FETÖ´YLE İlgili 1246 Kişi Hakkında İşlem Yapıldı

FETÖ´YLE İlgili 1246 Kişi Hakkında İşlem Yapıldı

Gündem - 8 yıl önce



ADEM NALBANT

Vali Davut Gül, FETÖ ile mücadelenin Sivas’ta 15 Temmuz öncesinden başladığını kaydederek, ‘Bu anlamda Sivas diğer illere göre bir adım önde. Yani bir adım önde olan illerden birisiyiz. Bu açıdan şanslıyız. Daha avantajlı durumdayız’ dedi.

Gül şimdiye kadar 1246 kişi hakkında işlem yapıldığını söyleyerek, ‘Bu 1246 kişi içerisinde şu an 275 kişi tutuklu. 133’ü adli kontrol, 36 tane aranan şahıs var. Toplamda 508 memur ihraç edildi. 88 soruşturma devam ediyor. 650 tane de açığa alma var’ diye konuştu.

Gül adli işlemlerle ilgili sivil ve memur olarak ise 152 tane sivil vatandaş için işlem yapıldığını, 298 adet de memurlarla ilgili yapılan işlem yapıldığını aktararak, ‘Bu FETÖ terör örgütü ile ilgili yürütülen süreç ayağı yere basması gereken ve Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın çok net ifade ettiği talimatlara göre yapılması gereken işler. Nedir o? Adil olacaksınız. FETÖ’ye bulaşan kim olursa olsun kesinlikle müsamaha gösterilmeyecek. İstatistiki olarak sırf rakamlar fazla olsun diye suçsuz günahsız kimse alınmayacak. Sivas ilk baştan beri bu kriterlere uyarak çalışma yapan bir il’ ifadelerini kullandı.

Gerek Savcılık, gerek Emniyet, gerek istihbarat teşkilatı ve gerek diğer kurum ve kuruluşların kendi üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını bildiren Gül, ‘Sivas’ta bugün itibariyle tamamen bu olaylar bitti mi? Bitmedi. Devam ediyor mu? Ediyor. Devam edecek mi? Edecek. Bu bir süreç. Önemli olan suçluyla suçsuzu birbirinden ayırmak, doğru karar vermek, kamuoyunda gerçekten bu işe bulaşmış kimselerin tespit edilerek adli makamlara teslim edilmesi’ dedi.

‘FETÖ soruşturmaları şehitlerin bize emaneti’ diyen Gül şunları söyledi:

‘Bu anlamda başka illerde olduğu gibi bizde de bu iş devam etti, edecek. Çoğu operasyonlardaki 152 sivilden bahsediyoruz. Basının haberi olmamış olabilir. Yani mesele 10 tane adamın eline kelepçe takıp fotoğraf verme meselesi değil. Mesele suçluların cezalandırılması, suçsuzların bu işe bulaşmaması. Bu anlamda biz üzerimize düşen neyse fazlasıyla yapıyoruz. Hassasiyetle davranıyoruz.’

Şu ana kadar açığa alınan, hakkında işlem yapılan ya da meslekten atılanlarla ilgili bir itiraz mekanizmasının da bulunduğunu dile getiren Gül, şöyle devam etti:

‘Buna da toplamda 704 kişi itiraz etti. Bunların içerisinde askeri okul öğrencileri var, mahalli idareler personeli var, üniversite personeli, emniyet, sağlık ve diğer kurumlardan 704 müracaat var. Bunları ilgili yerlere biz ilettik. Herkesin içi rahat olsun. Şehitlerin kanı asla yerde kalmayacak. Bu süreç Sivas’ta da Türkiye genelinde de gittiği yere kadar gidecek. Vatandaşlardan ihbarda bulunan bilgi verenler oluyor. Ama istirhamım şu. İsimsiz ihbar istemiyoruz. İsim vererek ve 17-25 Aralık’ın milat olduğunu bilerek ihbarda bulunanlara 24 saat kapımız açık. İsimsiz ihbarları çok da ciddiye almıyoruz. Sayın Başbakanın talimatı da bu yönde.’

