USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türk Eğitim-Sen: Tasarı Geri Çekilsin

Türk Eğitim-Sen: Tasarı Geri Çekilsin

Türk Eğitim-Sen: Tasarı Geri Çekilsin
13-02-2014 17:35
Google News


Eryıldız, ‘Bu tasarı geri çekilmediği müddetçe Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Müşteşar Yusuf Tekin’i sıcak makam koltuklarında rahat oturtmayacağız’ dedi.

KEMAL ÇAĞLAYAN

Türk Eğitim-Sen Sivas Şube Başkanı Nuri Eryıldız, ‘Milli Eğitim Bakanlığı, dershanelerin kapatılması ile ilgili hazırlanan yasa tasarısını meclise gönderdi. Aynı yasa tasarısının içine öyle maddeler konuldu ki akıllara zarar. Bu tasarının bu haliyle yasalaşması halinde eğitim camiasında büyük bir kıyım yaşanacaktır’ dedi.

Türk Eğitim-Sen, dershanelerin kapatılması ile ilgili hazırlanan ancak içerisinde eğitimle ilgili bir çok maddenin bulunduğu yasa tasarısını Sivas’ta protesto etti.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasının önünde gerçekleştirilen protestoya katılım oldukça yoğundu. Protesto ve basın açıklamasına Türkiye Kamu-Sen Sivas Şube Başkanı Nurullah Albayrak ve Kamu-Sen’e bağlı diğer sendikaların başkan ve üyeleri ile çok sayıda eğitimci de destek verdi.

Türk Eğitim-Sen Sivas Şube Başkanı Nuri Eryıldız, tasarının mecliste yasalaşması halinde büyük sıkıntıların yaşanacağını belirterek, ‘Bu tasarı ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı yöneticilerinin tamamı görevden alınacak. Müsteşar dışındaki bakanlık teşkilatındaki görev yapan Talim Terbiye Kurulu Başkanı ve kurul üyeleri, müsteşar yardımcıları, genel müdürler, Strateji Geliştirme Başkanı, tüm grup başkanları ile bütün milli eğitim müdürlerine görevlerinden el çektirilecek. Genel müdür ve üstü kadrolar bakanlık müşaviri olarak, grup başkanı ve il milli eğitim müdürlüğü kadrolarında bulunanlar eğitim uzmanı olarak atanacak. Hatta il milli eğitim müdürleri ve grup başkanları okullarda öğretmen olarak görevlendirilecek’ dedi.

Aynı zamanda bu tasarı ile birlikte dört yılını tamamlayan tüm okul müdürleri, müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının görevden alınacağını belirten Eryıldız, bunlardan istenilenlerin tekrar atanacağını atanamayanların ise okullara öğretmen olarak dönmek zorunda kalacaklarını söyledi.

AKPINAR’I HEDEF ALDI…

Eryıldız, okul yöneticilerinin bir dört yıl daha bu görevlerine devam etmelerine ise İl Milli Eğitim Müdürleri ve Valilerin karar vereceklerini söyledi.

Eryıldız, ‘Özellikle son yıllarda il milli eğitim müdürlerinin ve valilerin hükümetten bağımsız hareket edemedikleri dikkate alındığında kimlerin okul yöneticiliğine devam edeceğine karar verecek olan aslında hükümetin kendisidir’ dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar’a da tepki gösteren Eryıldız, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

‘Aday öğretmenlikte geçen süre bir yıldan iki yıla çıkabilecek. Aday öğretmenlere yazılı sınav yanında bir de mülakat sınavı uygulanacak. Uygulanan mülakat sınavı sonucunda başarılı sayılmayanların öğretmenlik görevine son verilecek.

İktidar ve bakanlığın gözünü tamamen hırs bürümüş, kendilerinden olmayan, kendileri gibi düşünmeyen insanlara tahammül etmeyen bir yapı ortaya çıkmıştır. Hazırlanan tasarı ile anlaşılıyor ki, yandaş ve yalaka olmayan, kendilerinden farklı düşünce ve görüşe sahip olan hiç kimse artık okullarda ve milli eğitimde idareci olamayacak. Hatta farklı görüşte olan, siyasi yandaş olmayan insanların öğretmen olmasına bile müsaade edilmeyecektir.

Burada söylediklerimiz asla evham ve abartı olarak algılanmamalıdır. Çünkü bugüne kadar uygulanan mülakat vb. uygulamalar, yandaş ve kayırmacı uygulamalar ortadadır. İlimizde yapılan son müdürlük mülakatı yargıdan geri dönmüş ve yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştır. Ne gariptir ki, ilimizdeki mülakat sınavlarında yandaş ve kayırmacılığı pervasızca uygulayan Milli Eğitim Müdürü, Ankara’da yapılan Şube Müdürlüğü mülakatı için sınav komisyonunda görevlendirilmiştir.

Sayın milli eğitim müdürünün adalet anlayışı, kayırmacı ve yandaş tutumundan memnun kalınmış olacak ki, aynı kayırmacı ve yandan tutum için Ankara’daki komisyona çağırılmıştır. Bu yandaş ve kayırmacı anlayışla birbirinizi hoşnut ediyor makamlarınızı sağlama alıyor olabilirsiniz. Yüce Yaradan’ın da bir hesabının olduğunu unutmayınız.

Yine bu yasa tasarısında dershanelerin kapatılması ile dershanelerde altı yalını tamamlayanların devlet kadrolarına öğretmen olarak ve mülakata atanacağıdır. Üç yüz binin üzerinde eğitim fakültesi mezunu atama beklerken, yapılacak bu uygulama hangi adalet, hangi hukuk ve hangi vicdan anlayışı ile izah edilebilir? Size göre demokrasi kendi gibi düşünmeyene tahammül etmemek midir? Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir demokrasi anlayışı yoktur. Bu uygulamaların hiçbirinin de demokratik anlayışta yeri yoktur.’

‘ÇOK SAYIDA ÖĞRETMEN

NORM FAZLASI OLACAK’

Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı yeni bir düzenleme ile bazı liselerde beden eğitimi derslerinin kaldırıldığını belirten Eryıldız, bu düzenlemeye de tepki göstererek, bir çok öğretmenin norm fazlası olacağını söyledi.

Eryıldız, ‘Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün 28 Ocak 2014 tarihli düzenlemesi ile 2014-2015 eğitim öğretim yılından başlayarak Meslek, Anadolu Meslek, Teknik ve Anadolu Teknik liselerinin ders çizelgelerinde değişiklik yapılmıştır. Bu düzenleme ile meslek liselerinin tamamında beden eğitimi dersi kaldırılmıştır. Bu uygulama ile çok sayıda öğretmenimiz norm fazlası olacaktır. Bu düzenleme kabul edilemez ve çok sayıda beden eğitimi öğretmeninin norm fazlası olması görmezden gelinemez. Diğer liselerde öğrenim gören öğrenciler bu dersi alma hakkına sahipken meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilerin mahrum olmaları eşitlik anlayışı ile izah edilebilir mi? Türk Eğitim-Sen olarak bu uygulamayı yargıya taşıdık ve Danıştay’da dava açtık. Şimdi bu uygulama ile hiçbir öğretmenimizin norm fazlası olmayacağını söyleyebilirler. Biz bu durumu 4+4+4 yasası hazırlanırken bunun 5+3 olması yönünde teklif getirmiş ve on binlerce sınıf öğretmeninin norm fazlası olacağını söylemiştik. Bütün itirazlara rağmen sonucu hep birlikte yaşadık ve gördük’ dedi.

‘ALLAH’IN GAZABINDAN

KURTULAMAYACAKLAR’

Türk Eğitim-Sen olarak haksızlıklar karşısında bugüne kadar susmadıklarını ve eğilmediklerini belirten Eryıldız, ne olursa olsun duruşlarının değişmeyeceğini söyledi.

Eryıldız, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

‘Milletimiz bu hukuk tanımaz uygulamaları yapanların sonlarının ne olduğuna mutlaka şahit olacaktır. Hangi haksız ve hukuksuz uygulamayı yaparsanız yapın, hangi kıyım projelerini hazırlarsanız hazırlayın, hangi yandaş uygulamaları yaparsanız yapın; ‘Zulme rıza zulüm, küfre rıza küfürdür’, ‘Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır’ emirlerine inananlar olarak bizler bugüne kadar yapılan hiçbir haksızlık karşısında susmadık ve eğilmedik. Bizim dik duruşumuza karşı yandaşçılık oynayanlar bilmelidir ki ne yaparsanız yapın bizim duruşumuz değişmeyecektir.

Onlar sanıyorlar ki, biz sussak mesele kalmayacak. Halbuki, biz sussak, tarih susmayacak. Tarih sussa, hakikat susmayacak. Onlar sanıyorlar ki, bizden kurtulsalar mesele kalmayacak. Halbuki bizden kurtulsalar vicdan azabından kurtulamayacaklar, Vicdan azabından kurtulsalar, tarihin azabından kurtulamayacaklar. Tarihin azabından kurtulsalar, Allah’ın gazabından kurtulamayacaklar.

Şayet bu tasarı geri çekilmezse teşkilatlarımızla, üyelerimizle ve tasarıdan canı yanan herkesle birlikte Ankara' da on binlerce kişinin katılacağı büyük bir miting yapacağız.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!