USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

En Önemli Sorun İşsizlik

En Önemli Sorun İşsizlik

En Önemli Sorun İşsizlik
07-11-2022 07:06
Google News


Sivas'ın en önemli sorununun işsizlik ve göç olduğunu belirten Vali Dr. Yılmaz Şimşek; Demirağ Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile bu sıkıntının çözüleceğini söyledi. Demirağ OSB'de şu ana kadar 57 firmaya 108 parsel tahsis ettiklerini açıklayan Şimşek; “Yüzde 54'ü şu anda doldu. Kısa süre zarfında yüzde 54'ü doldu. Şu andaki firmalarla bile neredeyse bu 40 bin istihdam hedefinin yarısı karşılanmış oluyor” dedi.

Fatih TABUR

11 Mayıs 2022 tarihinde yayımlanan 2022/209 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Sivas Valiliğine atanan Vali Dr. Yılmaz Şimşek; görev süresindeki 5 ayı değerlendirdi.

Katıldığı televizyon programında konuşan Vali Şimşek;  18 Mayıs'ta göreve başladığını ifade ederek “Gerçekten Sivas benim de hep derler ya tadı damağımda kalmış bir yerdi. Hep görev yapmak istediğim bir yerdi. Çünkü 1996 yılının sonlarında Doğanşar'da 2 aylık kaymakamlık vekilliği görevim vardı. O dönemde de Sivas'ı tanıma fırsatı bulmuştum ama buraya vali olarak atanmak ve burada görev yapacak olmaktan da büyük bir heyecan ve mutluluk duydum. Gelir gelmez de Sivaslılar çok büyük ilgi gösterdi. Bizi çok sıcak karşıladılar. Yoğun bir ‘hayırlı olsun' kabulü gerçekleşti” dedi.

ŞEHRİ BÜYÜK ÖLÇÜDE TANIDIK

Göreve başladıktan Sivas'ı tanıma anlamında hemen ilçe ziyaretlerine başladığının altını çizen Şimşek;
 “Kaymakamlarımızı, belediye başkanlarımızı ziyaret ettik; muhtarlarımızla toplantı gerçekleştirdik. O yörenin önemli yerlerini ziyaret ettik. Böylece hem bir tanışma oldu hem de ilin potansiyellerini ve sorunlarını görme anlamında bir fırsat oldu. Bu arada kurumları da ziyaret ederek brifingler aldık. Kısacası şehri büyük ölçüde de tanımış olduk bu süre zarfında” açıklamasında bulundu.

İLİMİZİN TURİZMİNE BÜYÜK BİR KATKI SAĞLAYACAK

Medeniyetlerin beşiği olan Sivas'ın turizm potansiyelinin çok iyi olduğuna dikkat çeken Şimşek; “Hem somut kültürel mirası var hem de somut olmayan kültürel mirası var. Her şeyden önce çok zengin bir tarihi var. Yaklaşık 7 bin yıllık bir tarih ve bu süre zarfında da birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu sürede yaşayan medeniyetlerin izlerini şehrimizin her köşesinde görebiliyoruz. Bildiğimiz üzere bu yörede Hititler, Romalılar yaşamış. Beylikler dönemi var. Anadolu Selçuklu ve Osmanlı'ya beşiklik etmiş. Bu eserlerin en önemlisi Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Miras Listesi'nde bir eser. Şu anda da orasının onarımı devam ediyor. Bittiği zaman ilimizin turizmine büyük bir katkı sağlayacak. Şu anda turistlerin görmesi çok mümkün değil ama özellikle hızlı tren de geldikten sonra sırf bu eseri görmek için çok ziyaretçi geleceğini düşünüyorum. Çünkü yabancı turistler rotalarını oluştururken UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde olan eserlerin olduğu yerleri seçiyorlar.  O yüzden çok önemli. Bunun dışında Gökmedrese, Buruciye Medresesi, Şifahiye Medresesi gibi çok önemli eserlerimiz de var. İlimizde 12 tane müze var. Turizm anlamında yeterli potansiyel var diye düşünüyorum. Yeter ki bunları tanıtalım. Yeni bir balıklı kaplıca ve tesis yapma aşamasındayız. Kalkım'da yerini tespit ettik. Projemiz hazır. Bir revizyon gerçekleştiriyoruz. Projede revizyon yaptıktan sonra ihalesini yaparak o projenin de kazmasını vuracağız” açıklamasında bulundu.