Gül, FETÖ soruşturmaları ile ilgili basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. İtiraz mekanizmasının ardından göreve iadenin olup olmadığı yönündeki soruya Gül, ‘Bu 705 kişiyle ilgili süreç henüz sonuçlanmadı. Bunlardan mesleğe geri iade edilecek kaç kişi var bilmiyorum. Biz şuna inanıyoruz. Özellikle Sivas’ta yapılan işlemlerin ayağının yere bastığını ve hata payının çok çok az olduğunu düşünüyoruz. Yani varsa bile bir elin parmaklarını geçmez. Bunun dışında da idareci anlamında görevden alınıp sonradan iade edilenler var. İdarecilik ile ilgili miladımız şu. 17-25 Aralık’tan önce bile bunlarla (FETÖ) bir irtibatı olmuşsa evet meslekten atılmaz. Ama idareci olarak devam etmek istemiyoruz, çalışmıyoruz. Ama onun ötesinde milat 17-25 Aralık. Suç unsuru varsa, geçmişine de bakıyoruz. İhbarlar olabilir. Vatandaşın bize yol göstermesi çok güzel. Ama bilgili, belgeli ve isimli olacak’ diyerek yanıt verdi.

Öğretmenlik mülakatları ile ilgili ulusal bir gazetede iddia edilen konuya ilişkin gelen soruyla ilgili ise Gül şunları aktardı:

‘Mülakatlar Sivas’ta yapıldı ama biz yapmadık. Bunu Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) kendi bir sistemi var. Tabi bununla ilgili FETÖ bağlantısı komisyona gitmemişse komisyon bu anlamda bir tasarrufta bulunmamış olabilir. Dolayısıyla da bunu takdir edersiniz ki en iyi MEB yetkilileri bilir. Ama Sivas’ta olması bizim tasarrufumuzda olduğu anlamına gelmiyor. Sadece mülakat yapılan yerlerden biri. Mülakattaki komisyonda görev yapan arkadaşlar, bilgi gitmemişse gözden kaçırmış olabilirler.’

Haftanın Öne Çıkanları

Aycan, 3 Puan Peşinde

2016-10-05 17:01 - Gündem

Başkan Otyakmaz, Komutan Kip´İ Ziyaret Etti

2016-10-06 16:33 - Gündem

Rıza Çalımbay´ın Babası Toprağa Verildi

2016-09-30 17:02 - Gündem

Mesut Bakkal´ın Mutlu Günü

2016-10-05 17:09 - Gündem

Gök Medrese Eski İhtişamına Kavuşacak

2016-10-03 16:45 - Gündem

?Patates Üretimi İyi Ama Soğuk Hava Deposu Gerekiyor?

2016-09-29 17:09 - Gündem

Demiray´dan Gazetemize Ziyaret

2016-10-05 17:10 - Gündem

Bölücü ve Yıkıcı Yayınların İlanları Kesiliyor

2016-10-05 17:12 - Gündem

FETÖ´YLE İlgili 1246 Kişi Hakkında İşlem Yapıldı

2016-10-06 16:45 - Gündem

Sivas Belediyesporda Futbolcular İddialı

2016-10-04 17:17 - Gündem

İlgili Haberler

Sivas'ta 4 Köpeğin Öldürüldüğü İlçede Hayvanseverler Ayaklandı

17:43 - Gündem

Sivaslı Esnaftan Anneler Gününde Anlamlı Etkinlik

16:54 - Gündem

CHP’den Pastalı Kutlama

16:17 - Gündem

Hayatta kalan tek oğluna 40 yıldır bebek gibi bakıyor

14:49 - Gündem

"Orman Yangınları Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi" geliştirildi

14:04 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas'ta 4 Köpeğin Öldürüldüğü İlçede Hayvanseverler Ayaklandı

17:43 - Gündem

Sivaslı Esnaftan Anneler Gününde Anlamlı Etkinlik

16:54 - Gündem

CHP’den Pastalı Kutlama

16:17 - Gündem

Sivas’ta Eski Başhekim Rektörlüğe adaylığını açıkladı! Bakın Kim?

14:29 - Politika

Sivas İrade Yazdı, Kapılar Açıldı! Ahat Başkan'dan Gazetemize Teşekkür

13:55 - Gündem