Hac, Gücü Yeten Her Müslüman´a Farzdır

Muhittin Karahan

5 yıl önce

Bugünkü yazımızda İslam´ın 5 şartından biri olan Hac ibadetini anlatacağız. Dün Cuma hutbesinde de ele alınan Hac ibadeti, Müslümanları Hıristiyan ve Yahudilerden ayıran alametlerdendir.

Hac, sözlükte saygıdeğer makamlara isteyerek ziyarette bulunmak demektir. Dindeki anlamı ise; ihrama girerek belli günde Arafat´ta bulunmak ve Kâbe´yi usulüne uygun olarak ziyaret etmektir. Hac, Peygamberimiz´in (asm) Mekke´den Medine´ye hicret etmesinden 9 yıl sonra farz kılınmıştır.

Hac ibadeti; gücü yeten her Müslüman´a farzdır

?Haccı ve umreyi de Allah için tamam yapın.? (Bakara, 196)

Hac ibadeti İslam´ın şartlarındandır. Yani Allah´ın emri olup namaz kılmak ve oruç tutmak gibi farzdır. İbni Ömer´den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah (asm) şöyle buyurdu:

"İslâm dini beş esas üzerine kurulmuştur; Allah´tan başka ilâh olmadığına ve Hz. Muhammed´in Allah´ın Resulü olduğuna şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, hacca gitmek ve Ramazan orucunu tutmak" (Buhârî, Müslim, Tirmizî, Nesâî )

Ayet-i Kerime´de Cenab-ı Hak şöyle buyurmuştur: ?Onda apaçık alametler, İbrahim´in makamı vardır. Oraya giren ise emniyette olur (ona dokunulmaz). Hem ona (oraya girmek için) bir yola gücü yeten kimsenin o evi ( Kâbe´yi ) hac etmesi, insanlar üzerinde Allah´ın bir hakkıdır. Kim de inkâr ederse, artık şüphe yok ki Allah, âlemlerden müstağnidir (hiç bir şeye muhtaç değildir.)? (Al-i İmran, 97)

Yine bir başka Hadis-i Şerif´te: "Bir kimse Allah (cc) için hacceder de kötü sözlerden ve fenalıklardan sakınırsa, anasından doğduğu günkü gibi temiz ve günahsız olur" buyrulmuştur. (Buhari, Müslim)

Ebû Hureyre´den rivayet edildiğine göre Resûlullah (asm) şöyle buyurdu: "Umre ibadeti daha sonraki bir umreye kadar işlenecek günahlara kefarettir. Mebrûrhaccın (kabul edilmiş haccın) karşılığı ise ancak cennettir" (Buhârî, Müslim, Tirmizî, Nesâî, İbni Mâce)

Hz. Aişe´den rivayet edilmiştir ki: "Ey Allah´ın Resulü! En üstün amel olarak cihadı görüyoruz. Biz hanımlar cihad etmeyelim mi?" dedim.

Peygamber (asm): "Fakat (sizin için) cihadın en üstünü hac-ı mebrûrdur" buyurdu. (Buhari)

Ebû Hureyre´den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah (asm) şöyle buyurdu: "Allah´ıncehennemden en çok kul âzat ettiği gün, Arefe günüdür" (Müslim, Nesâî,, İbni Mâce)

Haccın temel direği olan rükn-ü Arefe günü öğleden sonra gün batıncaya kadarki zaman içinde yapılır, bunu kaçıran kimsenin haccı olmaz. Tüm dünya Müslümanlarının aynı gün aynı yerde yani Arafat´ta Allah´a yalvarmaları ve bağışlanma dilemeleri gerçekleşir. Allah da o gün başka günlere oranla daha fazla kişiyi cehennemden uzaklaştırmış oluyor.

?Yıl içinde en faziletli gün Arefe, hafta içerisinde en faziletli gün de Cuma günüdür? (Müslim)

Hac ibadeti; sevap bakımından beşikteki çocuğun bile istifade ettiği bir ibadettir

Beşikteki bir bebek bile hac ibadetine iştirak ettiğinde istifadesi çok büyüktür.

Bütün hacı adaylarının renk, ırk, dil ve statü ayrımı gözetilmeden bembeyaz ve aynı tip ihram içinde bulunmaları ve ihramın kefene benzetilmesiyle ve birçok kimsenin kefeni andıran ihramı giymesiyle ?Her nefis ölümü tadıcıdır? (Al-i İmran, 185) gerçeği fiili olarak da hissedilmiş oluyor ki; bu hal ihlâsı kazanmanın en tesirli sebeplerinden biri olarak tavsif edilen ölümü hatırlatır. Hem insanı gurur ve kibirden kurtarır bu cihetle de ihlası kazanmaya vesiledir.

Hac ibadeti; Allah´ın tüm kâinatı kuşatmış geniş kudret ve büyüklüğüne karşı pek çok Müslüman´ın aynı anda ve geniş bir şekilde yaptığı bir ibadettir. Bu geniş ubudiyet, bütün kâinata ilan edilir. Çünkü  Allah´ın büyüklüğünü, kâinattaki bütün büyük maksatların O´na ait olduğunu idrak ve ilan etmektir. Ve her bir bir basamak hükmüne geçerek ruhun manevi makamlarda yükselişine sebep olur.

Haftaya görüşmek üzere Allah´a emanet olun?

YAZARIN DİĞER YAZILARI