekse üst kuruluşlarımızın çalışmaları neticesinde, Maliye Bakanlığı ile görüşülmesi neticesinde esnaflarımızın bu sıkıntıları giderilmiş oluyor.

Bu uygulama 2012 yılında başladı. 2 yıl içerisinde deftere tabi olan esnafımız eğer matrahında basit usule geçme imkanı var ise hesaplarında 2 yıl müsaade edildi. Yani 01.01.2014 tarihinden itibaren hesapları müsait olan deftere tabi mükelleflerimiz basit usüle geçebileceklerdir. Yani bu durumdaki esnaflarımız Vergi Dairesi’ne müracaat ettikleri takdirde basit usule geçebilecekler.

Yalnız, gerçek usülden basit usule geçme hakkına sahip olduğu halde, 2014 Ocak ayı içinde dilekçe ile başvuruda bulunmayan esnaf ve sanatkarların gerçek usulde vergiye tabi olmayı tercih ettikleri kabul edilecek ve bu tarihten sonra basit usule geçiş işlemi yapılmayacaktır. Müracaat etmeyen esnafımız bir daha basit usule geçemeyecektir.

2012 yılında gerçek usulde vergiye tabi olarak faaliyetine başlayan esnaf ve sanatkarımız için 2012 yılında faaliyette bulunulan süre tam yıl olarak kabul edilecek, diğer şartları taşıması ve yazılı olarak başvurması halinde 01.01 .2014 tarihi itibariyle basit usule geçişi sağlanacaktır. Yani bu esnaf vesanatkarımızın çok önemli bir sorununu da çözülmüş oluyor. Çünkü haksızlık oluyordu. Esnafımız deftere tabi işletme defteri tutuyor, gelir düzeyi çok düşük ama yasalar müsaade etmediği için basit usule geçemiyordu. Çünkü deftere tabi olduğu müddetçe daha fazla vergi ödüyordu esnafımız. Bu maddenin değişmesiyle böyle bir hak tanındı. Deftere tabi olan esnafımız müracaat ettiği takdirde basit usule geçebilecektir.’

ESNAF, YILBAŞINDA

03.00’A KADAR AÇIK…

SESOB Bakanı Beşir Köksal, ayrıca yılbaşında esnafların gece 03.00’a kadar faliyet gösterebileceklerinin müjdesini verdi.

‘Bazı meslek gurubundaki esnafların’ ifadesi ile bu iznin tüm esnafları kapsamadığının da altını çizen Köksal, ‘Bazı meslek gruplarımızın yılbaşında saat 03.00’a kadar açık olmaları için belediyemize müracaat ettik ve izin aldık. Özellikle eğlence sektöründe faaliyet gösteren esnafların yılbaşı nedeniyle geç saatlere kadar işyerlerini açabilmeleri için müracaat yapılarak belediye encümeni tarafından gerekli izin çıkmıştır. Yılbaşı itibariyle ilimizde faaliyet gösteren eğlence yerleri, kahvehaneler, lokaller, kafeler, internet kafeler, lokantalar ve umuma açık yerler yılbaşı gecesi 03.00’a kadar açık.

Sivas Belediye Başkanımıza, encümen üyelerimize ve emeğe geçen herkese esnaf ve sanatkarımız adına teşekkür ediyorum.

Bu vesile ile tüm esnaf ve sanatkarımızın, halkımızın yeni yılını kutluyor, yeni yılın sağlık, mutluluk, bol kazanç getirmesini diliyorum’

‘HER SALON DÜĞÜN İÇİN

KİRAYA VERİLEMEYECEK’

Köksal’dan bir önemli açıklama da düğün salonları için geldi. Düğün salonu ruhsatı olmayan ancak düğünler için kiraya verilen okullar ve benzeri yerlere ait salonların artık düğün salonu olarak kiraya verilemeyeceğini belirten Köksal, bu konuda resmi açıklamanın gelmesini beklediklerini söyledi.

Köksal; ‘Herkes otellerde, ruhsatı olmayan yerleri düğün salonu olarak kiraya veriyorlardı. Bundan böyle kiraya veremeyecekler. Ancak düğün salonu ruhsatı olan salonlar düğün salonu olarak devam edecek. Ama ruhsatı olmayanlara müsaade edilmeyecektir’ dedi.

Bu konuda açılan bir davanın kazanıldığını ancak henüz resmi bir açıklamanın gelmediğini söyleyen Köksal, ‘Zaten öteden beri biz kamu kurumlarının esnaf ve sanatkarın işini yaptığı ile ilgili şikayetlerimizi dile getiriyordum. Bunun yanında yaz tatillerinde okullarımız da düğün salonu olarak kiraya veriliyor. Bununla ilgili olarak yakında yazıyı bekliyoruz. Bundan böyle benim anladığım kadarıyla okullarda düğün salonu olarak kiraya verilemeyecek’ ifadelerini kullandı.

