Sivaslının Uyku Düzeni Bozuldu

Sivaslının Uyku Düzeni Bozuldu

Gündem - 8 yıl önce



SERCAN ÇETİNEL

Ülke genelinde olduğu gibi Sivas’ta da horlama şikayetinin yaygınlaştığını vurgulayan Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kasım Durmuş, bu şikayetin en önemli sebeplerini fazla kilo ve insanların spordan kaçınmaları olarak sıraladı.

Teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte OBEZİTE hastalığının arttığını da sözlerine ekleyen Durmuş, ‘Ülke genelinde olduğu gibi Sivas’ta da horlama şikayeti ile gelen kişi sayısı fazla gözüküyor. Buda biraz kilolu olduğumuzdan dolayı kaynaklanıyor. Sporu da biraz az yapıyoruz. Sadece horlamanın nedeni burundaki kemik eğriliğinden değil. Yani bu ağzımızın içerisindeki yumuşak damağın serbest bir hal alması, küçük dilimizin büyük olması ya da başka kitlesel nedenlerin olması, boyun yapımızın kısa olması, çene yapımızın kıs olması yani bunları hepsi horlama nedenleri.  Ya da hiçbir nende olmadan sadece beyinsel faaliyetlere bağlı olaraktan da horlama görülebilir’ diye konuştu.

‘HORLAMANIN ALTINDA FAZLA KİLO YATIYOR’

Tedavi amaçlı gelen hastalarıyla ilgili şaşırtıcı gerçekleri de aktaran Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Durmuş, horlamanın altındaki en büyük etkenin fazla kilo olduğunu belirterek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

‘Horlama sıkıntısının ana nedenine ulaşabilirsek bu sorunu yüzde 100 ortadan kaldırabiliriz. Tabi en sık karşımıza çıkan, hastanın boynu kısadır, çene yapısı ona göre uygun değildir, hasta aşırı kiloludur. Özellikle kilolu hasta tabi ki horlayacak. Yani solunum yolu kapalı olduğu için horlayacak. En sık nedende bana göre aşırı kilodur diyorum. Yani vücut yapısına, kilosuna, sporuna dikkat eden hastalarda mekanik bir tıkanıklık olmadığı sürece horlama şikayeti çok fazla olmaz. Ben polikliniğime rutin gelen bütün hastalarımda kilosu uygun değilse, mekanik bir tıkanıklık söz konusu değilse mutlaka diyet programına sokuyorum.  Mutlaka spor programına sokuyorum.  Hasta zaten şu şikayetle gelir, ben son 6 aydır horluyorum. Hemen soruyorum son 6 ayda kaç kilo aldın diye 15 kilo cevabını veriyor. Dolayısıyla önce hastanın kilosunu sorgulamamız gerekiyor.

YÜZDE 100 ÇÖZÜM OLMAYABİLİR

Horlama sıkıntısının nedenini ortaya koyabilirsek yüzde 100 çözüme kavuşturulur. Ama nedenini ortaya koyamazsak horlamayı ortadan kaldırmak mümkün değil. Hasta aşırı kilolu ve burnunda kemik eğriliği var diyelim. Ben kemik eğriliği ameliyatı ettim, bu hasta kilo vermezse horlamadan kurtulamaz ki.  Horlayacak yani bu hastanın o kilolardan kurtulması gerekiyor. Yüzde 100 başarı vardır diyemem. Böyle bir ihtimal söz konusu değil.’

Haftanın Öne Çıkanları

Sivaslının Uyku Düzeni Bozuldu

2016-07-30 09:52 - Gündem

İlgili Haberler

Mutlu Yıllar Sivasspor!

16:33 - Gündem

Özdağ: Cumhuriyet Üniversitesinde Cumhuriyet Karşıtı Propaganda Yaptılar!

16:24 - Gündem

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 9 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Sivas'ta Bugün Kimler Vefat Etti?

15:21 - Gündem

Çöl Tozu Geliyor

14:57 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 9 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Mutlu Yıllar Sivasspor!

16:33 - Gündem

Özdağ: Cumhuriyet Üniversitesinde Cumhuriyet Karşıtı Propaganda Yaptılar!

16:24 - Gündem

Sivas'ta Bugün Kimler Vefat Etti?

15:21 - Gündem

Gazetecilerden Sivasspor’a Baklava

14:45 - Spor