Öğrenciler Kiradan Dertli

Öğrenciler Kiradan Dertli

Gündem - 8 yıl önce



SERCAN ÇETİNEL

Sivas’ta ev kira fiyatlarında son yıllarda yaşanan yüksek oranda artışlara öğrencilerden de tepki geldi. Cumhuriyet Üniversitesi’nde okuyan bazı öğrenciler ile yapmış olduğumuz röportajlarda, Sivas’ta en çok sıkıntıya düştükleri konunun ev kira fiyatlarının olduğunu belirttiler.

Birçok evin öğrenciye kiralanmadığını, öğrenciye kiralanan evlerinde kiraların daha yüksekten verildiğini söyleyen üniversite öğrencileri, tek isteklerinin her konuda öğrencisine sahip çıkan Sivas’ın ev konusunda da daha fazla sahip çıkmaları gerektiğini vurguladılar.

Kira fiyatları ile ilgili olarak ilk CÜ öğrencisi Kerem Uzun ile yapmış olduğumuz röportajımızda, Sivas’ta tek memnuniyetsizliğin ev kira fiyatları olduğunu, aslında bu durumun Türkiye genelinde böyle olduğunu fakat Sivas’ta bunun biraz daha abartılı olduğunu kaydetti.

Öğrenciler geleceğin mirası olduğunu ve sahip çıkıldığı takdirde, gelecekte bulunduğu ile sahip çıkabileceğini vurgulayan öğrenci Uzun, şunları kaydetti:

‘Sivas’ta evde kalıyorum. İlk buraya geldiğimde direk eve çıktım. Ev konusunda pek bir sorun yaşamadım Sivas’ta ama tabi genel olarak bir sorun var. Sivas bir öğrenci şehri yani nüfus olarak az ama genelde maddi anlamda öğrenciden kazanan bir şehir. Pek çok kafeler tıklım tıklım öğrencilerle dolu. Yani güzel bir şehir, okunacak bir şehir ama şöyle bir sorun var. Biraz daha öğrenciden kazanılıyor ama öğrenciye saygı çok az. Yani nasıl olsa biri daha gelir sen gidersin havası var esnaflarda ve ev sahiplerinde. Bunun biraz daha azaltılması gerekiyor, öğrenciye biraz daha değer verilmesi gerekiyor. Çünkü sadece Sivas’ta değil tüm şehirlerimizde öğrencilere daha çok değer verilmesi gerekiyor. Sadece maddi anlamda da değil bu. Öğrenciler geleceğimizin mirası. Cumhuriyetin temelinin atıldığı yer burası. Öğrencilere ne kadar değer verilirse, öğrenciler ülkesinde ne kadar değer gördüğünü hissederse o kadar bu ülkede kalırlar, dışarıya gitmezler başka yerde çalışmazlar. Çünkü hani sürekli bilgi, beyin göçü diyoruz. Bunun sebebi ülkemizdeki gençlere gereken değerin verilmemesi olduğunu düşünüyorum. Bu değer ne kadar verilirse özellikle Anadolu şehirlerinde, öğrenciler daha kalıcı, daha güçlü, geleceğe yönelik daha iyi gençler yetişeceğini umuyorum. Bu yüzden Sivas’ta da hiç yoktan ev sahiplerinin biraz daha iyi niyetli yaklaşmalarını istiyorum. Gerçekten kira fiyatları oldukça yüksek durumda.’

Bir başka CÜ’de eğitim gören Fatma isimli öğrenci ise ev sahiplerine şöyle seslendi:

‘Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ni kazanıp geldiğimde 2 yıl evde kaldım. Sivas’ta ev kiraları gerçekten çok pahalı. Ev sahiplerine sesleniyorum lütfen öğrencilere kıymayın. Bizlerin desteğe daha çok ihtiyacımız var. Fakat öğrenci dediğimiz anda yüksek olan kira fiyatları daha da çok artırılıyor. Bizlerin size, sizlerin bize ihtiyacı var.’

Cü’de eğitim gören Şerife Tan isimli bir öğrenci ise, öğrenciye ev verilmemesi konusundan yakındı. Buldukları evlerin ise kira fiyatlarının yüksek olduğunu kaydeden öğrenci Tan, şu ifadelere yer verdi:

‘Yıldızeli Meslek Yüksek Okulunda okuyorum. Sivas’ta oturan arkadaşlarımdan duyduğum ve Yıldızeli’nde gördüğüm fiyatlar gerçekten çok yüksek. Ben Mersinliyim ve orada gerçekten kira fiyatları bu kadar değil. Sivas her anlamıyla güzel ve yaşanılabilir bir şehir. Fakat burada öğrenciye ev vermeyen çok ev sahibi var. Kiraya veren ev sahipleri de gerçekten daha yüksek fiyatlar çekiyor. Bence öğrenciye birçok konuda sahip çıkan Sivas, bu konuda da biraz daha sahip çıkması gerekiyor diye düşünüyorum.’

Haftanın Öne Çıkanları

Tebrikler Dursun Güzel

2016-05-12 09:48 - Gündem

Mevlana İddialı

2016-05-06 11:45 - Gündem

Surp Kevork Kilisesi Restorasyona Hazırlanıyor

2016-05-11 09:56 - Gündem

Sivasspor Yöneticisi Taşseten´in Mutlu Günü

2016-05-13 09:41 - Gündem

Sivas´ın Ali Abisi Hakka Yürüdü

2016-05-10 09:18 - Gündem

Bjk ve Gs´ye Çağırıldı

2016-05-09 09:13 - Gündem

Sivas´ın Gururu Mevlana Finalde

2016-05-13 09:41 - Gündem

Berna Türkkan´ın Sivas Aşkı Son Aşamada?

2016-05-09 09:19 - Gündem

Yarışlar Tamamlandı

2016-05-12 09:50 - Gündem

?Bırakma Bizi Mecnun Başkan?

2016-05-06 11:47 - Gündem

İlgili Haberler

Sivaslıları Çekici Yapan Şey Nedir?

17:38 - Gündem

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 13 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Sivas'ta Engellilere Yangın Eğitimi Verildi

15:47 - Gündem

Sivas'ta Sular Kesilecek! Tedbirli Olun!

14:20 - Gündem

“En İyi Dere Islahı” Ödülü Verilmişti! Aksu’yu Kaderine Terk Etmeyin!

13:43 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivaslıları Çekici Yapan Şey Nedir?

17:38 - Gündem

Son Dakika: Sivas'ta Alacak Verecek Kavgasında Kan Aktı!

16:03 - Asayiş

Sivas'ta Engellilere Yangın Eğitimi Verildi

15:47 - Gündem

Sivasspor'a Genç Santrafor! Prensipte Anlaşıldı!

15:23 - Spor

Sivas'ta Sular Kesilecek! Tedbirli Olun!

14:20 - Gündem