Gündem

Her Yıl Üretilen Gıdanın Üçte Biri Çöpe Gidiyor!

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından gıda israfına dikkat çekmek amacıyla “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” etkinliği kapsamında program gerçekleştirildi.

Her Yıl Üretilen Gıdanın Üçte Biri Çöpe Gidiyor!
30-09-2023 11:15
SİVAS

Mehmet Fatih AKGÜL 

Sivas Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” etkinliği kapsamında program düzenlendi. Necip Fazıl Kısakürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapılan program Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Özkan Çamcı, Okul Müdürü Tuncay Baral, öğretmenler ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

HEM DİNİMİZ HEM ÜLKE EKONOMİSİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

Programın açılış konuşmasını Okul Müdürü Tuncay Baral gerçekleştirdi. İsraf etmeden üretilen değerlerin katma değerlerine sahip çıkmanın oldukça önemli  olduğunu kaydeden Baral, “Üretim yapılabiliriz ama bunun yanında kamu kaynaklarını etkili ve verimli kullanmalıyız. Sektörün içinde olacak ve bu işin eğitimi alan yiyecek içecek hizmetleri alanı öğrencilerimizin gıda israfına önem göstermeleri hem dinimiz hem ülke ekonomisi açısından oldukça önemli. Büyük emek harcayan İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

İSRAFTAN VE HAZIR GIDADAN KAÇINMALIYIZ

Daha sonra konuşan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Özkan Çamcı  ise “Yemek yerken olabildiğince israftan ve hazır gıdadan kaçınmalıyız. Yiyeceğimiz kadar yemek almak, tüketebileceğimiz kadar alış veriş yapmak oldukça önemli. Bunu kendimiz uygulayıp çevremize de örnek olmalıyız. Programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ÜRETİLEN GIDANIN ÜÇTE BİRİ KAYBA UĞRUYOR YA DA İSRAF EDİLİYOR

Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız da “29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafına Karşı Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir.  Bakanlığımız da 20 Mayıs 2020 tarihinden bu yana, gıda kayıp ve israfı ile mücadeleyi uluslararası gündeme taşımakta öncü bir rol üstlenmiş ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğinde başlattığı "Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık" kampanyasını ulusal ve uluslararası ölçekte yürütmektedir. Küresel iklim değişikliği başta olmak üzere yaşanan pandemi, nüfus artışı ve jeopolitik riskler tüm dünyaya tarımın ve gıda güvenliğinin vazgeçilmez olduğunu bir kez daha gösterdi. Bunun bilincinde olan ülkeler, doğal kaynaklarını korumak, toprağı, suyu yönetmek ve tarımda sürdürülebilirliği sağlamak üzere tedbirler alıyor. Dünyada böyle bir süreç yaşanırken gıda israfı da çok boyutlu bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Dünya genelinde, her yıl, üretilen gıdanın üçte biri kayba uğruyor ya da israf ediliyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) Küresel Gıda Kaybı ve İsrafı Raporu'na göre; dünya genelinde her yıl yaklaşık 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Ülkemizde ise bu rakam 18,2 milyon ton civarında bulunuyor. Bu kapsamda dünyada ve ülkemiz genelinde farkındalık oluşturmak kapsamında çeşitli etkinliler düzenlenmektedir.   Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü'nün büyük bir emeğin ürünü olan gıdamızı koruma ve soframıza sahip çıkma konusunda bilinç oluşturacağına yürekten inanıyorum. Gıdamızı korumak aynı zamanda suya, toprağa, doğaya kısacası geleceğimize sahip çıkmaktır” ifadelerine yer verdi.

ÖĞRENCİLER GIDA İSRAFINA DİKKAT ÇEKTİLER

Konuşmaların ardından “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” Projesi kapsamında Necip Fazıl Kısakürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı öğrencileri gıda israfına dikkat çekmek amacıyla sıfır atık temalı yemekler yaparak misafirlere ikram etti.

BU YIL 16 OKULDA 600 ÖĞRENCİYE EĞİTİM VERİLDİ

Gıda kaybı ve israfı konusunda farkındalığı artırma çalışmalarının önümüzdeki günlerde de aynı hızla devam etmesi bekleniyor. Öte yandan ilimizde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 2021 yılında “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” Projesi kapsamında kompost projesi yürütülmüştü. İlimizdeki bazı marketler, hal ve pazar yerlerinde de projeye destek verilerek  çalışmanın görünürlüğü artırıldı. 2020 yılında itibaren her yıl okullarda öğrencilere proje kapsamında eğitim veriliyor, 2023 yılı ilk 6 ayında 16 okulda 600 öğrenciye eğitim verildi.

Sivas İrade- Sivas Gündem- Sivas Haberleri- Sivas Son dakika

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER