Okullarda Zorunlu Aidat!

Okullarda Zorunlu Aidat!

Gündem - 8 yıl önce



Sadece bununla kalmayan bazı yönetici ve öğretmenler, MEB’in vermiş olduğu kitaplar haricinde öğrencilere zorunlu ek ders kitapları aldırıyor ve eğitim sistemini o kitap üzerinden devam ettirdiği de gelen iddialar arasında.

SERCAN ÇETİNEL / ÖZEL HABER

Milli Eğitim Bakanlığı genelgesine rağmen okullarda öğrencilerden zorunlu aidat parası toplandığı iddia ediliyor. Veli, öğrenci ve öğretmenler arasında problem yaşanmasına neden olan aidat konusunun halen birçok devlet okulunda devam ettiği söylentileri dinmek bilmiyor.

Gazetemizi arayan bazı öğrenci velileri, çocuklarının gittiği okullarda okul yöneticisi ve öğretmenlerinin her dönem için ilkokul öğrencilerinden 50 TL, anasınıfı öğrencilerinden de 100 TL aidat istendiği yönünde ihbarda bulundu.

Konu hakkında yaptığımız araştırmalar sonucu, bazı okullar da aynı yöntemle aidat parası alınıyor ve zorunlu ek ders kitapları aldırılarak, eğitim sistemi o kitap üzerinden yürütüyor.

Okul aile birliğinin aldığı karar doğrultusunda, okulun ihtiyaçlarının karşılanması için öğrencilerden aidat alındığı ve aidatı getirmeyen öğrencilerden de sık sık arkadaşlarının içinde para istendiği ve öğrencinin küçük duruma düşürüldüğü de yine gelen iddialar arasında yer aldı.

Mili Eğitim Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak ders kitaplarının dağıtılmasıyla rahat bir nefes alan velilere okul yöneticileri yardımcı ders kitabı alacaksınız diye baskı yapmaya başladığı da öne sürüldü.

Geçtiğimiz günlerde yine gündeme gelen bu konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, okullarda aidat toplama işlemi yok diyerek önemli açıklamalarda bulunmuştu. Okul aile birliğinin okula bağış yapabildiğini söyleyen Altınsoy, ‘biz okullardan düzenli aidat almıyoruz. Alınmasını da istemiyoruz. Bu şekilde uygulama yapan okullar hakkında şikayet olursa okula müfettiş gönderiyoruz. Müfettişler inceleme yapıyorlar. Ona göre karar alınıyor. Yine devlet kitaplarının kullanılmasını istiyoruz. Başka yardımcı kaynak aldırılmaması için okullarımıza genelge gönderdik’ diyerek bir açıklamada bulundu.

Peki, okullarda para toplama işlemi nasıl yapılmalı? Velilerin ve hayırsever vatandaşlar tarafından okullara gönüllülük esasına dayalı olarak ayni ve nakdi bağışların sağlanması konu olduğunda, aşağıda belirtilen esaslara mutlaka uyulması gerekiyor.

1. Okullara yapılacak bağış ve katkılar tamamen öğrenci velilerinin ve yurttaşların kendi isteği ile olacaktır. Bağış ve katkılar ne zaman verilmek istenirse o zaman kabul edilecektir.

2. Bağışlar okul-aile birliğinin banka hesabına bağış sahibi tarafından yatırılacaktır.

3. Okul yöneticileri ile öğretmenler hiçbir şekilde bağış toplama işine katılmayacaktır.

4. Toplanan gelirler ilgi genelgede yer alan; okul müdürü veya görevlendireceği bir müdür yardımcısının başkanlığında, öğretmenler kurulunca seçilecek iki öğretmen ile okul-aile birliği yönetim kurulunca görevlendirilecek iki veliden oluşan komisyonca kullanılacaktır.

5. Bağışlardan elde edilen gelirlerin miktarı ve nerelere ne miktarda harcandığına ilişkin bilgiler okullarda herkesin görebileceği ilan panolarında duyurulacaktır.

6. Yapılan bağış ve katkılar her zaman denetime açık olacaktır.

7. Bu Genelge, tüm okul ve kurum müdürlüklerine duyurulacak ve öğrenci kaydı yapılan yerlerde, veliler tarafından rahatça görülecek ve okunacak yerlere asılacaktır. Aksine hareket edenler hakkında yasal işlem yapılacaktır.

Haftanın Öne Çıkanları

Okullarda Zorunlu Aidat!

2015-11-30 09:29 - Gündem

TOKİ Dairelerini Kiraya Verenler Yandı! Evler Geri Alınıyor

2015-11-25 16:37 - Gündem

Boğazören Köyü, Çorak Mevkisine Taşındı

2015-11-25 16:35 - Gündem

Serçeli Camii İbadete Açıldı

2015-11-28 10:13 - Gündem

Kupa Gazi Anadolu Lisesinin

2015-11-28 10:10 - Gündem

Sivas-Başakşehir Maç Biletleri Satışta

2015-11-25 16:31 - Gündem

Rektörlük Binası Göz Kamaştırıyor

2015-11-27 14:58 - Gündem

Selimiye Camii´nin Temeli 2016´da Atılacak

2015-11-23 09:52 - Gündem

Öğretmenler Yemekte Buluştu

2015-11-27 14:56 - Gündem

Beklenen Tahsis Gerçekleşti

2015-11-27 14:56 - Gündem

İlgili Haberler

Sivas Belediyesi Aba Altından Sopa Gösterdi

14:26 - Gündem

Hastane Randevularında Yeni Dönem

14:20 - Gündem

Hilmi Ataseven Neden İstifa Etti? Sivas İrade'ye Konuştu

12:25 - Gündem

Sivaslı Vatandaş Evine Giren Hırsıza Böyle Seslendi

11:49 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Avrupa Günü mesajı

11:52 - Gündem

Günün Manşetleri

Sivas Belediyesi Aba Altından Sopa Gösterdi

14:26 - Gündem

Şimdiki Aklınızla Geriye Dönseniz Ne Yapardınız?

12:43 - Röportajlar

Hilmi Ataseven Neden İstifa Etti? Sivas İrade'ye Konuştu

12:25 - Gündem

Sivaslı Vatandaş Evine Giren Hırsıza Böyle Seslendi

11:49 - Gündem

Sivas'ta Şehitler Unutulmadı

11:43 - Gündem