Sivas Valiliği tarafından, şehirde güvenlik ve kamu düzeninin sağlanmasına yönelik çalışmalar kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
İlk olarak, Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında; Belediye Başkanı Adem Uzun, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Aktaş, 5. Piyade Eğitim Tugay Komutan V. Mustafa Doğru, Vali Yardımcısı Yakup Tatoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şakir Öner Öztürk, İl Emniyet Müdürü Burhan Akçay, İl Jandarma Komutanı Adem Taşkın ve ilgili kurum temsilcileri ile VKS üzerinden kaymakamların katılımıyla İl Güvenlik, Asayiş, Yaz ve Kurban Bayramı Tedbirleri Toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıda, şehirdeki genel asayiş durumu, güvenlik birimlerinin yürüttüğü çalışmalar, önümüzdeki döneme ilişkin tedbirler ile yaklaşan Kurban Bayramı'nda alınacak tedbirler ele alındı.
İl Güvenlik ve Asayiş Toplantısı'nın ardından, Vali Yılmaz Şimşek; İl Emniyet Müdürü Burhan Akçay ve İl Jandarma Komutanı Albay Adem Taşkın ile birlikte, "Sivas'ın Huzuru" temasıyla Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirdi.
Kurban Bayramı'nı kutlayarak sözlerine başlayan Vali Şimşek, bayramın başta Sivas olmak üzere tüm İslam alemine hayırlar getirmesini temenni etti.
Toplantıda ilde yaşanan asayiş olaylarını ve yürütülen çalışmaları değerlendirdiklerini ifade eden Vali Şimşek, "Kurban Bayramı ile ilgili bakanlıklardan gelen genelgeler doğrultusunda ilimizde aldığımız tedbirleri yeniden gözden geçirdik. Toplantımızda bayram süresince artacak olan trafik hareketliliği, kurban kesim yerlerinde alınacak tedbirler, hayvan pazarlarında yaşanabilecek dolandırıcılık olaylarına yönelik alınacak güvenlik önlemleri, yardım toplama faaliyetleri ve konaklama tesisleri ile ilgili tedbirler başta olmak üzere kapsamlı bir değerlendirme yaptık." dedi.
MAYIS AYINDA YAPILAN ÖNEMLİ OPERASYONLAR
Mayıs ayı boyunca güvenlik güçleri tarafından yapılan önemli operasyonlar hakkında bilgi veren Vali Şimşek, "Uyuşturucu ile mücadele kapsamında Narkotik Suçlarla Mücadele ekiplerimiz tarafından düzenlenen operasyonda, 13 bin 821 adet sentetik hap el geçirilmiş, 4 şahıs hakkında işlem yapılarak 3'ü tutuklanmıştır. Göçmen kaçakçılığına yönelik güvenlik güçlerimizin yaptığı operasyonlarda 22 yabancı uyruklu göçmen yakalanarak geri gönderme merkezlerine sevki sağlanmıştır. Göçmen kaçakçılığı suçuna aracılık ve organize eden 6 şahıs ise tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. SİBER suçlar ekiplerimizce gerçekleştirilen diğer önemli bir operasyonda ise yasa dışı bahis sitelerini kullanarak haksız kazanç elde eden şahıslara yönelik yapılan çalışmada, 1 Milyar 134 Milyon TL hesap hareketi tespit edilen, 12 şüpheli Sivas ilinde, Ankara, Samsun ve Ordu illerinden ise 3 şüpheli olmak üzere toplam 15 şüpheli yakalanarak adalete teslim edilmiştir. 7 şahıs çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanmıştır. Mayıs ayında Jandarma ekiplerimizce, bilişim yoluyla nitelikli hırsızlık ve suçtan elde edilen mal varlığını aklama suçlarıyla Sivas merkezli 9 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda, örgütlü olarak bu suçları işleyen 50 şahıs yakalanmış 28'i tutuklanmıştır. 21 şahıs ise adli kontrol kararı ile serbest bırakılmıştır. Operasyon sonucunda adli mercilerce; 8 motorlu araç, 11 tarla ve arsa, 8 daire, 1 otopark ile 1 milyar TL üzerinde hesap hareketi olan 693 adet banka hesabı ve 41 adet kripto varlık hesabına el konulmuştur. Bu başarılı operasyonlar için tüm güvenlik güçlerimizi tebrik ediyorum. Şehrimizin her anlamda daha güvenli bir şehir olması adına çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
GÜNLÜK 707 PERSONEL GÖREV BAŞINDA OLACAK
Bayram boyunca günlük 227 ekip ve 707 personelin görev yapacağını ifade eden Vali Şimşek, "Başta belirttiğim gibi bugün ki toplantımızın asıl gündem maddesi yaklaşan Kurban Bayramı'na yönelik almış olduğumuz tedbirler. Bayramlar, özellikle gurbetteki vatandaşlarımızın memleket özlemlerini giderdikleri sılayı rahim yaptıkları özel günlerdir. Birlik beraberlik ve mutluluk içerisinde bayramı idrak edebilmenin birinci koşulu da muhakkak ki güvenli seyahattir. Bayram günlerinin, acıya dönüşmemesi için tüm vatandaşlarımızın öncelikli olarak trafik kurullarına harfiyen riayet etmelerini bekliyoruz. Tüm vatandaşlarımızdan trafik yoğunluğunun artacağı bu zaman diliminde sağduyulu bir şekilde özellikle emniyet kemeri ve hız limitlerine azami dikkat ederek seyahatlerini gerçekleştirmelerini rica ediyoruz. Bizler de vatandaşlarımızın trafikte güvenli seyri için gereken tüm önlemlerimizi hem emniyet hem de jandarma bölgelerimizde almış bulunuyoruz. Bayram boyunca günlük ortalama 227 ekip 707 personelimiz, drone destekli takip ve mobil radar uygulamalarıyla halkımızın trafik ve asayiş güvenliğini sağlamak için görevlerinin başında olacaklar." dedi.