Çok önceden bu tür salonları kiralayan vatandaşların mağdur olmasını istemediklerini belirten Kökslal, ‘Bunlar da göz önüne alınır. Daha önceden vatandaş parasını yatırmış, düğün gününü almıştır. Onlara da herhalde bir kolaylık sağlanacak’ dedi.

'GERÇEK USULDEN BASİT USULE GEÇİLEBİLECEK’

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, Gelir vergisi kanununda yapılan değişiklik sonrasında gerçek usulden basit üsüle geçişin önünün açıldığını belirterek, esnaf ve sanatkarların iki yıl boyunca basit usule tabii olmanın şartlarını taşımaları halinde takip edilen yılbaşından itibaren basit usule geçebileceklerini söyledi Esnaf teşkilatımızın rişimleri sonucu Gelir Vergisi Kanununda değişiklik yapıldığını ifade eden Köksal, ‘Yapılan bir değişiklikle ‘Herhangi bir nedenle gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerin bir daha hiçbir şekilde basit usule dönemeyecekleri’ yönündeki yasal düzenleme kaldırılmış ve gerçek usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkarlarımızın iki yıl boyunca basit usule tabi olmanın şartlarını taşımaları halinde takip eden yıl başından itibaren basit usule geçmelerinin önü açılmıştır. Gerçek usulden basit usule geçişle ilgili olarak iki yıllık süre ilk kez 2012 yılı itibari ile başladığından 2012 ve 2013 yıllarında basit usule tabi olmanın şartlarını taşıyan gerçek usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkarlarımızın 01.01.2014 tarihi itibari ile 31.01.2014 tarihleri arasında bağlı bulundukları vergi dairelerine bir dilekçe ile başvuruda bulunarak basit usule geçebileceklerdir. Vergi dairelerince basit usule geçme başvurusunda bulunan esnaf ve sanatkarların 2013 yılına ilişkin alım ve satım hasılat hadleri dikkate alınmadan gerekli işlemler yapılacak bu hadler 2014 yılında verilecek gelir vergisi beyannamesinden sonra vergi dairelerince kontrol edilecektir. Gerçek usulden basit usule geçme hakkına sahip olduğu halde 2014 Ocak ayı içinde dilekçe ile başvuruda bulunmayan esnaf ve sanatkarların gerçek usulde vergiye tabi olmayı tercih ettikleri kabul edilecek ve bu tarihten sonra basit usule geçiş işlemi yapılmayacaktır. 2012 Yılında gerçek usulde vergiye tabi olarak faaliyetine başlayan esnaf ve sanatkarlar için 2012 yılında faaliyette bulunulan süre tam yıl olarak kabul edilecek ve diğer şartları taşıması ve yazılı olarak başvuruda bulunması halinde 01.01.2014 tarihi itibari ile basit usule geçişi sağlanacaktır.’dedi Sesob Başkanı Beşir Köksal, gerçek usulden basit usule geçişi sağlayan yeni düzenlemenin esnaf ve sanatkara hayırlı olması ve bol kazançlar getirmesi temennisinde bulundu.

ESNAFA YILBAŞI İZNİ ÇIKTI

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, yılbaşında bazı sektörlerin gece 03.00’a kadar çalışabilmeleri için gerekli iznin alındığını söyledi. Özellikle eğlence sektöründe faaliyet gösteren esnafların yıl başı nedeniyle geç saatlere kadar işyerlerini açabilmeleri için müracaatın yapılarak Belediye encümeni tarafından da gerekli iznin çıktığını dile getiren Köksal, yılbaşı nedeniyle ilimizde faaliyet gösteren eğlence yerleri, kahvehaneler, lokaller, kafeler, internet kafeler, barlar , lokantalar ve umuma açık yerler yılbaşı gecesinde 03.00 a kadar ticari faaliyet göstermelerine izin çıkmıştır. Esnaf ve sanatkarımızın sorunlarıyla yakından ilgilenen, sorunlarımızın çözümü için bizlere her konuda yardımcı Belediye Başkanımız sayın Doğan Ürgüp’ün şahsında başkan yardımcılarına, zabıta müdürümüze, meclis üyelerine teşekkür ediyoruz’ dedi Sesob Başkanı Beşir Köksal, düğün salonları ile ilgili çalışmalar yapıldığını, düğün salonu ruhsatı olmayanların ve okul salonlarının düğün salonu olarak kullanılmaması için de çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi'

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
02.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!