Beydilli Barajı Acilen Yapılmalı!

Beydilli Barajı Acilen Yapılmalı!

Gündem - 1 yıl önce



İlimizde yaşanan yoğun su kesintileri dolayısıyla vatandaşların mağduriyet yaşadığını söyleyen Milli Yol Partisi İl Başkanı Zeki Haral, “İlerleyen yıllarda daha büyük su sorunları yaşamamak adına Beydilli Barajı’nın bir an önce yapımına başlanmalı. Baraj yapılırsa Tavra Deresi ile mevcut 4 Eylül Barajı’nın tuttuğu su kapasitesine sahip olacak. Bugün başlayalım desek Beydilli Barajı’nın 6-7 yıllık bir süreci var” dedi. 

Erdem TAHILLIOĞLU 

Milli Yol Partisi İl Başkanı Zeki Haral, Sivas’ta yaşanan su sorununa ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. 

Şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan 4 Eylül Barajı'na Pusat Özen Barajı'ndan takviye yapılması için başlatılan isale hattı çalışması kapsamında duyurulan planlı kesintilere uyulmadığını belirten Haral, vatandaşın mağdur olduğunu dile getirdi. 

4 Eylül Barajı'nda suyun hiç olmadığını belirten Haral, “Barajda hiç su kalmadı. Günlük kesinti yapılan bölgelere de vadedilen şekilde su ulaşmıyor. Mevsim koşulları itibari ile de arazide çalışma şartları da zorlaştı. Sürecin halen uzama riski var. Süreç daha da uzarsa Sivaslılar daha çok mağdur olacak. Su konusunda geçmiş yıllarda açıklamalar yaparak uyarılarda bulunduk ancak algıları yönetenler bu konuda adım atmadılar. 1930’lu yıllardan günümüze kadar bakıldığında yağış ortalamamız oldukça düşük. Bu yıllardır biliniyordu. Su tutacak barajlar da yapmak iktidarın elinde idi. Burada kendi iş bilmezliklerini doğa ve küresel ısınmaya bağlayarak bu işin içinden kurtulamazlar. Su konusunda aldıkları eleştirileri hafifletmek adına çeşitli bahanelerde ortaya atılıyor ama şu bir gerçek ki zamanında planlama yapılsa idi Sivas halkı şimdi susuz kalmazdı” dedi.

Önceki Belediye Başkanı Sami Aydın döneminde “Sivas’a tatlı su vereceğiz” denilerek bir dönem Tavra Deresi’nin kullanımdan çıkarıldığını kaydeden Haral, “Şehrin içme suyu tamamen baraja yönlendirildi. Planların dışına çıkıldığında barajın su seviyesi aşağılara çekildi. İlk yanlış ‘Sivas’a tatlı su vereceğiz’ deyip şehre barajdan su verilmesi ile başladı. Bu konuda geçmiş yönetimdeki arkadaşlarımızın uyarıldığını da biliyoruz” dedi.  

Haral, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: 

“Belediyenin 2021 yılı raporlarını inceledik. Şehrin su ihtiyacının yıllık 39 milyon metreküp olduğunu gördük. Belediyenin tahakkuk ettiği su miktarı 20 milyon metreküp. Arada 19 milyon metreküplük kayıp kaçak var. Bu kaçak nerede? Bizce şebeke ve altyapıda. İsrafın büyüğü de altyapıdan kaynaklanıyor. Biz halen makyaj projelerle zaman geçiriyoruz. Algılar yönetmek adına gayret gösteriyoruz, gerçekleri görmüyoruz. Altyapı yatırımları çok maliyetli ve sıkıntılı. Yapıldığında da insanlar pek görmez. Yani altyapı işinin siyasi dönüşü olmaz. Tersine eleştiri alır. Bu sebeple şehri idare edenler altyapı sorununu görmeyip makyaj projelerle uğraşıp Sivas’ın önceliklerini iyi tespit edemedikleri için sorun yaşıyoruz”  

“SİVAS’I BAŞKA BİR TEHLİKE BEKLİYOR” 

4 Eylül Barajı’ndaki suyun bitmesi dolayısıyla Sivas’ın su ihtiyacının Tavra Deresinden karşılandığını kaydeden Haral, “Tavra Deresi’nin kapasitesi mevsimine göre saniyede 800 veya 1200 litre arasında değişiyor. Tavra Deresi’ne gelen sudan fazla çekim yaparsak oradaki suyu tutma özelliği olan zemini bozarsak Tavra Deresi’nden de oluruz. Gereğinden fazla kuyu açarak aşırı su çekimi yapmak şu anda Tavra Deresi’ne yapılmış en büyük ihanettir. Bu hususta da o bölgeye 2-3 kuyu açılacağını duydum. Bu konuda şehrin dertleri ile dertlenmeyenlerin duyarlı olması gerekir. Sivas’ın su açısından can damarı olan bu havzanın kıymetini bilmezsek yarın dizlerimizi çok döveriz. Tavra Deresi bölgesine yeraltı su barajı da inşa edilebilir. Tavra Deresi’nin alt kısmında saniyede 200 litrelik bir kaçak var. Bu kaçağı engellemek için DSİ’nin geçmiş yıllarda yaptığı çalışma sonrası ortaya koyduğu yeraltı barajı yapılması önerisi de var. Algılar yönetmekten bizleri dinlemeye vakit bulurlarsa Tavra Deresi’ne yer altı barajı inşa edilmeli. Bu sayede o havzayı da korumuş oluruz.” ibarelerini yer verdi.

