USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Büyükşehir Olmanın Sivas´a Faydası Olmaz?

?Büyükşehir Olmanın Sivas´a Faydası Olmaz?

?Büyükşehir Olmanın Sivas´a Faydası Olmaz?
09-01-2017 19:01
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ

Başkanlar Konuşuyor köşemizin ikinci konuğu CHP Sivas İl Başkanı Ulaş Karasu oldu. 2016 yılını değerlendiren Karasu, 2017´den umutlu olmadığını ama umutlu olmak istediğini ifade etti. Geçtiğimiz yıl büyük bir darbe tehlikesinin milletimiz tarafından bertaraf edildiğini kaydeden Karasu, terör olaylarında hayatını kaybeden şehitlerimize Allah´tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar temenni etti.

Karasu, ?2016 yılı hem şehrimiz açısından, hem de ülkemiz açısından zor geçti. 2016 yılını bitirip, 2017 yılına girdiğimiz bugünlerde öncelikle 2016 ve 2017 yılında kaybettiğimiz bütün vatandaşlarımıza, askerlerimize ve polislerimize Allah´tan rahmet, tüm yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. 2016 yılını değerlendirirken, bu yılda ülkemizde binin üzerinde askerimizi, polisimizi ve sivil vatandaşımızı kaybettik. 2016 yılında 15 Temmuz´u yaşadık. Yıllarca devlet kadrosunda örgütlenen, devletin kadrolarının teslim edildiği bir cemaat, Türkiye Cumhuriyeti´nin parlamenter sistemini, demokrasisini katletmeye kalktı. Bu darbe girişiminde bulunanlara da yine en iyi cevabı milletimiz verdi ve ülkemizin demokrasisine, birliğine ve beraberliğine sahip çıktı? dedi.

SİVAS KÜÇÜLMEYE

DEVAM EDİYOR

Yaşanan terör olayları nedeniyle artık güvenlik sorunlarının konuşulur hale geldiğini belirten Karasu, ülke genelinde yaşanan olayların etkisinin ilimizde de etkisini gösterdiğini ifade etti. Karasu, ?2016 yılında Sivas´a ne yazık ki yine çok sayıda şehidimiz geldi. Böyle olunca da tabi ki sürekli huzur ortamının bozulduğu, ağız tadının kaçtığı, güvenlik sorunlarının konuşulduğu, dış politikamızın belli noktalarda bataklığa saplandığı bir anda Sivas adına da fazla bir şey konuşamıyoruz. Niçin? Sivas´ta Türkiye´nin bir aynasıdır. İlimizde yaşanan tüm bu hadiselerden etkilendi. Ekonomimiz her geçen gün kötüye gitmeye devam ediyor. Sivas´ta dikkat ederseniz artık esnafımız siftahsız kepenk kapatıyor. Esnaflarımız adeta bankaların kıskacı altında. Çiftçimiz yine aynı şekilde. Bankalar artık yasal tefeci gibi olmuşlar. Bu noktada Sivas her geçen gün küçülmeye devam ediyor. Her geçen gün bir otobüs insan Sivas´tan göç ediyor. Şu kış aylarında 2 bine yakın yerleşim alanının yaklaşık yüzde 50´sinde kimse yaşamıyor. Böyle bir manzarayla karşı karşıyayız? ifadelerini kullandı.

SİVAS, KOMŞU İLLERİMİZİN

GERİSİNDE KALDI

AK Parti iktidarıyla birlikte Sivas´ın da gün geçtikçe gerilediğini ifade eden Karasu, ?2002 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara geldikten sonra Sivas, AKP´ye vermiş olduğu desteği her yıl artırmaya devam etti. Ama 2002 yılından itibaren de yine Sivas, her geçen gün küçülmeye devam etti. Artık ilimiz komşu illerimizin bile gerisinde kaldı? dedi.

