Gündem

SU SAYAÇLARI ELEKTRONİK OLACAK

SU SAYAÇLARI ELEKTRONİK OLACAK

SU SAYAÇLARI ELEKTRONİK OLACAK
23-02-2017 06:00


YUNUS BUDAKTAŞ
 Elektronik su sayacı, abonelerin suyu kullanım miktarlarının hesaplanması ve kullanım bedelinin peşin olarak ödenmesi esasına dayanan bir ödeme sistemi.
2017´DE TÜM SAYAÇLAR DEĞİŞECEK
Belediyeden yapılan açıklamaya göre tüm mekanik sayaçların 2017 içerisinde değiştirilmesi gerekiyor. Eğer değiştirilmezse aboneler, 2018 yılından itibaren su tüketim tarifesini %50 zamla ödemek durumunda kalacaklar. Belediyeden yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi:
"3616 sayılı Ölçüler ve Ayarlar Kanunu ile bu kanuna bağlı olarak çıkarılmış bulunan yönetmelikler gereğince, su tüketim ölçümü yapan su sayaçlarının muayenelerinin yapılıp damgalanması gerekmektedir. Kanunun emretmiş olduğu bu işlemin ifası hemşehrilerimiz ve kurumumuz açısından ciddi bir maliyet getireceğinden, hizmet kalitesinin artırmak ve ileriye doğru hizmet imkanlarını da geliştirmek amacıyla tüm mekanik sayaçların elektronik sayaçlarla değiştirilmesi için karar alınmıştır. Bu kararla yeni takılacak su sayaçlarının elektronik sayaç olması zorunludur. Halen kullanılmakta olan mekanik sayaçların ise 2017 yılı sonuna kadar elektronik sayaçlarla değiştirilmesi gerekmektedir."

ELEKTRONİK SAYAÇLAR
250 TL´YE SATILACAK
Belediye tarafından zorunlu hale getirilen elektronik sayaçların bedelinin ise 250 TL olacağı öğrenildi. Belediye tarafından temin edilecek olan sayaçların kredi kartına 6 taksit imkanıyla abonelere satılması amaçlanıyor.
ÖN ÖDEMELİ SAYAÇ NEDİR?
Abonelerin suyu kullanım miktarlarının hesaplanması ve kullanım bedelinin peşin olarak ödenmesi esasına dayanan bir ödeme sistemidir.  Kartlı Sayaçlar aboneler tarafından belediyeden temin edilerek, abonelere kontör yüklemelerini gerçekleştirebilmeleri için sayaçla birlikte 1 adet yükleme kartı verilmektedir. Bu kartlarla abone, Belediye tahsilat servisinden istediği miktarda kredi yükleyebilir. Akıllı kart sayaca okutulduğu zaman kartta yüklenmiş olan bu krediler sayaca aktarılmış olur. Kredi bitiminde su sayacı vanasını kapatır. Abone kartını tekrar sayaca okuttuğunda, karttaki yedek kredi sayaca yüklenerek vana açılır. Böylelikle abonenin yedek kredi miktarı kadar su kullanılabilecek ve aynı zamanda kredi satın alması için ikaz edilecektir. Sayacın endeksi her iki göstergeden okunabildiği gibi, elektronik göstergede vana konumu, tüketim, bakiye, borç, kredi fiyatı ceza ve pil durumu bilgileri görülebilir. Bu bilgiler abone kartı vasıtası ile sisteme aktarılır. Sayaca müdahale olması durumunda, sayaç müdahale tarihini kaydedip cezalı durumuna geçer ve otomatik olarak vanasını kapatıp yetkili personelin müdahalesini bekler. Kartlı su sayacı, eğer sayaçtan sonraki tesisatta yada musluklarda su kaçağı var ise bunu fark eder ve vanayı kapatır. Abone yükleme kartını sayaca okuttuğunda sayaç vanasını açar. Bu sayede abone tesisatındaki su kaçağını fark etmiş olur.

KONTÖR YÜKLEME İŞLEMİ
Aboneler Akıllı Kartlarını Belediyelerden veya belediyeye ait ATM  cihazlarından istediği miktarda kredi yükleyebilir. Akıllı kart sayaca yükleme kartı üzerinde bulunan resimdeki gibi yaklaştırıp butona basıldığı zaman karta yüklenmiş olan bu krediler sayaca aktarılmış olur. Buna istinaden LCD ekranda "YÜKLENEN" mesajı ve miktarı görüntülenir.

ABONE AÇISINDAN
AVANTAJLARI
Aboneler, istedikleri kadar krediyi sabit fiyat garantisi ile alabilecekleri için mekanik sayaç su tahakkuklarında uygulanan kademeli fiyat uygulamasından etkilenmemiş olurlar. Suya ödenen bedel %40´a kadar azalmış olur. Açık unutulan musluklar ve kaçaklardan dolayı su basmaları ve gereksiz sarfiyat önlenmiş olur.- Abone ne kadar su harcaması yaptığını ve daha ne kadar yapabileceğini her an kontrol edebilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER