USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

CAN BU KADAR UCUZ MU?

CAN BU KADAR UCUZ MU?

CAN BU KADAR UCUZ MU?
06-07-2015 16:47
Google News


Etrafında herhangi bir güvenlik önlemi alınmayan kuyu, insanların hayatını tehdit ediyor. Sadece bununla da kalmayıp adeta harabe alana dönen kaplıcada, mesire alanı içerisinde bulunan tüm sular kesik. Vatandaşlar depoyu kullanmak zorunda. Tuvaletler ise kapalı. Böylece vatandaşlar otellere veya banyolara gitmek zorunda kalıyor. Kaplıcanın yarısında aydınlatma yok ve yıkılan binaların hafriyat atıkları ortada. Sıcak Çermik bu haliyle bütün olası felaketlere davetiye çıkartıyor. Mesire alanlarına gelen vatandaşlar ise duruma tepki gösteriyor. Durum böyle olunca Sıcak Çermik’in ne zaman yaşanılabilir hale getirileceği ve güvenlik önemlerinin ne zaman alınacak merak konusu…

SERCAN ÇETİNEL / ÖZEL HABER

İlimizin önemli termal kaynaklarından biri olan Sıcak Çermik Kaplıcası, yeni yeni yatırımlar yapılsa dahi eski günlerini arar durumda. Bir zamanlar Sivas halkının vazgeçilmez mesire alanlarından biri olan Sıcak Çermik Kaplıcaları, bugünlerde adeta insan hayatı ile oynayan bir mekân haline gelmiş durumda.

Yıllarca Sivas Belediyesi ve Kalın Belediyesi arasında yaşanan sıkıntılar yüzünden yatırım yüzü görmemiş ve bakımsızlıktan adeta atıl bir alan haline gelmiş Sıcak Çermik Kaplıcası Turizmi Bölge Bakanlar Kurulunun 09.04.1987 tarih ve 19426 sayılı kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmişti. Sıcak Çermik Turizm Altyapı Hizmet Birliği, Sivas İl Özel İdaresi, Sivas Belediyesi ve Kalın Belediyesinin ortaklığında kurulmuş olup, Kalın Belediyesinin 2014 Mahalli İdare Belediye Seçimleri ile birlikte köye dönüşmesi nedeniyle Kalın Belediyesinin ortaklığı düşmüştü. Bu tarihten itibaren de bu bölgedeki çalışmalar İl Özel İdaresi eliyle yürütülmeye devam ediyor. Sıcak Çermik’te bulunan otellerin işletmesi ise Sivas Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü bünyesinde hizmet veriyor.

TERMAL SU KUYUSU

AÇIKTA BIRAKILDI

Mesire alanları arasında bulunan, finansmanı İl Özel İdaresi tarafından karşılanan, sondaj çalışmaları ise MTA Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen termal su arama çalışmaları sonrası geçtiğimiz aylarda yeni açılan kuyudan 120litre/saniye 46.5 derece sıcaklıkta termal su bulunmuştu. Yapılan çalışmaları yerinde görmek ve sondaj hakkında bilgi almak üzere Sıcak Çermik'e giden Vali Alim Barut, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Yıldızeli Kaymakamı Ahmet Can Pınar, Yıldızeli Belediye Başkanı Yılmaz Navruz, MTA 1. Bölge Müdürü Emrah Ayaz ve beraberindekiler katılarak termal suyun bulunduğu bölgede incelemelerde bulunmuştu. Fakat Sıcak Çermik Kaplıcaları ve Sivas için önemli bir olayın sevinci yaşayan protokol üyeleri bu hususu atlayarak güvenlik önlemi almayı unuttu.

Yıllarca ülkemizde önce iş güvenliği, önce can güvenliği diye her alanda kamu spotları yayınlansa da Sıcak Çermik Kaplıcasında mesire alanlarının ortasında açıkta bırakılan kuyu adeta ölüme davetiye çıkartıyor. Yaklaşık 2 metrekarelik bir alanda hafif çukur oluşturularak bırakılan kuyudan kaynayan su açık şekilde bekletiliyor. Yine aynı şekilde kuyuya açılan kanal çalışmaları yine aynı şekilde açık şekilde yaklaşık 5 metre uzunluğunda açık bekletiliyor. Etrafında herhangi bir güvenlik önlemi alınmayan, özelikle akşam saatlerinde aydınlatmanın yok denecek kadar yetersiz olduğu bu alanda, piknik yapmak için gelen vatandaşların düşmesi durumunda, ya da yeşil alanlarda top oynayan çocukların dikkatsizliği sonucu buraya düşmeleri sonucunda oluşabilecek herhangi bir can kaybında tüm sorumlulukları kim kabul edecek?

SULAR KESİK

Sıcak Çermik Kaplıcaları her ne kadar bakımsızlıktan harabe bir alan haline gelmiş olsa da Sivas halkı bu alanı tercih etmeye devam ediyor. Ramazan ayında adım atacak yer bulunmayan Çermikte, mesire alanları arasında bulunan bayanların bulaşık yıkama gibi birçok hususta kullandığı çeşmelerin hiçbirinde su akmaması vatandaşları adeta isyan ettiriyor. Büyük bir alan içerisinde kurulu olan Sıcak Çermik Kaplıcasında vatandaşlar suyu sadece su deposunun kurulu olduğu alanda doldurarak alabiliyor.

TUVALETLER KAPALI

Mesire alanı içerisinde bulunan tuvalet alanları kapatılmış durumda. Vatandaşlar ise tuvalet ihtiyaçlarını otellere veya banyolara giderek ihtiyaçlarını gideriyor. Kimi vatandaşlar ise yolun uzaklığını göze alamayarak trafo binalarının kenarına geçerek ihtiyaçlarını gideriyor.

AYDITLAMALAR YETERSİZ

Yeni yapılan otellerin bulunduğu alanın aydınlatılması geri kalan kısımların direk lambalarının kaldırılması veya onarılmaması ise vatandaşlara oldukça zor anlar yaşatıyor. Sıcak Çermik Kaplıcasının yarısı akşam saatlerinde zifiri karanlığa bürünmesi burada farklı olayların yaşanmasına davetiye çıkartıyor.

İftar yapmak için Sıcak Çermik Kaplıcasını tercih eden vatandaşları burada büyük bir sürpriz bekliyor. Günün erken saatlerinde gelerek yer tutan vatandaşlar, aydınlatma lambalarını hesaba katmayınca olanlar oluyor. İftar vaktinin gelmesi ve havanın kapanmaya başlaması ile vatandaşlar anca durumu anlıyor. Fakat yerlerini değiştirmek için pek zaman bulamayanlar cep telefonları ile aydınlanmaya çalışarak ilkel yöntemlere başvuruyor.

İNŞAAT HAFRİYATLARI ORTADA

Sıcak Çermik’te aslında birçok çalışmalara başlanmış ama yarım bırakılmış… Sıcak Çermik Kaplıcasında inşaat hafriyat kalıntıları mesire alanlarını kaplıyor. Özellikle yaz döneminde, 42 oda ile toplam 132 yatak kapasitesi ile hizmet veren Şifa Oteli’nin yıkılması ile burada bırakılan hafriyat kalıntıları, ufak rüzgar esintisi ile otelin arkasında bulunan mesire alanını abluka altına alıyor toz ve taş bulutuna çeviriyor.

Tüm bu olumsuzlukların yaşandığı Sıcak Çermik Kaplıcalarında çalışmaların ne zaman tamamlanacağı, çalışmaların tamamlanma süreci zarfında güvenlik önlemlerin ne zaman alınacağı merak konusu…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!