Ramazanda Vitamin İlaçlarına Dikkat

Ramazanda Vitamin İlaçlarına Dikkat

Gündem - 9 yıl önce



Akkuş, ‘Ramazan ayında vitamin, mineraller, sindirim sistemi ilaçları ve yorgunluk giderici ilaçları kullanmakta mahsur yok. Fakat rastgele vitamin ilaçları kullanmamak lazım. İhtiyacımız neyse gerekirse doktora danışarak tahliller yaptırarak hangi vitaminler hangi mineraller eksik olduğunu tespit ettirerek bunları doktor kontrolünde ve ihtiyaca binaen kullanılması gerekir’ dedi.

SERCAN ÇETİNEL / ÖZEL HABER

Ramazan ayı boyunca vücudun azalan direncine ve günlük vitamin ihtiyacının karşılanmasına destek olan vitamin ilaçları kullanımı ramazan ayında sık rağbet görmeye başladı. Halk arasında dilden dile dolaşan vitamin ilaçlarının tok tuttuğu, dirençli tuttuğu gibi birçok konulara son noktayı ise Sivas Eczacı Odası Başkanı Eczacı Uğur Akkuş koydu. Akkuş uzun süre aç ve susuz kalan bünyenin belirli bir dirence ve enerjiye ihtiyacı olduğunu fakat bunu herkes kendi kafasına göre ilaç alıp kullanarak olmaması gerektiğini ifade etti.

Akkuş, ‘Ramazan ayı bilindiği gibi sıcak yaz aylarına denk geldi. Yaklaşık 17 saat bünyemiz susuz ve gıdasız kalıyor. Tabi insan fizyolojisi gereği vücudun bazı ihtiyaçları var, su gibi minareler gibi buna benzer doğal şeyler vücudun sistematik işleyişinin, mekanizmasının, iç kimyasal olaylarının gelişebilmesi için bunların hepsine ihtiyaç var.

Tabi ramazan döneminde de vitamin, mineral, protein, karbonhidrat gibi zengin bir beslenme ortaya koymamız gerekiyor. Yani 17 saate yakın bünye aç ve susuz kalıyor. Özellikle ağır işlerde çalışanlar, yoğun vücut temposu ile çalışanlar, bedensel çalışanlarda bu ihtiyacın daha çok arttığını hesaplamak mümkün. Bu nedenle vücudun beslenme ihtiyacını, kalori ihtiyacını ve dışarıdan destek ve takviye ihtiyacını da göz önüne alarak bir beslenme programı ortaya koymak gerekiyor. Eğer şayet beslenme yönünden bir sıkıntımız varsa yani gerekli ihtiyacımız olan suyu alamıyorsak, gerekli besinleri alamıyorsak bu besinlerle ilgili vitamin ve minareleri vücudumuza gerekli oradan gerekli miktarda temin edemiyorsak bir takım takviye gıdalara ihtiyacımız var. Yani bunlar besin takviyesi dediğimiz gıda takviyesi dediğimiz ürünlerdir. Bunların içerisinde de daha çok vitamin, mineraller, sindirim sistemi araçları, yorgunluk giderici ilaçları kullanmakta mahsur yok. Fakat rastgele ilaç kullanmamak lazım.  İhtiyacımız neyse gerekirse doktora danışarak tahliller yaptırarak hangi vitaminler hangi mineraller eksik olduğunu tespit ettirerek bunları doktor kontrolünde ve ihtiyaca binaen kullanılabilir. Ama rast gele ben vitamin kullanmak istiyorum diyerek kullanmanın bir anlamı yok.’

Vitaminlerin de çeşitleri olduğuna değinen Akkuş sözlerini şöyle noktaladı:

‘Kimi vitaminler yağda erirler, kimi vitaminler suda erirler. Yağda eriyen vitaminler vücutta birikebilirler. Çok fazla kullandığımız zaman bunlar birikebilir ve yan etki gösterebilir. Faydasından çok zararları olabilir. Suda eriyen vitaminlerde su ile beraber çözüldüğü için istediğiniz kadar kullanın vücut ihtiyacı olanı alır, ihtiyacı olmayanı idrarla dışarı atar. O yüzden hem ekonomik anlamda hem de vücudumuzun sağlığı açısından ihtiyacımız olan vitaminleri gerekli tahlil ve tetkikleri yaptırdıktan sonra hekime danışarak kullanmakta mahsur yok. Yani uzun oruçluluk süresince belki kalsiyum magnezyum gibi krampları engelleyecek bir takım vitaminler kullanılabilir. Ama bunları düzenli ve bilinçlik kullanmak gerekir.’

Haftanın Öne Çıkanları

Hava Kirliliğine Online Takip

2015-06-22 17:29 - Gündem

Lunaparkta Güvenlik Tam

2015-06-22 17:06 - Gündem

Ramazanda Vitamin İlaçlarına Dikkat

2015-06-24 16:47 - Gündem

Kaldırımlar ve Engelli Yolu Yenilenecek

2015-06-22 17:06 - Gündem

20-06-2015 T.C. SİVAS 3. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ KAMULAŞTIRMA İLANI

2015-06-20 10:45 - Gündem

SİVAS´TA KANLI KAVGA

2015-06-24 12:47 - Gündem

Akaylar Konağı Restore Ediliyor

2015-06-24 12:49 - Gündem

Ziya Tatilini Yapıp Memlekete Döndü

2015-06-24 16:44 - Gündem

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ UYGULANACAK

2015-06-22 17:29 - Gündem

SİVASSPOR´A HOŞGELDİNİZ

2015-06-18 16:22 - Gündem

İlgili Haberler

20 Bin Sözleşmeli Öğretmen Ataması için Başvurular Başladı

16:51 - Gündem

Sivas'ta Bugün Hangi Eczaneler Nöbetçi? 20 Mayıs 2024

16:47 - Gündem

Son Dakika: Elazığ'da Deprem Meydana Geldi

16:45 - Gündem

Sivaslı Vekil Güler Başkanlığında Yapılan Ulaştırma Düzenlemesinde Sona Gelindi

15:49 - Gündem

Eczacılar Vatandaşları Bilgilendirdi

13:38 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas'ta Bugün Hangi Eczaneler Nöbetçi? 20 Mayıs 2024

16:47 - Gündem

Sivas'ta Bugün Kimler Vefat Etti? 20 Mayıs 2024

15:33 - Yaşam

Eczacılar Vatandaşları Bilgilendirdi

13:38 - Gündem

Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Asırlık Silahlar Sivas'ta Sergileniyor

13:25 - Gündem

Sivaslıların Kamyon Arkası Sözleri Gülümsetti

13:19 - Röportajlar