Kangal Köpeklerine Adanmış Bir Ömür

Kangal Köpeklerine Adanmış Bir Ömür

Gündem - 2 yıl önce



Adem Sabit NALBANT

Kangal köpeği yetiştiricisi Hüseyin Yıldız ömrünü Kangal köpeklerine adadı. Gurbetçi bir ailenin çocuğu olan Yıldız televizyonda gördüğü Kangal köpeklerine ilgi duymaya başladı. Daha sonra çiftlik kurmaya karar veren Yıldız, yaklaşık 30 yıl önce memleketi Sivas´a kesin dönüş yaptı.

1600 rakımlı Meraküm Tepesi´ne Kangal köpeği çiftliği kuran Yıldız yıllardır doğal bir ortamda yaşamını onlarla beraber sürdürüyor.  Yıldız;  iri cüssesi, cesareti, çevikliği, zekiliği, sahibine ve görevine sadakatiyle bilinen Kangal köpeklerine 30 yıldır özenle bakıyor.

Kangalların beslenmesinden tedavisine kadar birçok konuda kendini geliştiren Yıldız, 'sadık' dostlarının her türlü ihtiyacıyla yakından ilgileniyor. Hayatının kalan kısmını da sağlığı elverdiği sürece aynı şekilde sürdürmeyi hedefleyen Yıldız, 9 yaşındaki oğlu Muhammet Ali´yi de Kangal köpekleriyle birlikte büyütüyor.

 

Kangal köpeğinin her Sivaslının çocukluk hayali olduğunu ifade eden Yıldız, “Biz Avrupa´da büyürken babamıza sürekli şu soruyu sorardık. Almanya´da herkes köpekleri gezdiriyor. Bizimde köpeklerimiz var. Dağda geziyorlar, koyun sürüsünün arkasında geziyorlar ismini bilmiyoruz daha aklımız buna yetmiyor. Babamdan özellikle rica ettim bir zaman sonra babam bizlere mutlu etmek için bize sürpriz yaptı. Biz gurbetçi olarak gelirdik Türkiye´ye bir tane Kangal köpeği yavrusunu Almanya´ya götürdük. Kangal köpeği sevgisi bizim çocukken hayallerimizi, rüyamızı süslüyordu. O gelişti. Buraya kadar taşıdı. Sonuçta Kangal köpeği bizle özdeşleştiği için Sivaslı olarak biz bununla gurur duyuyoruz. Bu da bizi ilgi alanımıza götürdü. Daha sonra da zaman geldi bir gün babam oturuyordu. Alman kanallarından bir tanesi Kangal köpeklerini Almanca anlatıyordu. Anlatırken çocukluk rüyası hayalleri ya babama ‘Bundan bende bir iki tane olsa da dağ başında tek başıma yaşasam' dedim.  ‘Oğlum dur' dedi. Demek ki babam bu işi görüyordu, hissediyordu. O hayallerle Almanya´dan gurbetçi çocuğu olarak Sivas´a, memleketime yerleştim. Buralara geldim. Çocuk sahibi oldum. Köpekleri burada sevmeye beslemeye hayallerimi burada gerçekleştirmeye başladım. Bu sevgi beni artık bunların bir babası olmaya aday gösterdi ve ben bunlarla beraber büyümeye, yaşlanmaya başladım” dedi.

KANGAL KÖPEĞİ MERHAMETLİDİR

Kangal köpeğinin insanın özüne, sevgisine yansıyan bir terapi olduğunu aktaran Yıldız, “Bugün doğa ile iç içesiniz gezmek zorundasınız bakıyorlar size sizinle olmak istiyorlar. Sizle onlar sevdalarını paylaşıyorlar. Anadolu çocuğu dediğim gibi hepsine birer duygu taşımak zorundasınız bu duygunun adı sevgidir, merhamettir. Çünkü Kangallar sevgiden hoşnut olurlar. Onlara olan en büyük yaptırımınız sevgidir. Sevgi kangallar için olmazsa olmazdır. Çünkü karşılığını alıyorsunuz. Dolayısıyla sizi zinde tutuyor. Genç, tutuyor. Sizle beraber üzülüyor. Mutlu oluyor. Aç, tok kalıyor. İnanılmaz bir aile paylaşımı var. Bazen doyuramadığımız dönem oluyor. Gidiyorsunuz çok üzgün olmuyorlar size dönüşleri sevgi dolu oluyor. Çünkü onlar algılıyorlar. İç güdüleri inanılmaz. İçinizi okuyorlar. Bazen gidiyorsunuz onları sevindiriyorsunuz. Dışarı çıkacaklar hepsi sırasını bekliyor. Bazen evinize gidiyorsunuz acaba doğurdu mu, ölen var mı bunlar içerisinde kaybettikleriniz var mı böyle bir aile içi bir gelişme onlarla bir arada yaşama tamamen bir örgütlenmedir' dedi.

ÖZGÜVEN KAZANDIRIYOR

Oğlu Muhammet Ali'nin Kangal köpekleriyle birlikte büyüdüğünü ifade eden Yıldız, 'Benim çocuğum doğada büyüdü. Kangal yavrularını büyüttü. Bugün benim çocuğum 9 yaşında ama onun da 9 yaşında büyüttüğü bir köpek var. Yani sorumluluk aşılıyor. Okuluna yansıyor, sosyal hayatını yansıyor. İnanılmaz bir fiziki özelliğin dışında bir psikolojik terapi yapıyor. Çocuk özgüvenini kazanıyor. Sorumluluklarını alıyor bu duyularla beraber büyüyor. Gittiğinde eve benim bir tane köpeğim var. Birisi var bunlara ben böyle bakacağım bunlara süt, mama götüreceğim bu bilinçle yaşıyor.” şeklinde konuştu.

KANGAL KÖPEKLERİ ÇOCUKLARA VE İNSANLARA SALDIRMAZ

Yıldız'ın 9 yaşındaki oğlu Muhammet Ali de 'Öncelikle mamalarını veriyorum. Sonra yoğurt veriyorum sonra da seviyorum. Sanki içimdeki duygu şenlik gibi oluyor. Yani kangal köpeklerimi çok seviyorum. Kangal köpekleri çocuklara ve insanlara saldırmaz. Bunu söylemek istedim. Havlamazlar insanlarla duyguları iyidir. Saldırmazlar. Havlıyorlarsa kendilerine havlıyordur” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Charisis An Meselesi

2022-07-14 07:00 - Spor

Kangal Köpeklerine Adanmış Bir Ömür

2022-07-14 07:00 - Gündem

Çermik Seferleri 13 Temmuz’da

2022-07-08 07:00 - Gündem

Destici Sivas'ta Birlik Festivalinde Konuştu--Video

2022-07-14 07:00 - Gündem

Kızılay, Kurban Etlerini Ulaştırdı

2022-07-14 07:00 - Gündem

Çarboğa’ya Bakü’de Ödül

2022-07-13 07:00 - Gündem

Öğrencilerden Kurslara Yoğun  İlgi

2022-07-08 07:00 - Gündem

ÇEDAŞ Ekipleri Göreve Hazır

2022-07-07 07:00 - Gündem

Kene Can Aldı--Video

2022-07-07 07:00 - Gündem

Sivasspor Şampiyon!

2022-07-08 07:00 - Spor

İlgili Haberler

Aksu, Eczacıları Unutmadı

17:07 - Gündem

Sivas'ta Çocuk ve Gençlik Festivali Düzenlendi!

16:00 - Gündem

İncili Hanım’ın Kemikleri Sızlıyor! 1 Yıl Olmadan Bu Hale Geldi!

15:44 - Gündem

Karaca'lardan Türkiye'de Bir İlk! Yerli ve Milli

15:10 - Gündem

Eczacılar Günü Kutlu Olsun

15:06 - Gündem

Günün Manşetleri

Aksu, Eczacıları Unutmadı

17:07 - Gündem

Sivas'ta Alacak- Verecek Davasında Öldürülen Vatandaş Son Yolculuğuna Uğurlandı

16:09 - Yaşam

Sivas'ta Çocuk ve Gençlik Festivali Düzenlendi!

16:00 - Gündem

1 Kişiyi Öldürdü 1'ini de Ağır Yaraladı Mahkemede Sustu!

15:54 - Asayiş

İncili Hanım’ın Kemikleri Sızlıyor! 1 Yıl Olmadan Bu Hale Geldi!

15:44 - Gündem