USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Atıklar, Ekonomik Kazanca Dönüştü

AK Parti Sivas Milletvekili Semiha Ekinci, Meclis’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Projesi'ne ilişkin konuştu. Ekinci, “Geçtiğimiz 5 sene içerisinde dönüştürülen atıklarla 62,2 milyar TL ekonomik kazanç, 347 milyon ağacın kesimden kurtarılması, 530 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu, 572 milyon metreküp su tasarrufu, 3,9 milyon ton sera gazı salınımı önlenmiştir; 87 milyon varil petro

07-04-2023 12:01
SİVAS
Google News

Hayrullah AĞKAŞ 

AK Parti Sivas Milletvekili Semiha Ekinci, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda söz alarak  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Projesi'yle ilgili bilgi verdi.

Sıfır Atık Projesinin 2017 yılında başlatıldığını hatırlatarak sözlerine başlayan Ekinci, “Projeyle depolama alanına gönderilecek atık miktarlarının azaltılması, atık oluşumunun önlenmesi, kaynağında ayırma, geri dönüşüm ve kaynak verimliliğinin artırılması hedeflenmektedir. Geçtiğimiz 5 sene içerisinde dönüştürülen atıklarla 62,2 milyar TL ekonomik kazanç, 347 milyon ağacın kesimden kurtarılması, 530 milyon kilovatsaat enerjitasarrufu, 572 milyon metreküp su tasarrufu, 3,9 milyon ton sera gazı salınımı önlenmiştir; 87 milyon varil petrol ve 650 milyon ton ham maddeden de tasarruf edilmiştir” dedi.

İlki 2018 yılında "Güçlü Ekonomi ve Yeşil Bir Doğa" temasıyla düzenlenen 1. Sıfır Atık Zirvesi'nin ikincisinin ise 2019'da "Yarınları Kurtarmaya Bugünden Başla" temasıyla düzenlendiğini anımsatan Ekinci, “Sıfır Atık Projesi'nin 5'inci yılı dolayısıyla büyük önem arz eden 3. Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Töreni Emine Erdoğan Hanımefendi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum'un teşrifleriyle, ‘İklim ve Gençlik’ temasıyla 2022 yılı sonunda İstanbul'da düzenlenmiştir. Ülkemizde atık yönetimi noktasında büyük ve hızlı bir dönüşüme kapı aralayan Sıfır Atık hareketi uluslararası alanda da dikkatleri üzerine çekmiştir; bu minvalde, hareketin savunucusu Hanımefendi Sayın Emine Erdoğan tarafından, sadece ulusal değil, uluslararası platformlarda da etkin olarak tanıtılmış ve diğer lider eşlerine her fırsatta çağrıda bulunulmuştur. Sayın Emine Erdoğan, bu itibarla, dünyada çevre konusuna eğilim gösteren ender first ladylerden birisi olmuştur; bu çabaları uluslararası camiada da takdirle karşılanmıştır. 2018 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, 2021 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, aynı yıl Birleşmiş Milletler HABITAT, 2022 yılında Akdeniz Parlamenterler Meclisi, son olarak da 2022 yılında Dünya Bankası tarafından, sürdürülebilir kalkınmaya verdiği destek dolayısıyla Sıfır Atık hareketine ödüller takdim edilmiştir. 2022 yılının Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Guterres ve Emine Erdoğan Hanımefendi tarafından, iklim kriziyle mücadele kapsamında Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı imzalanmıştır. Bu çerçevede, Sayın Emine Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler çatısı altında sıfır attığı hedefleyen çalışmanın küresel liderliğini yürüteceği belirtilmiş ve Sıfır Atık Projesi'nin dünyada yaygınlaştırılması için Birleşmiş Milletler ülkelerine çağrıda bulunulmuştur. Hanımefendi'nin başlattığı hareket sıfır atık sisteminin kurulmasında önemli bir adım olmuş ve iklim değişikliğiyle mücadelede zorlu bir sınav veren dünya geneli için önemli bir atılım olma özelliği taşımaktadır” dedi.

Ekinci; konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü dolayısıyla Emine Erdoğan Hanımefendi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğinin özel davetlisi olarak Birleşmiş Milletler Genel Kuruldaki Sıfır Atık Özel Oturumu'na katılmış, konuşmasında iklim ve çevre sorununun da dünyada adil dağılım ilkesine dayalı hakkaniyetli bir sisteme ihtiyaç bulunduğuna değinen Sayın Emine Erdoğan, Guterres'le birlikte Birleşmiş Milletler 77'nci Genel Kurul Başkanı tarafından düzenlenen ‘sıfır atık’ konulu, eş sunucu 105 ülkenin yer aldığı üst düzeyli etkinlikte katılımcılara hitap etmiştir. Sıfır atık hareketinin kurumsallaşması yolunda Türkiye'de ilk adımı atmış ve Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmak için sıfır atık uygulamalarının teşvik edilmesi kararını sunmuştur. Karar kapsamında iki temel önemli adım atılmış, bunlardan ilki 30 Mart tarihinin Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edilmesidir. Kararın bir diğer önemli sonucu ise Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği bünyesinde Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve Birleşmiş Milletler İnsani Yerleşimler Programı desteğiyle faaliyetlerini sürdürecek Danışma Kurulu kurulmasıdır. Tarihte ilk defa Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulan bir Danışma Kuruluna bir üye ülkenin First Lady'si Başkanlık edecektir. Önümüzdeki üç yıl boyunca sıfır atık uygulamasını küresel düzeyde yaygınlaştırmayı, bu çerçevede Birleşmiş Milletler ofislerine rehberlik sunmayı, Sıfır Atık Projesi'ni uygulamak isteyen üye ülkelere teknik ve finansal destek sağlamayı amaçlayan yüksek düzeyli Danışma Kuruluna Sayın Emine Erdoğan Başkanlık edecektir. İnsanlık olarak ya hep birlikte kazanacağımız ya da hep birlikte kaybedeceğimiz bu denklemde sadece ülkemiz değil, tüm dünyayı düşünen Sayın Emine Erdoğan Hanımefendiye böylesi önemli bir konuda yaptığı liderlik görevi ve Sıfır Atık Projesi başta olmak üzere, kadınlarımızın ve kızlarımızın eğitim ve sosyal hayata katılımları konusunda öncülük ettiği için şükranlarımı ve saygılarımı sunuyorum. Sıfır Atık Projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum'a da teşekkürlerimi sunuyorum.  14 Mayıs 2023 seçimlerinin de ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Cumhur İttifakı olarak adayımız belli, kararımız net. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yeni Türkiye Yüzyılı'nda doğru adımlarla durmak yok, yola ve hizmete devam diyoruz. Girmiş olduğumuz her seçimde AK Parti'yi açık ara 1'inci parti yapan aziz milletimize ve şahsıma sultan şehrimizi 27'nci Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisinde temsil yetkisi veren kıymetli hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!