Karasu şöyle devam etti:

?Sivas Organize Sanayi Bölgesine gittiğinizde yıllardır büyük bir yatırım yapılmıyorken, geçmişte yatırım yapan vatandaşlarımız da artık fabrikalarını kapatıyorlar. 2016 yılında ilimizde birçok tüccarımız iflat ertelemeleri almak zorunda kaldılar, batma tehlikesiyle karşı karşıya kalan esnafımız, tüccarımız var. Bu noktada Sivas´ta üretmeye çalışan bir kişi olarak, Sivas´ın bu iktidar döneminde geleceğini de parlak görmüyoruz. Biz bunları mümkün olduğunca vatandaşlarımıza anlatmaya çalışıyoruz. Yani iktidar sadece 2015´ten itibaren 3 kez açılışını yaptığı ve hala hayvan kesiminin başlayamadığı Et ve Süt Kurumu ile Sivas´ın bir iki senesini geçirdi. Yine Kayak Merkezi açıldı. Özel sektör tarafından Sıcak Çermik Bölgesine yatırımlar yapıldı. Ama o bölgelerde de istenilen verim bir türlü sağlanılamıyor. Özellikle dışarıdan turistin gelmesi noktasında sıkıntılar yaşanıyor. Sadece Sivas´ın kendi insanının gidip geldiği bir bölge olarak kalmaya devam ediyor.?

BÜTÜN YATIRIMLAR

CHP İKTİDARINDA GELDİ

İlimizde geçmişte yapılan bütün yatırımların Cumhuriyetçi Halk Partisi iktidarları döneminde geldiğini belirten Karasu, Sivas´ın tekrar kalkınmaya devam etmesi için CHP´nin iktidara gelmesi gerektiğini söyledi.

Karasu, ?1 Aralık günü CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu Sivas´a geldi. Sivas´ta küçükbaş hayvancılık konusunda bir çalıştaya katıldı. Çünkü biz Sivas´a CHP olarak büyük önem veriyoruz. Biz ilk kongremizi Sivas Kongresi olarak kabul etmiş biz siyasi partiyiz. Bu noktada Sivas bizim için önemli. Sivas´ın tarihine baktığınızda Sivas´taki bütün büyük yatırımların Cumhuriyet Halk Partisi döneminde geldiğini görürsünüz. Cer Atelyesinden , Sivas Çimento Fabrikasına, Dikimevi´nden Sümerbank´ına kadar hepsi CHP iktidarı dönemlerinde gerçekleştirilmiştir. Tüm bunlara karşılık Cumhuriyet Halk Partisi Sivas´ta özellikle son yıllarda bir güç kaybı yaşamıştır. Sivas´ta CHP güç kaybedince, Sivas´ta güç kaybetti. 1950´li yıllarda Türkiye´de gelişmişlik sırasında 8. olan şehrimiz şuanda 50. sıralara doğru gidiyor. Sivas bunu hak etmiyor? diye konuştu.

7 MİLYON SİVASLI

İLE ÖVÜNÜYORUZ AMA..!

Karasu, şunları kaydetti: ?Dünya genelinde 7 Milyon Sivaslı var. Bu övünülecek bir konu değildir. Eğer insanlar doğdukları bölgede doymuyorlarsa başka yerlere göç etmek zorunda kalırlar. Bizim şimdi göçü yeniden tersine çevirmemiz gerekiyor. Sivas´ı bir cazibe merkezi haline getirmemiz gerekiyor. Bunun için de bizim siyasi parti olarak şöyle bir duruşumuz var. Sivas´ta ne zaman Cumhuriyet Halk Partisi güçlü olmuştur, Sivas´ta o zaman güçlenmiştir. Şimdi biz yeniden Sivas´ta nasıl Cumhuriyet Halk Partisi´ni güçlü yaparız, Sivas´ı güçlendiririz, bunun mücadelesini veriyoruz. Vatandaşımız iktidara vermiş olduğu desteği artık sorgulamaya başladı. Çünkü Türkiye her geçen gün gerilemeye devam ediyor. İktidarın son 14 yıl içerisinde izlemiş olduğu politikalar artık toplumu geriyor. Toplumun fay hatlarıyla oynanıyor. Bu noktada tabiki bizim vatandaşlarımız sağduyulu davranmaya devam ediyor. Geçmişte Sivas bunun acı olaylarını yaşadı. Ama artık vatandaşlarımız Sivas´ın ve Türkiye´nin birlik ve beraberliği noktasında sağduyulu hareket ediyorlar. Hepimiz sağduyulu hareket etmek zorundayız. Çünkü ülkemiz üzerinde oynanan oyunlar, farklı terör örgütlerinin her geçen gün oynamak istediği oyunlara hiç birimizin düşmemesi gerekiyor, alet olmaması gerekiyor. Bu noktada tabiki siyasiler olarak bizlere de çok büyük görevler düşüyor. Şehrimizin tüm siyasilerine ve bürokratlarına da önemli görevler düşüyor. Bizler bu sorumluluk içerisinde siyasetimizi yapmaya gayret ediyoruz. Sivas´a yapılan her olumlu yatırımın, her olumlu katkının biz yanında olmaya devam edeceğiz. Ama biz ana muhalefet partisiyiz. Sivas´ta yapılan yanlışları da eleştirmek zorundayız.?

KALDIRIM BELEDİYECİLİĞİ YAPILIYOR

Sivas Belediyesi´nin icraatlarını de eleştiren CHP İl Başkanı Karasu, ?2014 yılından itibaren Belediye´de bir görev değişimi yaşandı. Sivas belediyecilik anlamında da hala ne yazık ki kaldırım belediyeciliğine devam ediyor. Sivas´ta sürekli aynı yol ve kaldırımlarda çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Sivas´ta ciddi anlamda trafik sorunu var ve her geçen gün de artarak devam ediyor. Bu noktada beklentimiz tabiki bu sorunların Belediye tarafından çözülmesi yönünde. Kızılırmak çevre düzenlemesi konusu milletvekili seçimlerinde bile dile getirildi ancak halen yapılan bir çalışma yok. İlimizde özellikle üniversite öğrencilerimizin ciddi sorunları var? ifadelerini kullandı.

7 MİLYON SİVASLININ

YÜZDE KAÇI SİVAS´A GELİYOR?

Sivas´ın sanayi şehri olma trenini kaçırdığını ifade eden Karasu, ?Sivas turizm şehri diyelim. Dışarda yaşayan 7 milyon Sivaslı ile övünüyoruz. Yabancı ülkelerde yaşayan insanları bir kenara bırakalım. İstanbullusunu, Ankaralısını da bir kenara bırakalım. 7 milyon Sivaslının yüzde kaçı özellikle Sivas merkeze gelip, geziyor. Bizim bunu düşünmemiz lazım. Biz daha bu coğrafyada doğmuş, bu coğrafyada büyümüş insanları bile şehrimize çekemiyoruz. O zaman Sivas´a turizm şehri demek ne kadar doğru olur. Demek ki bu konuda Sivas´ın ciddi bir alt yapı sorunu var. İnsanlar Sivas´ı bir çekim merkezi olarak görmüyorlar. Özellikle geçtiğimiz yıl Ramazan ve Kurban Bayramlarında neredeyse bütün ilçeleri, köyleri hınca hınç insanla doluydu. Ama Gemerek´e, Şarkışla´ya veya diğer ilçelerimize gelen vatandaşlarımız merkeze uğramadan ilimizi terk ediyor. Bizim önce bu sorunu çözmemiz ve merkezi çekim merkezi haline dönüştürmemiz gerekiyor? dedi.

