Erkmen; ?İstiklal Marşı Destan Hüviyetindedir?

Erkmen; ?İstiklal Marşı Destan Hüviyetindedir?

Gündem - 9 yıl önce



Sivas Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Hasan Coşkun Erkmen, ‘Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nda Türk ulusunun neden savaştığını, neye inandığını açık bir şekilde anlatmıştır. Çanakkale savaşını yazdığı bir şiirle anlatan, anlatmakla da kalmayıp adeta destanlaştıran Akif, topyekûn milli mücadelenin yaşandığı Kurtuluş Savaşı’na da İstiklal Marşımızı armağan etmiştir. İstiklal Marşı hem Türk uslunu, hem de Mustafa Kemal’i mükemmel bir surette anlatan bir destan hüviyetindedir.’

ERSAN ARSLAN

SMMMO Başkanı Hasan Coşkun Erkmen, ‘İstiklal Marşı’nı anlayabilmek ve kavrayabilmek için, öncelikle Mehmet Akif’i çok iyi bilmek, onun tüm hatlarıyla benliğinde muhafaza ettiği, ‘milli mücadele ruhunu’ üst seviyede tanımak ve bu ruhu, hakkı ile hissetmek şarttır.’ Dedi.

Erkmen,  İstiklal Marşı’nın kabulünün 94. Yıldönümü dolayısıyla gazetemize yaptığı açıklamada, Mehmet Akif Ersoy’un, topyekûn milli mücadelenin yaşandığı Kurtuluş Savaşı’na İstiklal Marşı’nı armağan etiğini söyledi.

İstiklal Savaşı’nın, kuşkusuz Türk ulusunun ölüm kalım harbi olduğunu belirten Erkmen; ‘Böyle zamanlarda uluslar kendilerini var eden ve ayakta tutan esas değerlerin farkına varırlar. Vatan, ulus, hürriyet gibi mefhumların kıymeti, barış zamanlarında pek fazla anlaşılamasa da milletlerin zorlu süreçlerden geçtiği bilhassa savaş zamanlarında bunların ne denli önemli değerler oldukları bir kez daha üstelik tüm hassasiyetiyle anlaşılır ve idrak edilir. Bu kavramlar, o denli mühimdir ki, onlar olmadan adeta yaşamak imkânsızdır. İşte bu sebeplerden dolayı uluslar bunlar uğruna gerektiğinde ölümü bile göze alır. Zira bu kavramlar uğurlarına, binlerce hatta yüz binlerce insan şehit ve gazi olduğu içindir ki bunlara mukaddes bir anlam atfedilmiştir ve toplumlar bunları bu şekilde kabul etmiş ve yüreklerinde saklamışlardır. Mazide yaşayan şanlı atalarımız, bize, bu güzel vatanı miras bıraktı. Bundan ötürü bizler de, gelecek kuşaklara bu kutsal emaneti en güzide bir şeklinde taşımak zorundayız. Unutmayınız ki, omuzlarınızda geleceğin sorumluluğu bulunmaktadır. Bu sorumluluğu taşımak ise öyle sanıldığı kadar kolay değildir. Çalışmak ister, gayret ister ve yeri geldiğinde ise fedakârlık ister. Bu sebeple bizden sonraki kuşaklara güçlü ve refahın hâkim olduğu bir ülke bırakmak ve atalarımızdan intikal eden mirası geleceğe emanet olarak aktarmak için, çok ama çok çalışmalıyız.’ Dedi.

 ‘İSTİKLAL MARŞI

BİR DESTANDIR’

İstiklal Marşı’nın hem Türk ulusunu, hem Mustafa Kemal Atatürk’ü anlatan bir destan mahiyetinde olduğunu belirten Coşkun, Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nda Türk ulusunun neden savaştığını, neye inandığını açık bir şekilde anlatmıştır. Çanakkale savaşını yazdığı bir şiirle anlatan, anlatmakla da kalmayıp adeta destanlaştıran Akif, Topyekûn milli mücadelenin yaşandığı Kurtuluş Savaşı’na da İstiklal Marş’ımızı armağan etmiştir. İstiklal Marşı hem Türk uslunu hem de Mustafa Kemal’i mükemmel bir surette anlatan bir destan hüviyetindedir.

Bu vesile ile vatan ve ulus sevgisinin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının en veciz ve en seçkin ifadesi olan İstiklal Marşı’nı bize hediye olarak sunan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve şükranla anıyorum. Ayrıca, bu güzel şiiri emperyalizme karşı ölüm - kalım savaşı vererek sonunda başarıya ulaşmış bir millet adına İstiklal marşı olarak oy birliği ile kabul eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere I. TBMM üyelerimizi saygıyla anıyor ve şükranlarımı sunuyorum.’ İfadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Doğa Koleji Sivas´ta?

2015-03-06 17:20 - Gündem

Sivaslı Kadınlara Kick Boks Kursu

2015-03-08 18:01 - Gündem

Kanuni Ortaokulundan Büyük Başarı

2015-03-08 18:03 - Gündem

Mhp´de Özkan Heyecanı

2015-03-09 17:42 - Gündem

?Kadın Sığınma Evleri Yetersiz?

2015-03-09 17:40 - Gündem

Zara Gol Olup Yağdı

2015-03-09 17:37 - Gündem

?Drenaj Çalışması Bu Yıl Tamamlanacak?

2015-03-08 18:05 - Gündem

İrfan Meclisi Toplandı

2015-03-08 18:06 - Gündem

Esnaf ve Sanatkâra Yüzde 20 İndirim

2015-03-11 23:51 - Gündem

Erkmen; ?İstiklal Marşı Destan Hüviyetindedir?

2015-03-12 16:58 - Gündem

İlgili Haberler

7 Bin Yabancı Hastaya Ücretsiz Sağlık Hizmeti Verilecek!

14:02 - Gündem

TÜRASAŞ'tan TCDD Taşımacılık AŞ'ye 27 yük vagonu

12:38 - Gündem

Camilere Ücretsiz Minber ve Mihrap Yapıyor! Uluslararası Dünya İyilik Ödülü’ne Layık Görüldü

12:24 - Gündem

Proje okullarına öğretmen atama sonuçları açıklandı

11:49 - Gündem

Sivas'ta Çiftçilerin Talebi Dinlendi, Arazi Yolları Düzeltiliyor

11:33 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas'ta Meydana Gelen Feci Kazada 45 Gün Sonra Can Verdi!

14:58 - Asayiş

7 Bin Yabancı Hastaya Ücretsiz Sağlık Hizmeti Verilecek!

14:02 - Gündem

Sivas'ta Bugün Hangi Eczaneler Nöbetçi? 11 Mayıs 2024

13:48 - Sağlık

Sivas'ta Bugün Aramızdan Ayrılanlar- 11 Mayıs 2024

13:43 - Yaşam

Sivas Eski Valisi İçin TBMM'de Tören Düzenlendi!

12:49 - Yaşam