Gündem

Gök Medrese´ye Yakın Koruma

Gök Medrese´ye Yakın Koruma

Gök Medrese´ye Yakın Koruma
31-03-2014 17:16


Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü, tarihi Medrese için özel güvenlik hizmeti satın aldı.  Ayrıca 2004 yılından bu tarafa bir türlü tamamlanamayan restorasyon çalışmalarının çözümü için son aşamaya gelindi.

ERSAN ARSLAN

Sivas´ta restorasyonu adeta yılan hikâyesine dönen kent merkezindeki 743 yıllık tarihi Gök Medrese´nin üzerinde dolaşan kara bulutlar dağılmaya başladı. Yıllardır restorasyon çalışmaları sağlıklı bir şekilde yürütülemeyen ve işi alan firma iflas ettiği için tamlanamayan Gök Medrese için önemli gelişmeler yaşanıyor.

Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 1271´de Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından, Kaluyan el Konevi´ye yaptırılan ve 7 asrı aşkın süredir varlığını sürdüren tarihi medreseyi yakın korumaya aldı. Yaklaşık 11 yıldır restorasyon çalışmaları tamamlanamayan ve adeta kaderine terk edilmiş bir yapı görüntüsü alan Gök Medrese de yaşanan güvenlik zafiyetini ortadan kaldıran Vakıflar, yeni restorasyon ve çevre düzenleme projesi çalışmalarına da hız verdi.

?BURADAKİ ÇALIŞMALAR

DİBE VURMUŞTU?

Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, Gök Medrese´de yaşanan olumsuzlukların artık geride kaldığını belirterek tarihi yapının aslına uygun şekilde restore edilmesi için titiz bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Sivas´ta göreve başladığında, Gök Medrese´deki çalışmaların dibe vurmuş bir halde olduğunu belirten Veral, ?Öncelikle şunu söylemek gerekiyor. Bir yerde bozulma başladığı zaman bu ta dibe vuruncaya kadar devam ediyor, sonra tekrar yükselmeye başlıyor. Aynı bunun gibi Gök Medrese restorason ve çevre düzenlemesi ihalesini alan şirketin iflas etmesi ile birlikte buradaki çalışmalar da tabiri caizse dibe vurmuştu benim göreve başladığımda. Bize ait bir yer olmaktan çıkmış, banka ile şirket arasında bir iş haline gelmişti. Çalışmalarımız neticesinde ilk önce buranın tekrar Vakıfların idaresine geçmesini sağladık. İflas eden şirket ile bu işin olmayacağını görünce, bankayla yapmış olduğumuz görüşmeler çerçevesinde banka, firmanın ihalesini iptal etti. Zaten bunlar daha önce kamuoyu ile paylaştığımız, kamuoyunun malumatı olan şeyler.

Ondan sonraki hadisede çevre düzenleme işi devam ediyordu. Bu konuda firmaya yazımızı yazdık. 20 gün içerisinde çevre düzenleme işini bitirirse bitirir, bitirmezse ihalesini feshedeceğiz ve bundan sonraki sürecimizde de biz, ?Gök Medrese restorasyon işi ve çevre düzenleme? ihalesini birlikte ihale edip yeni bir ihaleye çıkacağız.

?GÜVENLİK ZAFİYETİ

ORTADAN KALKTI?

Gök Medrese´de yaşanan güvenlik zafiyetine de son verdiklerini belirten Veral, Medrese´nin güvenliği için 4 güvenlik görevlisi görevlendirildiğini söyledi.

Veral, şu şekilde konuştu:

?Öte yandan burada gördük ki, bir güvenlik zafiyeti söz konusu. Firma iflas edip gidince tabi buralar bir noktada sahipsiz kalmış gibi oldu. Bir sıkıntı yaşanmaya başlandı. Bölge müdürlüğü olarak kendi gözümüzün önünde mülkümüzün bu kadar heder olmasına razı olamayız. Kamuoyu da elbette ki buna haklı olarak tepki gösteriyordu. Kötü niyetli insanlar Gök Medrese´ye ve çevre düzenlemesine zarar veriyorlardı. Firmanın iflas edip gitmesi burada bir noktada bu tip art niyetli insanlara da fırsat doğuracak bir ortam yarattı. Bunu gördüğümüzden dolayı süratle işe koyulduk ve buranın güvenlik ihalesini Bölge Müdürlüğümüzün güvenlik ihalesi ile birleştirdik. Şuanda 4 güvenlik elemanımız burada görev yapıyor. Fakat yapmış olduğumuz çalışmalarda gördük ki, gece güvenlik vardiyasını 2´ye çıkarmamız gerekiyor. 1 kişi daha artırmayı düşünüyoruz. Bununla birlikte 5 kişi normal bir vardiya düzenine geçecekler. Gece 2 kişi, diğer vardiyalarda da bir kişi olmak üzere.?

