KANGAL BALIKLI KAPLICA´YA KARDEŞ GELİYOR

KANGAL BALIKLI KAPLICA´YA KARDEŞ GELİYOR

Gündem - 6 yıl önce



HAYRULLAH AĞKAŞ

Sivas´ın Kangal ilçesinde bir dizi temaslarda bulunmak üzere ilçeye giden Gül, Balıklı Kaplıca ile aynı özellikleri taşıyan Kalkım Köyü´ndeki suyu yerinde görüp, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Mehmet Nebi Kaya´dan bilgi aldı.

Termal su ve bölgedeki çalışmalar hakkında Vali Gül´e bilgi veren Kaya, Kalkım Köyü´nde daha önce MTA Orta Anadolu 1. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan sondaj çalışmasında 28 ºC sıcaklığında, 24 lt/sn ve doğal akışkanlığı 35 lt/sn olan jeotermal kaynak suyu bulunduğunu ifade etti.

Yapılan sondaj ile çıkarılan suyun Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünce ruhsatlandırıldığını ve kaynak koruma raporu çıkarıldığını hatırlatan Kaya, ?Jeolojik ve jeoteknik etüt raporları hazırlanan su için İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğünce 1/25.000 ölçekli çevre düzeni, 1/5.000 ölçekli nazım imar ve 1/1.000 ölçekli uygulama imar planları yapıldı. Yaklaşık 200 hektar alanda yapılan çalışma Kültür ve Turizm Bakanlığı Plan İnceleme ve Değerlendirme Kurulu onayına sunuldu ve bakanlıkça da hazırladığımız planlar uygun görüldü? dedi.

Kalkım Balıklı Kaplıcası imar planında günübirlik tesis alanları, (restaurant-cafe), turizm tesis alanları (otel-motel), kür merkezi (sağlık merkezi), ticaret alanları, rekreaktif faaliyet alanları (spor parkları, yeşil alanlar, çocuk oyun alanları), idari tesis alanı, karakol, ibadet alanı, oto park gibi donatıların yer aldığını hatırlatan Kaya, Vali Davut Gül´ün talimatları doğrultusunda bölgede kamulaştırma ve yol çalışması da yapılacağını dile getirdi.

?BÖLGE GÜZEL VE CİDDİ

ANLAMDA YATIRIM GEREKTİRİYOR?

Vali Davut Gül de Kangal Balıklı Kaplıca ile Kalkım Çermiği´nin benzer pek çok noktası olduğuna dikkati çekerek Kalkım jeotermal suyunda Kangal Balıklı Kaplıca´da bulunan balık türlerinin burada da görüldüğünü vurguladı. Kalkım´ın imar planlarının hazır olduğunu ifade eden Gül, bu sene bölgede altyapı çalışmalarının başlayacağını müjdeledi. Bölgenin önemli avantajları olduğunu da vurgulayan Gül, hem karayolu hem de demiryolu ile ulaşıma imkân sağlandığını dile getirerek, ?Buraya küçük bir istasyon yapıldığında demiryolu ile ulaşım daha da rahat ve konforlu olacak. Bölge güzel ve ciddi anlamda yatırım gerektiriyor. Bir takvim ve program içerisinde inşallah bu eksiklikleri gidereceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tahsisi olduğunda daha hızlı mesafe kat edeceğiz. Bakanlık ihaleye çıkacak ve bölgeyi alan müteşebbisler yatırım için düğmeye basacak. Bizim istediğimiz turizmi bilen, ekonomik anlamda güçlü bir müteşebbisin burayı almasıdır. Böylece bu zenginliğimizin gün yüzüne çıkmasını ve daha çok ziyaretçi ile tanışmasını istiyoruz. Beklentimiz Kangallıya hizmet verecek bir çermik mantığından ziyade Dünya´ya hizmet verecek, büyük miktarlarla yatırım yapabilecek bir tesisin burada yapılmasıdır. Ekonomik gücü olan ve bu işi yapabilecek özel sektöre bu araziyi vermek istiyoruz. Talip olanlar için Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın bazı kriterleri olacaktır. Antalya´da turizm tesisleri tahsisinde hangi kriterler uygulanıyorsa burada da o kriterler olacaktır. Bu açıdan o bölgenin ileride daha da çok gelişeceğini de düşünüyoruz? dedi.

?BÖLGEYE ÇOK SAYIDA

ZİYARETÇİ GELEBİLECEK?

Sivas´a hızlı trenin geleceğini de hatırlatan Gül, ?Hızlı tren, Malatya-Sivas arasına da yapılacak ve Kangal´dan geçecek. Böylece ülkemizin birçok bölgesinden Kangal´a hızlı trenle de ulaşılabilecek. Bölgeye de çok sayıda ziyaretçi gelebilecek.? ifadelerini kullandı.

?MEVCUT ZENGİNLİKLERİMİZİ

DEĞERLENDİRECEĞİZ?

Sivas´ın turizm açısından son yıllarda büyük bir ivme yakaladığını da ifade eden Gül, ?Sivas´ımız, kültür turizminde, çalışmalarını aralıksız sürdürdüğümüz kış turizminde ve jeotermal kaynak zenginliği ile dikkat çeken kaplıca turizminde de adından sıkça söz ettiren bir il olacaktır. Termal kaynaklarımızın da boşa akıp gitmesine izin veremeyiz, mevcut zenginliklerimizi değerlendireceğiz." diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Halk Eğitim´e Toy atandı

2018-04-10 07:00 - Gündem

ULU CAMİ´YE ÇELİK KORUMA

2018-04-06 07:00 - Gündem

?Hukuk çerçevesinde mücadelesini vereceğiz?

2018-04-07 07:00 - Gündem

PİKNİK ALANLARI 10 BİN SİVASLIYI AĞIRLADI

2018-04-11 07:00 - Gündem

KANGAL BALIKLI KAPLICA´YA KARDEŞ GELİYOR

2018-04-12 07:00 - Gündem

TCDD LOJMANLARININ TESCİL KARARI DA YANLIŞ

2018-04-10 07:00 - Gündem

İZMİR SAHİLLERİNİN TRAVERTENİ SİVAS´TAN

2018-04-07 07:00 - Gündem

ATLETİZMDE U14 FESTİVALİ YAPILDI

2018-04-10 07:00 - Spor

Özata´nın acı günü

2018-04-06 07:00 - Gündem

Kangal Termikspor Şampiyon

2018-04-10 07:00 - Spor

İlgili Haberler

Mart Ayında İşsizlik Azaldı

11:22 - Gündem

Müdür Bey Bir Zahmet Bu İşi Çözün!

11:14 - Gündem

Sivas'ta Öğrenciler Trafik Polisi Oldu!

10:52 - Gündem

Sivas'a Bir Cami ve Külliye Daha Kazandırılıyor! Temeller Atıldı

10:35 - Gündem

Sivas Valiliği Uyardı! Sağlık Problemi Oluşturabilir Tedbirli Olun!

10:16 - Gündem

Günün Manşetleri

Bir Zamanların En Gözde Aletiydi Şimdi Yüzüne Bile Bakılmıyor!

11:39 - Yaşam

Sivas'ta Öksüz Kalan Tilki Diyarbakır'da Tedavi Ediliyor

11:33 - Yaşam

Müdür Bey Bir Zahmet Bu İşi Çözün!

11:14 - Gündem

Sivas'a Bir Cami ve Külliye Daha Kazandırılıyor! Temeller Atıldı

10:35 - Gündem

Sivas'ta Öğrencilerin Hayallerini Gerçekleştirmeleri için Atölye Açıldı

10:24 - Eğitim