60 Yıllık Tesis Satıldı! Karasu, Tepki Gösterdi

60 Yıllık Tesis Satıldı! Karasu, Tepki Gösterdi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, TCDD adına kayıtlı Akçay Eğitim ve Dinlenme Tesisi’nin satılmasını Meclis gündemine taşıdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, TCDD’ye ait Balıkesir Akçay Eğitim ve Dinlenme Tesisi’nin satışını Meclis gündemine taşıdı. Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yazılı olarak yanıtlaması talebiyle verdiği önergelerde, satış kararını “kamusal birikime ve sosyal devlet ilkesine açık bir saldırı” olarak nitelendirdi.

akcay.jpg

Yaklaşık 60 yıldır demiryolu çalışanlarına kışın hizmet içi eğitim, yazın ise dinlenme tesisi olarak hizmet veren 15.370,21 metrekare büyüklüğündeki Akçay Kampı, 19 Kasım 2025 tarihli Resmî Gazete kararı ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satıldı. Karasu, tesisin denize sıfır konumu nedeniyle yüksek bir rant potansiyeli taşıdığına dikkat çekerek, “Önceki yıllarda Ankara Gar sahasındaki 49 bin metrekare arazi Medipol Üniversitesine, Haydarpaşa ve Sirkeci arazileri Kültür Bakanlığı’na satılmıştı. Akçay Tesisi de kışın TCDD çalışanlarına eğitimlerin verildiği, yaz döneminde demiryolu çalışanlarının aileleriyle tatil yaptığı bir mekândı. Cumhuriyet mirası olan bu tesislerin ‘gelir getirici’ mantığıyla elden çıkarılması kabul edilemez” dedi.

9452ec97-5311-4c39-9b1f-16636fe91084.jpg

Karasu, bakanlara yönelttiği sorularla satışın gerekçesi, bedeli ve sonuçlarının açıklanmasını talep etti. Önergelerde öne çıkan başlıklar şöyle:

  • Satıştaki Kamu Yararı: Yaklaşık 60 yıldır personelin eğitim ve tatil yaptığı tesisin satılmasının kamu yararı nedir?

  • Rayiç Bedel: 741.640.000 TL satış bedeli, bölgedeki emsal arsa ve turizm imarlı arazilerin rayiç bedelleriyle uyumlu mu? Satış öncesi hangi kuruluşlardan değerleme raporu alındı?

  • İmar Durumu ve Kısıtlama: 15 dönümlük arazinin imar durumu nedir? İhale şartnamesinde kullanım amacıyla ilgili herhangi bir kısıtlama var mı? Alan betonlaşmaya ve ranta tamamen açılmış mı?

  • Eğitimlerin Geleceği: TCDD personelinin hizmet içi eğitimleri bundan sonra nerede yapılacak?

  • Diğer Tesisler de Satılacak mı?: İskenderun, İzmir ve İstanbul’daki diğer TCDD tesisleri için de satış hazırlığı var mı?

  • Yakınlık İddiaları: İhaleyi kazanan firma ile TCDD veya Bakanlık bürokratları arasında ticari veya siyasi bir yakınlık var mı?

  • Liyakat: TCDD’nin yönetim hatalarından kaynaklanan zararların, personelin sosyal tesisleri satılarak kapatılması doğru mudur?

Karasu, satışın iktidarın “ekonomik krizin faturasını kamu mallarını satarak ödeme” anlayışının bir tezahürü olduğunu vurguladı ve kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak:Fatma Oruç

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.