2026 Nobel Barış Ödülü'nün Sahibi Belli Oldu! Ödül Navi Pillay'a Verildi!
2026 Nobel Barış Ödülü'nün Sahibi Belli Oldu! Ödül Navi Pillay'a Verildi!
Dünyanın en prestijli uluslararası ödüllerinden biri olan 2026 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi açıklandı. Norveç Nobel Komitesi, bu yılki ödülün Güney Afrikalı hukukçu ve eski Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navanethem "Navi" Pillay'a verilmesine karar verdi. İnsan haklarının korunması, uluslararası hukukun güçlendirilmesi ve savaş suçlarının soruşturulmasına yönelik çalışmalarıyla tanınan Pillay'ın ödüle layık görülmesi dünya kamuoyunda dikkat çekti.
2026 Nobel Barış Ödülü'nün kazananı, 9 Ekim Cuma günü Norveç'in başkenti Oslo'da gerçekleştirilen açıklamayla duyuruldu. Norveç Nobel Komitesi Başkanı Jørgen Watne Frydnes tarafından yapılan açıklamada, ödülün Güney Afrikalı hukukçu Navi Pillay'a verildiği bildirildi.
Norveç Nobel Komitesi, Pillay'ın uzun yıllardır uluslararası hukuk, insan hakları ve hesap verebilirlik alanlarında yürüttüğü çalışmaları ödülün temel gerekçeleri arasında gösterdi. Özellikle savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım gibi ağır uluslararası suçların soruşturulması konusunda üstlendiği görevlerin önemine dikkat çekildi.
Uluslararası hukuk kurumlarının güçlendirilmesi ve hukukun üstünlüğünün korunması için yürüttüğü faaliyetlerle tanınan Pillay, kariyeri boyunca insan hakları ihlallerinin araştırılması ve sorumluların hesap vermesi amacıyla çeşitli uluslararası görevlerde bulundu.
23 Eylül 1941 tarihinde Güney Afrika'nın Durban kentinde dünyaya gelen Navanethem Navi Pillay, 2026 yılı itibarıyla 85 yaşında. Hukukçu kimliğiyle uluslararası alanda tanınan Pillay, Güney Afrika'daki apartheid rejimi döneminde ayrımcılıkla mücadele eden isimler arasında yer aldı.
Hukuk kariyerinin ilk dönemlerinde apartheid karşıtı mücadelede yer alan kişilerin haklarını savunan Pillay, daha sonra uluslararası yargı kurumlarında önemli görevler üstlendi. İnsan hakları alanındaki çalışmalarıyla Birleşmiş Milletler bünyesinde de etkili bir isim haline geldi.
Pillay, Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesinde hâkimlik ve başkanlık görevlerinde bulundu. Ayrıca Uluslararası Ceza Mahkemesinin ilk hâkimleri arasında yer alarak uluslararası ceza hukukunun gelişimine katkı sağladı.
2008-2014 yılları arasında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri olarak görev yapan Pillay, bu dönemde dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin çalışmalar yürüttü.
Navi Pillay'ın son yıllarda en fazla gündeme gelen görevlerinden biri ise Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan insan hakları ihlallerine yönelik soruşturmalardaki rolü oldu.
Pillay, 2021-2025 yılları arasında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından oluşturulan İşgal Altındaki Filistin Toprakları ve İsrail Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonuna başkanlık etti.
Söz konusu komisyon, Gazze'de yaşanan olaylara ilişkin yürüttüğü incelemelerin ardından 2025 yılında yayımladığı değerlendirmede İsrail'in Gazze'de soykırım gerçekleştirdiği sonucuna ulaştı. İsrail yönetimi ise komisyonun bu yöndeki suçlamalarını reddetti.
Pillay'ın özellikle Gazze'deki gelişmeler karşısında uluslararası hukukun uygulanması, insan hakları ihlallerinin araştırılması ve sorumluların hesap vermesi gerektiği yönündeki çalışmaları dikkat çekti.
2026 Nobel Barış Ödülü'nün Pillay'a verilmesinde, uluslararası hukuk mekanizmalarının korunması ve ağır insan hakları ihlallerinin cezasız kalmaması için yürüttüğü uzun soluklu çalışmaların etkili olduğu belirtildi.
Ödül kararının açıklandığı sırada Navi Pillay'ın Almanya'nın Nürnberg kentinde uluslararası hukuk konulu bir toplantıya katıldığı ve Nobel Barış Ödülü'nü kazandığını burada öğrendiği aktarıldı.
2026 Nobel Barış Ödülü'nün takdim edileceği tören ise 10 Aralık 2026 tarihinde Norveç'in başkenti Oslo'da gerçekleştirilecek. Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümünde düzenlenen törende Pillay'a Nobel madalyası, diploma ve para ödülü verilecek.
Diğer Nobel ödüllerinden farklı olarak Norveç'te takdim edilen Nobel Barış Ödülü, dünya barışına katkı sağlayan kişi ve kuruluşları onurlandırmayı amaçlıyor.
Güney Afrikalı hukukçu Navi Pillay'ın 2026 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmesi, insan haklarının korunması, uluslararası hukuk ve savaş suçlarında hesap verebilirlik konularını yeniden dünya gündemine taşıdı.
Kaynak:Haber Merkezi

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.