?CİDDİ MESAFELER KAT ETTİK?

Gök Medrese´nin yeni ve ruhuna uygun bir proje ile restore edilmesi ve çevre düzenlemesinin yapılması için titiz bir çalışma yürüttüklerini belirten Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, bu konuda ciddi mesafeler kat ettiklerini söyledi.

Gök Medrese´de işi en başına döndürdüklerini ve bunu bir kazanım olarak gördüklerini söyledi.

Daha önümüzde kat etmemiz gereken uzun bir yol var? diyen Veral, şu ifadeleri kullandı:

?Buranın inşallah ihalesini de süratle yapacağız ve o noktada da güzel gelişmeler oldu. Genel müdürlüğümüzle eşgüdüm içerisinde an be an takip ediyoruz. İnşallah, Gök Medrese çevre düzenleme ve Gök Medrese restorasyon ihalesini birlikte yapıp en güzel şekilde bu işi tamamlayacağız. Biz, bu noktada çok sıkıntı çektik. Kamuoyunda konunun teferruatını bilmeyenler, haklı olarak ?ne oluyor, ne bitiyor, niye yıllardır bu iş sürüncemede kalıyor´ şeklinde tepki gösterdi.

Ama ben, göreve geldiğim andan itibaren, Gök Medrese ile ilgili yabana atılmayacak ciddi mesafeler kat ettik. Kamuoyunda konuyu takip eden arkadaşlar bu işi biliyorlar. Bizim gelmiş olduğumuz noktada şuanda artık işi ihale aşamasına getirdik. 2004 yılından bu tarafa yapıldı, yapılıyor diye hatalı uygulamalar, Gök Medrese´ye yakışmayan uygulamalar ortaya çıktı. Başarısızlığın bir sürü bahanesi olabilir. Ama hiçbiri başarının yerini tutmayacaktır. Ben hiçbir mazeretin arkasına sığınmayı sevmeyen bir insanım. Yapıp, ortaya koymayı seven birisiyim.  Gök Medrese işinde de böyle yaptık. Asla hiçbir mazeretin arkasına sığınmadık. Doğru yapılan işlere doğru, yanlış yapılan işlere de bunu biz de yapmış olsak yanlış dedik. Biz doğru ve güzel işler yapmanın peşindeyiz. Elimizden geldiği kadar bu işin en iyi şekilde neticelenmesi için gayret sarf ediyoruz.

Daha önümüzde kat etmemiz gereken uzun bir yol. Burada bizim en sevindiğimiz şey işi en başa döndürdük. Bunu bir kazanım olarak görüyoruz. Çünkü en kötü şey, ne yapıldığının bilinmemesi ve muallâkta kalınmasıydı. Şuanda muallâkta kalan bir şey yok. Bundan sonra atacağımız her adım, ileriye dönük, restorasyona dönük ve mesafe alma adına olacaktır. Bu sevindirici ve güzel bir şey?  Restorasyon ihalesi yapılır yapılmaz işi alan firma hemen projesini çizecek. Biz bunu tabi çok fazla dile getiremiyoruz kamuoyunda, önceki yapılan projeler her ne kadar onaylı projeler olsa da Gök Medrese´nin ruhuna uygun projeler değildi. Ben geldim geleli bunu söylüyorum. İnşallah bu sefer Gök Medrese´nin ruhuna uygun, tarihi kimliğine, yapısına uygun bir proje olacak. Proje ihalesini alan firma, süratle projeyi çizdikten sonra önce Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün onayından geçecek daha sonra kurula göndereceğiz. Kurul sürecinden geçtikten sonra restorasyon ihalesini yapıp işe başlayacağız.?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER