Uzmanından Gebe Kadınlara Oruç Uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ayşegül Yıldırım, hamile olan kadınların oruç tutup tutamayacağı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.  

Sağlık - 1 yıl önce

Sivas Medicana Hastanesinde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşegül Yıldırım, Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını dileyerek, “Öncelikle İslam dininin mübareği Ramazan ayımızın hayırlara, huzur ve sükûnete, yaralarımızı bir nebze sarmaya vesile olmasını diliyor, ibadetlerimizin kabul olmasını temenni ediyorum. Ramazan ayı yaklaştığında biz kadın hastalıkları ve doğum hekimlerinin en sık aldığı soru gebe ve emziren annelerin oruç tutup tutamayacağı şeklinde oluyor. Öncelikle belirtmeliyim ki gebelik ve emzirme durumları özellikli durumlardır ve Diyanet İşlerinin resmi internet sayfasında da belirtildiği gibi bu özellikli durumlarda gebe ve emzirenler oruç tutmayabilir ve daha sonra kaza edilebilir” dedi.

“ANNE KARNINDA UZUN SÜRE AÇ KALAN BEBEĞİN HAREKETLERİNDE AZALMA OLABİLİR”

Dr. Ayşegül Yıldırım, uzun süre anne karnında aç kalan bebeğin hareketlerinde azalma olabileceğini ifade ederek, “ Gebelikte oruç tutulmasının (17 saatten kısa süren açlık durumlarında) bebek ve anne üzerindeki etkilerinin araştırıldığı birçok çalışma mevcut olup hiçbirinde bebeğin gelişimi üzerindeki olumsuz etkileri mutlak bir şekilde ortaya konmamıştır ancak oruç tutmanın mutlak güvenilir olduğu da ortaya konmamıştır. Ancak bilinmelidir ki gebelik dönemi anne adayının kalori ihtiyacının arttığı, kan şekerinin düşük olduğu, özel beslenme programının uygulandığı ve su tüketimine ekstra önem verilmesi gereken bir dönemdir. Uzun süreli açlık durumlarında anne adayının kan şekeri düşecek, insülin seviyesi artacak, keton miktarı artacak, vücudu dolaşan damar içi kan hacmi azalacak ve kalpten vücuda pompalanan kan miktarı azalacaktır. Açlık ve susuzluk durumu devam ettikçe vücut su dengesi bozulacak, böbreklere giden kan miktarı ve idrar çıkımı azalacaktır. Anne karnındaki bebeğin uzun süreli açlık durumlarına verdiği yanıt ise hareketlerinde azalma, iyilik halini değerlendirdiğimiz NST ya da biofizik profil (hareket, solunum, suyunun değerlendirilmesi gibi) testlerinde bozulma seklinde oluyor” ifadelerini kullandı.

 “ORUÇ TUTMAK İSTEYEN GEBELER, DENGELİ BİR DİYET PROGRAMI YAPMALI”

Oruç tutmak isteyen hamile kadınların dengeli bir diyet programı yapması gerektiğini belirten Yıldırım, “Açlık durumundaki gebenin savunma ve bebeği koruma mekanizması olarak kalpten pompalanan kanı rahime yönlendirmesi nedeniyle annede tansiyon düşüklüğü, bayılma, derin halsizlik, baş ve kas ağrıları görülmesi sıklıkla karşımıza çıkar. Tüm bunlar göz önüne alındığında ısrar ile herhangi bir sorun yaşamadan oruç tutacağına inanan ve oruç tutmak isteyen gebelerimize iftar ile sahur arasında alması gereken besin ve sıvının dengeli bir şekilde dağıtılması, et, baklagil, sebze, meyve, kalsiyum kaynağı ürünler başta olmak üzere dengeli bir diyet programı düzenlenmesi önerilir. Ayrıca D vitamini ve demir gibi takviyelerini de aksatmamaları önerilir” diye konuştu.

 “EMZİREN ANNE ORUÇ TUTMAKTA ZORLANMIYOR İSE ORUÇ TUTMASINDA SAKINCA YOKTUR”

Emziren anne oruç tutmakta zorlanmıyorsa oruç tutmasında sakınca olmadığını ifade eden Yıldırım, “Emzirme sürecinde ise süt miktarı ve içeriği oruçtan genellikle etkilenmeyeceği için emziren annede açlık ve susuzluktan kaynaklanan tansiyon düşüklüğü, halsizlik, yorgunluk, bayılma vesaire görülmezse ve emziren anne oruç tutmakta zorlanmıyor ise oruç tutmasında sakınca yoktur ancak iftar ve sahur arasında beslenme ve sıvı alımına mutlaka dikkat etmelidir” şeklinde konuştu. /İHA/

 

Haftanın Öne Çıkanları

Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Sporda Bir Başka!

2023-03-22 10:43 - Spor

Uzmanından Gebe Kadınlara Oruç Uyarısı

2023-03-23 13:51 - Sağlık

Yiğido’da Charisis Şoku Yaşanıyor!

2023-03-19 12:50 - Spor

Sivas'ta Seçimler Soluk’suz Geçecek

2023-03-23 09:52 - Gündem

Protokole İmza Attılar

2023-03-19 12:39 - Ekonomi

Pancar Ve Patateste Ekim Yasağı Devam Ediyor

2023-03-20 13:44 - Ekonomi

Yiğidolar, Süper Lig’de 7. Galibiyetini Aldı

2023-03-21 11:06 - Spor

Mavibulut, Milletvekili Aday Adayı Oldu

2023-03-17 14:46 - Gündem

Maçın Yıldız İsmi Samu Saiz

2023-03-22 10:42 - Spor

Zafer Partisi Sürpriz Yapacak--Video

2023-03-22 13:22 - Gündem

İlgili Haberler

Sivas Valiliği uyardı: Keneyi hafife almayın

16:09 - Sağlık

Bitkisel Çaylar Bilinçsiz Kullanımda Tehlike Saçıyor

11:10 - Sağlık

Yerli ve milli menenjit aşısı için büyük adım

13:55 - Sağlık

Güneş Çarpması Sanılıyor Ancak Gerçek Bambaşka

11:08 - Sağlık

Lohusalık Günlerinde Anne Zor Günler Geçirebilir!

10:33 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sivas İrade Ana Haber Bülteni- 29 Nisan 2024

19:00 - Gündem

Sivas Valiliği Açıkladı! Başvurular Yarın Bitiyor

15:50 - Gündem

Adem Uzun Kentsel Dönüşüm Bölgesinde!

15:44 - Gündem

Hakan Aksu: Sivas İçin Gayretle Çalışıyoruz

15:40 - Gündem

Rey Manaj Sivasspor Tarihine Geçti!

14:49 - Spor