 “PUSAT ÖZEN BARAJI SİVAS’IN SUSUZLUĞUNA ÇARE OLMAZ” 

Pusat Özen Barajı’nın içindeki suyun tarım ve içme suyuna yönelik kullanılması halinde Sivas’ın susuzluğuna çare olmayacağını dile getiren Haral, bu konuda Sivas’ı yönetenlerin karar vermesi gerektiğini belirtti. Haral;  “Pusat Özen Barajı kanalı ile birçok bölgede sulu tarım yapılıyor. Sulamanın ardından ise artan 8,5 milyon metreküplük su var. Bizi idare edenler ‘Bu fazla suyu 4 Eylül Barajı’na getirerek su verelim’ dediler. Bu konuda iki tercih yapılmak zorunda idare edenler. Ya Pusat Özen’i içme suyu için ya da sulama için kullanacaklar. Bölgedeki sulu tarıma ilişkin de yapılan açıklamada Pusat Özen Barajı’ndaki suyun içme suyu olarak kullanılacağı öngörülüyor. Çünkü Hafik ve çevresinde su ihtiyacı fazla olan ürünlerin ekilmesine sınırlama getirildi.  Eğer barajdaki su tarım ve içme suyu olarak kullanılmak istenirse oradan 4 Eylül Barajı’na getirilecek olan su altyapıda hiç kaçak olmasa bile Sivas’ın 2 veya 2,5 aylık su ihtiyacını karşılar. Altyapıdaki kayıp kaçak da göz önünde bulundurulursa sulamanın ardından kalan su Sivas’ın 1 aylık su ihtiyacı anca karşılar. Sivas’ın aylık su ihtiyacı 3,2 milyon metreküp. İlerleyen yıllarda daha büyük su sorunları yaşamamak adına Beydilli Barajı’nın bir an önce yapımına başlanmalı. Baraj yapılırsa Tavra Deresi ile mevcut 4 Eylül Barajı’nın tuttuğu su kapasitesine sahip olacak. Bugün başlayalım desek Beydilli Barajı’nın 6-7 yıllık bir süreci var. DSİ’de bu hususta açıklama yaptı. Beydilli Barajı ile ilgili çalışmalara başladıklarını duyurdular. Burada şehrin siyasetine düşen çalışma ile ilgili ortaya çıkacak tüm bürokratik engelleri ortadan kaldırmaktır” dedi. 

Haftanın Öne Çıkanları

Beydilli Barajı Acilen Yapılmalı!

2022-12-27 07:00 - Gündem

Hemşirelikte Kariyer Fırsatları Anlatıldı

2022-12-23 07:00 - Gündem

Yüksektepe, Oyun Kurallarını Anlattı

2022-12-20 07:00 - Spor

Rektörlükte Bayrak Değişimi

2022-12-22 07:00 - Gündem

SCÜ Kadın Voleybol Takımı Adım Adım Süper Lig’e

2022-12-24 07:00 - Spor

Kul, Yeniden Rektör Olarak Atandı

2022-12-26 07:00 - Gündem

Batarya Üretimi Projesine Destek

2022-12-23 07:00 - Gündem

Aşık Veysel’e Vefa Ödülü

2022-12-23 07:05 - Gündem

Çalımbay, Galatasaray Maçına İlişkin Konuştu: “Gücünü Biliyoruz”

2022-12-27 07:00 - Spor

Yiğidolar 4 Hafta Sonra Galibiyetle Tanıştı

2022-12-27 07:00 - Spor

İlgili Haberler

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 8 Mayıs 2024

19:00 - Gündem

Sivas'ta Evlenecek Çiftlere İndirim Müjdesi

12:29 - Gündem

Sivas Tarım Müdürlüğü Teyakkuzda! Çiftçileri Uyardı!

11:10 - Gündem

Sivas'ta Kitap Okuyarak Teknolojinin Bilinçli Kullanılmasına Dikkat Çektiler!

11:05 - Gündem

Vali Şimşek "Kelkit" İçin Tokat'a Gitti!

09:30 - Gündem

Günün Manşetleri

Karabal Sordu, Aydın Yanıtladı! Aydın’dan Dobra Açıklamalar

14:41 - Politika

Uzmanından İlginç Sağlık Tüyosu! Güneşlenmek kalp krizi ve felç riskini azaltıyor

14:34 - Sağlık

Sivaslı Fırıncı Sosyal Medyada "Niye 3.80" Diyenlere 4 Metre Ekmek Üretti!

14:29 - Yaşam

Sivas'ta Evlenecek Çiftlere İndirim Müjdesi

12:29 - Gündem

Sivas Yol Yarışlarına Damga Vurdu!

11:48 - Spor