BAYRAM SEVİNCİNE ACI VE GÖZYAŞI KARIŞMASIN
Bayram dolayısıyla şehrimize gelecek vatandaşlara trafik konusunda uyarılarda bulunan Vali Şimşek, "Maalesef Geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda ilimizde yaşanan kazalar nedeniyle 1 vatandaşımız hayatını kaybederken 238 vatandaşımız ise yaralanmıştı. Kazaların büyük çoğunluğunun aşırı hız ve dikkatsizlik sonucu yaşandığını görüyoruz. Lütfen seyahatlerinizde yeteri miktarda mola vermeyi ihmal etmeyiniz ve kesinlikle uykusuz bir şekilde yola çıkmayınız. Trafikte her hatanın bir bedeli olduğu bilinciyle, bayram neşemize acı ve gözyaşı karıştırmayalım." diye konuştu.
KURBAN KESİM YERLERİNE RİAYET EDELİM
Belirlenen kurban kesim alanlarının dışında park ve bahçelerde kurban kesilmemesi konusunda uyarılarda bulunan Vali Şimşek, "Kurban Bayramı'nın özellikle ilk iki gününde kurbanlık kesim alanlarında da ciddi bir yoğunluk yaşanmaktadır. Bizler buralarda halk sağlığı, can güvenliği ve asayiş yönüyle de ekip ve personel sayılarımızı artırmış bulunuyoruz. Nakit para akışının yoğun olduğu kurban pazarlarında tüm vatandaşlarımızdan dolandırıcılık olaylarına karşı da son derece dikkatli olmalarını istiyoruz. Bu anlamda ekiplerimiz de sürekli bu alanlarda devriye halinde bulunacak olası mağduriyetlerin önüne geçilecektir. Ayrıca bazı kuruluşların adını kullanarak sahte kurban bağışı ve satışı için ilanları verilen zararlı yazılımlara ve web sitelerine karşı da vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını istiyoruz. Şüphesiz çok önemli bir konu da kurbanlıkların kesim yeri ve şekli. Belirlenen kurban kesim alanlarının dışında vatandaşlarımızın halk sağlığı kurallarına uygun olmayan çevre kirliliği ve kötü görüntülere sebebiyet verecek şekilde kurban kesimi yapmalarına kesinlikle izin verilmeyecektir. Park ve bahçelerin kurban kesim alanı olarak kullanılmasını da istemiyoruz." dedi.
Vali Şimşek sözlerini şöyle tamamladı:
"Aldığımız tüm bu tedbirler, şehrimizde aldığımız her önlem sizlerin bayramı güvenli, huzurlu ve sağlıklı geçirmeniz adına alınmış tedbirlerdir. Bu konuda tüm vatandaşlarımızdan iş birliği ve hassasiyet bekliyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, Kurban Bayramı’nın ilimize, ülkemize ve tüm insanlığa; özellikle zulüm altındaki Filistin başta olmak üzere, tüm mazlum coğrafyalara barış, huzur ve esenlik getirmesini temenni ediyorum. Bayram vesilesiyle seyahate çıkacak tüm vatandaşlarımıza da kazasız, hayırlı yolculuklar diliyorum. Aziz milletimizin ve tüm hemşehrilerimin Kurban Bayramı'nı en içten duygularımla kutluyor, şimdiden hayırlı bayramlar diliyorum."