ÜNİVERSİTE´YE SAHİP

ÇIKMAMIZ GEREKİYOR

Karasu şöyle devam etti:

?İlimizin en önemli kısmı Cumhuriyet Üniversitesi? Üniversite´ye sahip çıkmamız gerekiyor. Ama bu konuda da ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle öğretim görevlisi noktasında sıkıntılarımız var. Hocalarımız her geçen gün Sivas´ı terk etmeye devam ediyor. Üniversite Hastanemizde alanında uzman doktor bulmak giderek zorlaşıyor. Bir yandan dışarıdan insan çekmeye çalışırken, bir yandan da çevre illere hastalarımızı gönderiyoruz. Bu konuda Sivas´ı yönetenlerin biraz dürüst olmaları gerekiyor. Sadece slogan siyasetiyle bu sorunlar çözülmez. Sivas Türkiye´nin bir mozaiğidir. Bu coğrafya Türk´ü de , Kürt´ü de, Lazıda, Çerkezi´de, Alevisi ve Sünnisi de yüzyıllardır birlik ve beraberlik içerisinde yaşıyorlar. Yeniden bu dinamizmi harekete geçirmemiz gerekiyor. Bu farklı gurupları Sivas noktasında bir ve beraber olarak taşın altına ellerini koydurulması gerekiyor. Tabi bununla birlikte şehrimizi ve ülkemizi yönetenlere de bu konuda büyük görevler düşüyor.?

BÜYÜKŞEHİR´İN OLMANIN

SİVAS´A FAYDASI OLMAZ

?Sivas Belediyesi´nin pozisyonu belli. Büyükşehir yasasında değişiklik yapılmasıyla birlikte İl Özel İdaresi´nin de bütün yetkileri Sivas Belediyesi´ne geçecek. Sivas gerçekten de çok büyük bir coğrafya. Nüfusu az ama coğrafyasının geniş olduğu bir il. Belediyelere ödenekler nüfuslarına göre geliyor. Sivas şuanda Türkiye´de nüfus sıralamasında 31. Sırada olan ilimiz yerleşim yeri noktasında ilk sırada, toprak büyüklüğü noktasında ise ikinci sırada yer alıyor. Şimdi bu durumda 31. olarak para alacağız ama birinci ve ikinci olarak hizmet götüreceğiz. Bu hizmetin bu parayla sağlanabileceğine inanabiliyor muyuz? Sivas´ın daha mahallelerinin bile sorunları çözülememişken, yakın köylerdeki sorunları çözülmemişken, büyükşehir olduğumuzda gelen bütçeyle diğer ilçe ve köylere ne kadar hizmet götürülebilecek. Daha önce büyükşehir olan illerimizde ciddi anlamda sorunlar yaşandı. Onlar büyükşehir olduklarına pişmanlar. Şimdi biz ise büyükşehir olalım diye mücadele veriyoruz. Yönetimi merkezde bir noktada toplamak yerine yerele yaymakta fayda var. Büyükşehir olmamızın Sivas´a da Sivaslıya´da bir faydasının olmayacağını düşünüyoruz.?

?2017´DEN UMUTLU DEĞİLİM?

?2016 yılını sonlandırdığımızda 2017´de en azından umutlu bir bekleyiş içerisindeydik. Ama 2017´nin ilk saatlerinde İstanbul´da gerçekleştirilen saldırı önceki günlerde İzmir´de gerçekleştirilen saldırılar 2017´nin önceki yıldan çok daha zor geçeceğini gösteriyor. 2017´de şuanda Meclis gündeminde olan rejim değişikliği yani Anayasa paketi var. Meclis´ten geçerse 2017 yılında muhtemelen referandum yapacağız. Bu tabi ki siyasetin daha da gerileceğini ülkedeki kutuplaşmanın daha da artacağını gösteriyor. Çünkü biz şu çağrıyı sürekli yapıyoruz. İçte ve dışta bu kadar tehlikeyle uğraşırken, terör gruplarının her geçen gün saldırı altındayken, askerimiz El-Bab´da iken, bugün gündem rejim değişikliği olmamalı. Bugün gündem 80 milyonun ortak payda da buluşması olmalı. Bu noktada çağrılarımızı sürekli yeniliyoruz. Bugün bizim ayrışmaya değil, birleşmeye ihtiyacımız var. 2017 yılında bu noktada çok umutlu muyuz? Kendi adına söylüyorum. Ne yazık ki umutlu değilim ama umutlu olmalı istiyorum.?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!