ESER BIRAKARAK GÜZEL İZLENİMLERLE BURADAN AYRILMAK İSTERİZ

Bir gazetecinin “Sivas'ın öncelikli sorunlarına ilişkin tespitleriniz nedir?” şeklindeki sorusu üzerine Vali Şimşek; “Benden önceki valilerimiz; Hasan Canpolat Valimizden bu güne kadar görev yapmış valilerimiz güzel projeler ortaya koymuşlar. Şehir için bir şeyler yapma gayreti içerisinde olmuşlar ve şehir için güzel projeler de ortaya konulmuş. Benden önce burada görev yapan meslektaşlarıma şehre sundukları katkılar için teşekkür ediyorum. Biz de bir eser bırakarak güzel izlenimlerle buradan ayrılmak isteriz. Bu anlamda bizler de gezilerimizde şehri tanıdık, potansiyeli keşfettik ama aynı zamanda sorunlarını da tespit ettik. Nerelere el atmamız gerekir, nerelerde hangi konularda proje üretmemiz gerekir noktasında da düşündük ve genel olarak Sivas'ın önümüzde duran sorunlarını tespit ettik. Zaman zaman esnaf gezileri de yapıyoruz. Esnaflarımıza da teşekkür ediyorum. Mesai sonrasında yürüyüş yapıyoruz; şehri dinliyoruz, sorunları dinliyoruz. Bana gerek sosyal medyadan gerekse karşılaştığımız vatandaşlarımızdan iletilen konu işsizlik ve ‘Sivas neden göç veriyor?' konusu.  Bunun çaresi de fabrikalar kurmak. O anlamda da buraya ikinci bir Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) kurulması çok önemli ve bunun bir de cazibe merkezi programına eklenmiş olması çok önemli. Demirağ OSB'miz şu anda gün geçtikte gelişiyor, fabrikalarımız yükseliyor. Biz de buraya çok önem veriyoruz. Çünkü burada aş olacak, iş olacak. Vatandaşlarımız burada istihdam edilecek ve en önemli sorun olan işsizlik problemi de çözülmüş olacak. Burada bizim nihai hedefimiz 40 bin istihdam. Tersine göçü başlatacağız. Bu konuda çabalarımız var. Özellikle  zaman zaman İstanbul'a, Ankara'ya en son da Gebze'ye gittik. Buradaki sanayilerimizde toplantı yaptık ve yatırımcıları buraya davet ettik. Bunun sonuçlarını da alıyoruz” açıklamasında bulundu.

SİVAS'TA ÖNEMLİ SORUNU İŞSİZLİK VE GÖÇ OLARAK GÖRÜYORUM

Demirağ OSB'de şu ana kadar 57 firmaya 108 parsel tahsis ettiklerini açıklayan Şimşek; konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

 “Orasının yüzde 54'ü şu anda doldu. Kısa süre zarfında yüzde 54'ü doldu. Şu andaki firmalarla bile neredeyse bu 40 bin istihdam hedefinin yarısı karşılanmış oluyor. Ben de zaman zaman giderek oradaki çalışmaları yakından izliyorum. Altyapı çalışmalarımız bitti. Önce insanlar ‘Niye bir gelişme olmuyor?' diyordu. Çünkü altyapı görünmeyen bir yatırım. Şu anda üst yapıya geçtik. Parke taşlarla yolları yapıyoruz. Bir taratan geçtiğimiz hafta su isale hattı ihalesini gerçekleştirdik. Doğal gazda ve elektrik işlerinde de yüzde 70'lik bir gelişme kaydedildi.  İnşallah önümüzdeki yılın sonlarında burası altyapısıyla, üst yapısıyla, suyuyla, elektriğiyle, doğal gazıyla tamamen bitmiş olacak. Hemen yanında da bir lojistik merkezi yapıyoruz.  Sivas'ta en önemli sorunu işsizlik ve göç olarak görüyorum. Onun dışında köylerdeki altyapı problemi de bize iletilen temel problemlerden bir tanesi. Köylerdeki altyapıya büyük önem verdik. Ben geldikten sonra 100 milyon lira borçlanma gerçekleştirdik. KÖYDES'ten ödenek geldi. Onun dışında bizim 250 milyon lira bütçemiz vardı. Bu 400 milyona ulaştı. Bin 200 yol yapma hedefimiz de bin 400'lere çıktı. Köylerdeki vatandaşlarımız şehirlerdeki hayat standartlarının köylerde de olmasını istiyor. ‘Köylerde insanlar yaşamıyor' denilebilir. Kışın ilin toplam nüfusunun yüzde 24'ü köyde yaşıyor ama yazın Sivas'ın nüfusu 2 milyonu buluyor. Yani 3 katına çıkıyor. Bu 2 milyon nüfusun yüzde 50'si köylerine geliyor. İnsanlar doğdukları toprakları özlüyor, orada ev yaptırıyor. O yüzden köydeki alt yapıyı da ihmal etmemek gerekiyor. Köydeki vatandaş yol, su, kanalizasyon istiyor. Cep telefonu çekmediğinden şikayet ediyor, kasabalarımızda doğal gaz istiyorlar. Şehirdeki hayat konforunun köylerde de olmasını istiyorlar. Özel İdare olarak temel görevimiz belediye sınırları dışındaki altyapı hizmetleri. Bu anlamda da bundan sonra daha çok ağırlık vererek çalışmalarımızı sürdüreceğiz inşallah” değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!